370
Το πεντάχρονο αγόρι βρέθηκε στα χαλάσματα ενός βομβαρδισμένου κτιρίου | Aleppo Media Center

Το πεντάχρονο αγόρι από τη Συρία που έζησε τον τρόμο

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2016, 11:24
Το πεντάχρονο αγόρι βρέθηκε στα χαλάσματα ενός βομβαρδισμένου κτιρίου
|Aleppo Media Center

Το πεντάχρονο αγόρι από τη Συρία που έζησε τον τρόμο

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2016, 11:24

Η πραγματικότητα του πολέμου στη Συρία σε μία φωτογραφία –μία από τις πολλές εμβληματικές που έχουν έλθει από τη χώρα- και σε μία έκθεση από τη Διεθνή Αμνηστία.

Ενα πεντάχρονο αγόρι από τους 300.000 εγκλωβισμένους στο Χαλέπι που περιμένει για τις πρώτες βοήθειες κατασκονισμένο, βρώμικο και με ένα σοβαρό τραύμα στο μέτωπο που αιμορραγεί. Το βλέμμα του δείχνει μια απέραντη απελπισία για όσα συμβαίνουν.

Σχεδόν όλη του η ζωή πέρασε στην πολιορκημένη πόλη και στην πραγματικότητα της πιο φονικής μάχης του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, μέσα στον θάνατο στο Χαλέπι που παραμονεύει από πολλές πλευρές για τους κατοίκους της πόλης -από τον κυβερνητικό στρατό, από αντάρτες, από την πείνα και τα απλά προβλήματα της ζωής που μέσα στην πολιορκημένη πόλη γίνονται θανάσιμα.

Είναι μια εικόνα ενός βίντεο από το Aleppo Media Center, μία αντικυβερνητική ακτιβιστική ομάδα που δημοσίευσε το υλικό την Τετάρτη. Το αγόρι βρέθηκε μέσα στα χαλάσματα ενός βομβαρδισμένου κτιρίου και μεταφέρθηκε σε ασθενοφόρο όπου το εντόπισε ο φακός του κέντρου. Ο μικρός δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες και έφυγε από το νοσοκομείο αργά την Τετάρτη.

Ενώ οι μάχες στο Χαλέπι συνεχίζονται, η Διεθνής Αμνηστία στην τελευταία έκθεσή της φωτίζει μία άλλη πτυχή του πολέμου που έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, την τεράστιας κλίμακας καταστολή από τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ Αλ-Ασαντ η οποία έχει στείλει πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στις φυλακές.

Από αυτούς περίπου 18.000 έχουν πεθάνει στις φυλακές της Συρίας από το 2011 ως το τέλος του 2015, λόγω των βασανιστηρίων από τους φύλακες και της κακομεταχείρισης την οποία υφίστανται. Είναι περίπου 10 θάνατοι την ημέρα, αλλά και πάλι είναι μια συντηρητική εκτίμηση που γίνεται από την οργάνωση, η οποία υποστηρίζει ότι πολύ περισσότεροι έχουν εξαφανιστεί εντελώς.

Οι Μαρτυρίες σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σοκάρουν για την ωμότητα των καταστάσεων.

Οι κρατούμενοι περνούν από το «πάρτι υποδοχής» όταν έρχονται στη φυλακή, μια ειρωνική ονομασία για ξυλοδαρμό με μεταλλικές ράβδους ή καλώδια. Οι κρατούμενες βιάζονται ή κακοποιούνται σεξουαλικά. Σε άλλες περιπτώσεις στοιβάζονται δέκα ή και περισσότεροι σε κελιά για έναν. Η φάλαγγα, τα καψίματα με τσιγάρα, οι απειλές για βιασμό (που πολλές φορές δεν μένουν μόνο απειλές) είναι στην ημερήσια διάταξη για τους κρατούμενους.

Αυτό που τονίζει, ωστόσο, η οργάνωση είναι ότι κανένας από τους εμπλεκόμενους σε αυτές τις καταστάσεις δεν έχει (ακόμη) οδηγηθεί στην δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...