363
Πρόσφυγες στο κέντρο του νησιού Μάνους | REUTERS

Αυστραλός δικαστής ζητά να «αλλάξει θέση» με πρόσφυγα

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2016, 18:43
Πρόσφυγες στο κέντρο του νησιού Μάνους
|REUTERS

Αυστραλός δικαστής ζητά να «αλλάξει θέση» με πρόσφυγα

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2016, 18:43

Στις αρχές του Αυγούστου, μαρτυρίες και έγγραφα από το προσωπικό στο κέντρο κράτησης προσφύγων στο Ναούρου, μια μικρή νησιωτική χώρα χιλιάδες χιλιόμετρα από την Αυστραλία, έκαναν λόγο για περιστατικά λεκτικής, ψυχολογικής, σωματικής και σεξουαλικής βίας προς τους πρόσφυγες. Τα στοιχεία έφερε στο φως με δημοσίευμά του ο Guardian.

Το κέντρο στο Ναούρου και ένα παρόμοιο στο νησί Μάνους της Παπούας Νέας Γουινέας, τα διαχειρίζονται ιδιώτες για λογαριασμό της αυστραλιανής κυβέρνησης. Πρόκειται για εξωχώρια κέντρα κράτησης προσφύγων, που συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Αυστραλία.

Και ενώ η κυβέρνηση δέχεται διαρκώς σκληρή κριτική για τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα, συνεχίζει να επεξεργάζεται αιτήματα προσφύγων και μεταναστών. Ο Τζιμ Μάκεν, ένας 88χρονος συνταξιούχος αυστραλός δικαστής, προσφέρθηκε «να αλλάξει θέσεις», για το υπόλοιπο της ζωής του, με έναν από τους πρόσφυγες που βρίσκονται σε αυτά.

maken
Ο δικαστής Τζιμ Μάκεν

Εχει μάλιστα εκφράσει την επιθυμία του και επίσημα, με σχετική επιστολή στον υπουργό Μετανάστευσης, τονίζοντας πως δεν μπορεί «να παραμένει πλέον σιωπηλός». Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, στην επιστολή του ο Μάκεν τονίζει πως καταλαβαίνει ότι «πρόκειται για ασυνήθιστη πρόταση», αλλά το κάνει με απόλυτη ειλικρίνεια.

«Ο λόγος είναι πως δεν μπορώ πλέον να μείνω σιωπηλός τη στιγμή που αθώοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά κρατούνται σε φρικτές συνθήκες», αναφέρει.

Τόνισε πως πρόθυμα θα παραιτηθεί από την υπηκοότητά του, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Στην ίδια επιστολή επισημαίνει πως η χώρα του χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες σαν ανθρώπινη ασπίδα, «τακτική εντελώς ανήθικη».

Κρατούνται σε επικίνδυνες συνθήκες, ώστε οι Αρχές να εξασφαλίσουν πως θα μειωθεί ο αριθμός όσων φτάνουν στην Αυστραλία ζητώντας άσυλο.

«Κάνω αυτή την πρόταση έστω για έναν πρόσφυγα», επιμένει ο Μάκεν. «Αυτό θα του έδινε τη δυνατότητα να αποκτήσει αυστραλιανή υπηκοότητα, ενώ για μένα θα ήταν προνόμιο να περάσω τα τελευταία μου χρόνια στο Ναούρου ή το Μάνους στη θέση του».

Εκτός από τον υπουργό Μετανάστευσης, απευθύνθηκε στον Πρωθυπουργό αλλά και τον επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών, Μπιλ Σόρτεν, ωστόσο δεν έχει λάβει ακόμη καμία απάντηση παρότι τους ζητά «να λειτουργήσουν με συμπόνοια και δικαιοσύνη» και η επιστολή του εστάλη πριν από περίπου έναν μήνα.

«Δεν ψάχνω για δημοσιότητα» ανέφερε στον Guardian, «θα ήθελα να γίνει η ανταλλαγή ακόμα και αν αυτό δεν ανακοινωθεί δημοσίως»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...