600
Οι τρυφερές επαφές ανάμεσα σε κολυμβητές και σε δελφίνια θα πρέπει να απαγορευτούν στα νερά της Χαβάης, υποστηρίζουν οι ειδικοί γιατί αλλάζουν τις συνήθειες των όμορφων θηλαστικών και είναι επιβλαβείς για την υγεία τους | tracie.davis02/flickr

Αφήστε τα δελφίνια στην ησυχία τους

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 2 Σεπτεμβρίου 2016, 17:04
Οι τρυφερές επαφές ανάμεσα σε κολυμβητές και σε δελφίνια θα πρέπει να απαγορευτούν στα νερά της Χαβάης, υποστηρίζουν οι ειδικοί γιατί αλλάζουν τις συνήθειες των όμορφων θηλαστικών και είναι επιβλαβείς για την υγεία τους
|tracie.davis02/flickr

Αφήστε τα δελφίνια στην ησυχία τους

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 2 Σεπτεμβρίου 2016, 17:04

Στη Χαβάη, σύμφωνα με τους κανόνες που προτείνει η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας της Εθνικής Διεύθυνσης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, θα πρέπει να απαγορευτεί το κολύμπι ανάμεσα στα δελφίνια σε απόσταση 50 μέτρων από αυτά. Αυτό θα βάλει τέλος σε πολλές τουριστικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την προσέγγιση των δελφινιών με βάρκες και το κολύμπι ανάμεσά τους.

Τη νύχτα τα δελφίνια βγαίνουν συνήθως στα ανοιχτά για ψάρεμα, για γαρίδες και για καλαμάρια, και κατά τη διάρκεια της ημέρας επιστρέφουν κοντά στις ακτές για να χαλαρώσουν. Κολυμπούν ακόμα και όταν κοιμούνται. Οι ειδικοί λοιπόν υποστηρίζουν ότι η παρουσία σκαφών και κολυμβητών ανάμεσά τους διαταράσσει τις συνήθειές  τους καθώς έχει ως αποτέλεσμα «την απομάκρυνση από φυσικές μορφές συμπεριφοράς που υποστηρίζουν την υγεία και καλή φυσική κατάσταση του ζώου».

Ωστόσο, οι εκδρομές για την παρατήρηση των δελφινιών είναι δημοφιλείς στους επισκέπτες και προωθούνται στην επίσημη ιστοσελίδα για τον τουρισμό της Χαβάης.

«Πιστεύουμε ότι ορίζοντας τα 50 μέτρα ως την ελάχιστη απόσταση από τα δελφίνια μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη τουριστική βιομηχανία στη Χαβάη», δήλωσε στους New York Times η Αν Γκάρετ, βοηθός του περιφερειακού διαχειριστή των προστατευόμενων πόρων της Εθνικής Υπηρεσίας Θαλάσσιας Αλιείας. Δύο ταξιδιωτικοί πράκτορες όμως διαφωνούν.

dolphins
Δελφίνια παίζουν στα νερά της Κόνα στη Χαβάη (Jurvetson/flickr)

«Αυτό θα ήταν το τέλος για το νόμιμο κολύμπι με τα δελφίνια», δήλωσε ο Κέβιν Μέριλ, ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου Dolphin Discoveries στην Κόνα της Χαβάης. «Κι εμείς δεν θα μπορούμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας την ποιότητα αλληλεπίδρασης [με τα δελφίνια] που προσδοκούν». Κάτι ανάλογο πιστεύει και η Ρομπέρτα Γκούντμαν, ιδιοκτήτρια του Wild Dolphin Swims Hawaii στη Χόλουαλόα: «Είναι σαν να ζητάμε από ανθρώπους που πάνε να δουν ένα σόου με δελφίνια να μείνουν έξω από την πύλη», είπε.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα μιας τυπικής εκδρομής, οι τουρίστες μπαίνουν σε μια βάρκα νωρίς το πρωί. Και μόλις τα δελφίνια φανούν φοράνε τις μάσκες τους και βουτάνε στο νερό ανάμεσά τους.

Οι δύο τουριστικοί πράκτορες δήλωσαν επίσης ότι γνωρίζουν συναδέλφους τους  οι οποίοι συμπεριφέρονται ανήθικα ή επικίνδυνα, αλλά οι περισσότεροι είναι προσεκτικοί και φροντίζουν να μην βλάπτουν τα δελφίνια. Για παράδειγμα απαγορεύουν στους πελάτες τους να αγγίζουν τα δελφίνια γιατί μπορεί να τα τρομάξουν.

Η Γκούντμαν, η οποία δουλεύει με δελφίνια από το 1985, είπε ότι δεν έχει παρατηρήσει σημάδια που να δείχνουν ότι ενοχλούνται από τα γκρουπ των τουριστών. «Τα παρακολουθούμε την ώρα που τρώνε, κάνουν έρωτα, παίζουν, ταξιδεύουν και κοιμούνται», είπε. «Συνεχίζουν να συμπεριφέρονται φυσιολογικά ενώ είναι μέσα στο νερό μαζί μας. Μας έχουν αποδεχθεί στο περιβάλλον τους».

Ο νόμος περί Προστασίας Θαλάσσιων Θηλαστικών απαγορεύει ήδη την παρενόχληση των δελφινιών, η προτεινόμενη ρύθμιση όμως, προσθέτει το όριο των 50 μέτρων εξαιρώντας όσους βρεθούν ακούσια σε απόσταση 50 μέτρων από ένα δελφίνι, ή η απομάκρυνσή τους από τα δελφίνια δεν είναι ασφαλής. Οι περιορισμοί θα ισχύουν σε απόσταση δύο μιλίων από τις ακτές των νησιών της Χαβάης, καθώς και την περιοχή ανάμεσα στα νησιά Λανάι, Μαουί και Καχουλάουε.

Η πρόταση της Εθνικής Υπηρεσίας Θαλάσσιας Αλιείας έχει μπει σε δημόσια διαβούλευση για τους επόμενους δύο μήνες. Και η τελική ρύθμιση θα αποφασιστεί κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ο  Μέριλ, ο οποίος κάνει αυτή τη δουλειά μαζί με τη σύζυγό του, Κλαούντια, από το 1992, είπε ότι τα δικά του γκρουπ δεν πέφτουν ποτέ μέσα στο νερό πριν από τις 11 το πρωί, πράγμα που επιτρέπει στα δελφίνια να αναπαυτούν. Είναι μια από τις κατευθυντήριες γραμμές που συνιστώνται από την Coral Reef Alliance τις οποίες ακολουθούν προαιρετικά αρκετοί τουριστικοί πράκτορες. Σύμφωνα με τον Μέριλ όμως θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικές για όλους. «Δεν κολυμπάς με τα δελφίνια», σχολίασε. «Τα δελφίνια επιλέγουν να κολυμπήσουν μαζί μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...