617
Η Χίλαρι Κλίντον με τον Γουόρεν Μπάφετ | REUTERS/Dave Kaup

Ο Μπάφετ στο πλευρό της Χίλαρι «προκαλεί» τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2016, 12:09
Η Χίλαρι Κλίντον με τον Γουόρεν Μπάφετ
|REUTERS/Dave Kaup

Ο Μπάφετ στο πλευρό της Χίλαρι «προκαλεί» τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2016, 12:09

Τα συνέδρια τελείωσαν, οι υποψήφιοι πήραν και επίσημα το χρίσμα, ίσως λιγότερο θριαμβευτικά από όσο θα ήθελαν, οπότε ήρθε η ώρα για τον ολοκληρωτικό πόλεμο δηλώσεων και προθέσεων.

Με το που μπήκε ο Αύγουστος, η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ άρχισαν τις βολές πρώτα περιφερειακά για να επικεντρωθούν σταδιακά και στον μεγάλο στόχο.

O Ντόναλντ Τραμπ έστρεψε καταρχάς τα πυρά του κατά του CNN.

Ανάμεσα στο δίκτυο και τον υποψήφιο υπάρχει σχεδόν από την αρχή της καμπάνιας του μια διαμάχη που επιμένει, εξηγεί το Buzzfeed. Πέρυσι τον Ιούλιο όταν ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος, κατηγορούσε το CNN ότι δεν τον καλύπτει με τον δημοσιογραφικά ορθό τρόπο. «Γιατί δεν το μπορούν; Δεν είναι και δύσκολο», έλεγε.

Μεσολάβησαν πολλά, αλλά μετά το συνέδριο και τη διαμάχη για τον μουσουλμάνο στρατιώτη, η διαμάχη έφτασε να γίνει ανοιχτός πόλεμος. Το δίκτυο επέκρινε ανοιχτά τον Τραμπ για όσα είπε για τον πατέρα του στρατιώτη, που μίλησε στο συνέδριο των Δημοκρατικών, αν και ο Τραμπ επιμένει ότι ο Κάιζρ Καν δεν είχε δικαίωμα να του επιτεθεί από το βήμα του συνεδρίου.

Το αποτέλεσμα ήταν μία δέσμευση του Τραμπ ότι δεν θα δώσει άλλες συνεντεύξεις στο CNN και αφετέρου μία παρατήρηση ότι το Fox News «ήταν δίκαιο» στην κάλυψη που του έδωσε. (Το Buzzfeed σημειώνει ότι ο Τραμπ αποφεύγει να δίνει συνεντεύξεις σε άλλα μέσα πλην του Fox).

Ακολούθησε και ένα μπαράζ με tweet κατά του CNN, το οποίο κατά τον Τραμπ ούτε στέλνει κάμερες στα σύνορα των ΗΠΑ για να δείξει την κρίση που ξεδιπλώνεται εκεί, ούτε κάνει ρεπορτάζ για τα σκάνδαλα του Ιδρύματος Κλίντον, ενώ και οι παρουσιαστές του «είναι εκτός πραγματικότητας». Το CNN είναι «το δημοσιογραφικό μαγαζάκι της Χίλαρι», κατέληξε.

Από την άλλη πλευρά, δεν άφησε στο απυρόβλητο την ίδια την Χίλαρι Κλίντον. Ο Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος εξέφρασε την στήριξή του στην Κλίντον κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, «έκανε μία συμφωνία με τον διάβολο. Αυτή [ενν. η Χίλαρι] είναι ο διάβολος». Επιπλέον, είπε ότι ο Σάντερς δεν θα μπορούσε ποτέ να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Μαζί με αυτές τις όχι ιδιαίτερα μακρινές από το στιλ του παρατηρήσεις, ο Τραμπ εκτίμησε -αν και δεν προχώρησε πέρα από τα υπονοούμενα- ότι οι εκλογές θα είναι στημένες. «Ακούω όλο και πιο πολύ» ότι οι εκλογές δεν θα είναι δίκαιες, αναφέρει το Sky News.

«Ας δημοσιεύσουμε τις δηλώσεις μας»

Η άλλη πλευρά δεν έμεινε με αδιάφορη με την απάντηση να έρχεται από τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ από τη γενέτειρά του τη Νεμπράσκα. Εχοντας την Χίλαρι Κλίντον στο πλευρό του κάλεσε τον Τραμπ να επιδείξει πνεύμα φορολογικής διαφάνειας.

«Θα χαιρόμουν να συναντηθούμε όπου θέλει, όποτε θέλει, πριν τις εκλογές. Θα φέρω τη φορολογική μου δήλωση, εκείνος μπορεί να φέρει τη φορολογική του δήλωση» είπε λέγοντας ότι «πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να μας κάνει ερωτήσεις για το τί αναφέρεται σε αυτές».

Ο Μπάφετ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο που έχει δηλώσει μάλιστα ότι θα διαθέσει το 99% της περιουσίας του, αναφερόταν στην συνηθισμένη κίνηση για τους υποψήφιους προέδρους να δημοσιεύουν την φορολογική τους δήλωση. Ο (επίσης δισεκατομμυριούχος) Τραμπ έχει πει ότι δεν μπορεί να το πράξει όσο η Εφορία εξακολουθεί να ελέγχει τα εισοδήματά του. «Και εγώ είμαι υπό έλεγχο», απάντησε ο Μπάφετ.

Η ενθουσιώδης στήριξη του Μπάφετ στην Κλίντον δεν περιορίστηκε μόνο στην παρουσία του στην εκδήλωση και τον θερμό εναγκαλισμό, αλλά, όπως λέει ο Μπάφετ, θα  επεκταθεί και την ημέρα των εκλογών.

«Θα πάω στα εκλογικά κέντρα τουλάχιστον 10 άτομα τα οποία θα δυσκολεύονταν να πάνε αλλιώς», είπε, «θα ασχοληθώ με το θέμα όλη μέρα, θα κάνω σέλφι, οτιδήποτε χρειάζεται.

Ολα, λοιπόν, για την υψηλότερη συμμετοχή την 8η Νοεμβρίου. Και αν όλα πάνε καλά, κατά την Κλίντον «ο Γουόρεν και εγώ θα χορέψουμε στους δρόμους της Ομαχα μαζί! Ισως, αν είμαστε πολύ τυχεροί, να φορέσει ξανά και το κοστούμι του Ελβις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...