662
Η εποχή της περήφανης διαπραγμάτευσης. Αλέξης Τσίπρας και Παναγιώτης Λαφαζάνης στο ίδιο κάδρο | SOOC

Ο Λαφαζάνης, ο Τσίπρας και το αίτημα για δραχμή στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2016, 13:28
Η εποχή της περήφανης διαπραγμάτευσης. Αλέξης Τσίπρας και Παναγιώτης Λαφαζάνης στο ίδιο κάδρο
|SOOC

Ο Λαφαζάνης, ο Τσίπρας και το αίτημα για δραχμή στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2016, 13:28

Το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ για τα σχέδια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για εκτύπωση δραχμής ανέδειξε ως πρωταγωνιστή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Αυτόν, τον επικεφαλής σήμερα της Λαϊκής Ενότητας και υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης την κρίσιμη περίοδο πριν και μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015, περιέγραψε εμμέσως πλην σαφώς ως εγκέφαλο των σχεδίων για προσφυγή σε εθνικό νόμισμα με ρεπορτάζ της στο φύλλο της Δευτέρας (17/10) η «Εφημερίδα των Συντακτών». Είναι και αυτός ένας τρόπος να βγει εκτός κάδρου ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο και τα δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου εμφάνιζαν ως κομιστή του περιβόητου πλέον αιτήματος προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν για εκτύπωση δραχμής σε ρωσικά τυπογραφεία με προοπτική ένα Grexit.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι κ. ο Λαφαζάνης ήταν αυτός που, σε μια καφενειακού τύπου συζήτηση, έκανε αίτημα στη Ρωσία να τυπωθούν δραχμές, και όχι ο Πρωθυπουργός. Οπως αναφέρει η «Εφ.Συν», κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα και του τότε υπουργού κ. Λαφαζάνη, στις 18 Ιουνίου 2015 στην Αγία Πετρούπολη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS. Στη συνάντηση συμμετείχαν και τραπεζίτες. Κάποια στιγμή όταν η συνάντηση τελείωσε οι συμμετέχοντες έκαναν πηγαδάκια. Σε ένα από αυτά ήταν ο κ. Λαφαζάνης και αργότερα προστέθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Αλήθεια, μπορείτε να τυπώσετε χρήμα άλλης χώρας», ρώτησε κάποια στιγμή ο κ. Λαφαζάνης. Η παρέα, σύμφωνα με το γλαφυρό ρεπορτάζ, πάγωσε… Ο τραπεζίτης χαμογελώντας απάντησε καταφατικά. «Και πώς τα στέλνετε», ρώτησε πάλι ο κ. Λαφαζάνης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Eφ. Συν.» οι συμμετέχοντες γελούσαν πια κανονικά. «Τα μεταφέρουμε ακόμη και με γαϊδουράκια» απάντησε ο ρώσος τραπεζίτης και η συζήτηση έληξε εκεί. Η ανάλαφρη αυτή συζήτηση προκάλεσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, αλγεινή εντύπωση στον Πρωθυπουργό, αλλά θεωρήθηκε όχι και τόσο σημαντική.

Ηταν λοιπόν ο κ. Λαφαζάνης ο υπεύθυνος για αυτά τα σχέδια όπως τον θέλει η «Εφ.Συν»; Ο ίδιος το διέψευσε κατηγορηματικά: «Το δημοσίευμα της “ΕΦ.ΣΥΝ” όσον αφορά τις “πληροφορίες” για το πρόσωπο μου είναι ανυπόστατο, υποβολιμαίο και δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Ουδέποτε ασχολήθηκα με την κοπή χρήματος είτε από το Νομισματοκοπείο, όπως κάποιοι συκοφαντικά διέδιδαν παλιότερα, είτε από τη Ρωσία», ανέφερε ο επικεφαλής της ΛΑΕ, ο οποίος μάλιστα μίλησε για προβοκάτσια και κύκλους που διοχετεύουν σκοπίμως τέτοιες «πληροφορίες» σε ΜΜΕ. «Να είναι βέβαιοι οι κύκλοι εκείνοι που διοχετεύουν δήθεν “πληροφορίες” σε μέσα ενημέρωσης, για να στήσουν προβοκάτσιες και παγίδες, πως θα είναι οι ίδιοι που θα πέσουν μέσα και θα τις πληρώσουν», συμπλήρωσε ο κ. Λαφαζάνης.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Λαφαζάνης έχει διαδραματίσει έναν ρόλο σε όλη αυτήν την περίεργη –και αποκαλυπτική για τη διαπραγματευτική «στρατηγική» της κυβέρνησης– ιστορία.

Η αποκάλυψη για ελληνικό αίτημα για εκτύπωση δραχμής έγινε ως γνωστόν στο βιβλίο των γάλλων δημοσιογράφων Ζεράρ Νταβέ και ο Φαμπρίς Λομ, οι οποίοι δημοσίευσαν όσα τους είχε πει κατά καιρούς ο Φρανσουά Ολάντ. Στις 9 Ιουλίου 2015, ο γάλλος πρόεδρος τους είχε πει ότι τρεις ημέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 6 Ιουλίου 2015, την επομένη του δημοψηφίσματος, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον Πούτιν ο οποίος επί λέξη του είπε «η Ελλάδα ζήτησε από εμάς να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία γιατί δεν διαθέτουν πια τυπογραφείο για να το κάνουν». 

Η ημερομηνία της 6ης Ιουλίου 2015 είναι καθοριστική. Διότι τότε πέρα από το αναπάντεχο όπως περιγράφεται τηλεφώνημα του Πούτιν στον Ολάντ, εκείνη την ημέρα έγινε όντως και ένα τηλεφώνημα από την Αθήνα προς το Κρεμλίνο, χωρίς το Μαξίμου να αποκαλύψει ποτέ το περιεχόμενο της επικοινωνίας. Απλά σε μια από τις πολλές διαψεύσεις της περασμένης εβδομάδας, οι γνωστοί-άγνωστοι «κυβερνητικοί κύκλοι» ανέφεραν πως «υπήρξαν επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον έλληνα Πρωθυπουργό.

Εκείνη την ημέρα, επομένη του δημοψηφίσματος, έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο η ταραχώδης σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Και εκεί κατά το ρεπορτάζ, μετέβη κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Λαφαζάνης. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» της περασμένης Παρασκευής (14/10), Ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Λαφαζάνη μετακινήθηκαν σε διπλανή αίθουσα και ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Πούτιν. Σε σχετική ερώτηση της «Καθημερινής» ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι σε εκείνη την τηλεφωνική επικοινωνία δεν υπήρξε αναφορά σε δραχμή, καθώς «ο Τσίπρας είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του», όπως είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...