721
Εικόνες διαδήλωσης στο Μανχάταν κατά των άδικων θανάτων δύο μαύρων Αμερικανών | REUTERS/Eduardo Munoz

Αμερικανικός εφιάλτης, ο Ομπάμα επιστρέφει εσπευσμένα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2016, 12:39
Εικόνες διαδήλωσης στο Μανχάταν κατά των άδικων θανάτων δύο μαύρων Αμερικανών
|REUTERS/Eduardo Munoz

Αμερικανικός εφιάλτης, ο Ομπάμα επιστρέφει εσπευσμένα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2016, 12:39

ΟΙ ΗΠΑ ζουν πολύ σκοτεινές μέρες. Και ακόμα πιο σκοτεινές νύχτες. Τέτοια ήταν η βραδιά της Πέμπτης, 7 Ιουλίου, όταν δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ πέντε αστυνομικοί και τραυματίστηκαν άλλοι καθώς ένοπλος δράστης άνοιξε πυρ εναντίον τους κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής διαδήλωσης διαμαρτυρίας στο Ντάλας για την αστυνομική βία κατά Αφρομερικανών. Σκοτεινές ημέρες ήταν και οι προηγούμενες όταν μέσα σε τρία 24ωρα, δύο Αφροαμερικανοί σκοτώθηκαν από σφαίρες αστυνομικών, σε ξεχωριστά περιστατικά -που καταγράφηκαν σε βίντεο και έκαναν τον γύρο των social media- στη Λουιζιάνα και τη Μινεσότα.

Πολλοί έχουν κάνει λόγο για έναν «ακήρυκτο εμφύλιο». Αλλοι μιλούν για ένα νέο κοινωνικό κίνημα -Black Lives Matter- που διατρέχει τις πόλεις των ΗΠΑ. Οπως και να το ονομάσουν, το βασικό είναι ότι αφορά μία έκρηξη άγριας βίας και ρατσισμού. Αλλωστε, αυτό «εξέφρασε» και ο ταυτοποιημένος ως Μάικα Εξέιβιερ Τζόνσον δράστης, ο οποίος πιθανώς ήταν και ο μόνος που άνοιξε πυρ σκορπώντας τον θάνατο στο Ντάλας την Πέμπτη. Πριν σκοτωθεί από εκρητικό μηχανισμό των αστυνομικών ο ίδιος -μαύρος Αμερικανός που είχε υπηρετήσει με τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας στο Αφγανιστάν- δήλωσε ότι «ήθελε να σκοτώσει λευκούς αστυνομικούς» και ότι λειτουργούσε μόνος του, αυτόνομα. Αργότερα εντοπίστηκαν μηνύματά του στο Facebook σε σελίδα που τιτλοφορείται «Το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων του Μισσισιπή». Ανάμεσα σε αυτά είχε γράψει: «Γιατί τόσοι πολλοί λευκοί (όχι όλοι) χαίρονται να δολοφονούν και να συμμετέχουν στις δολοφονίες αθώων;»

Και έτυχε την ώρα του μακελειού στο Ντάλας του Τέξας και στην αναζωπύρωση των διαδηλώσεων ο μαύρος πρόεδρος της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα, να λείπει, να βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στη Βαρσοβία για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εύλογα, δεν θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Ευρώπη, με μία περιοδεία στην Ισπανία, όπως το είχε προγραμματίσει. Oπως ανακοίνωσε θα μεταβεί στο Ντάλας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

(REUTERS/Shannon Stapleton)
Προσεύχεται. Για τον άδικο χαμό πέντε αστυνομικών κατά τη διάρκεια τελετής σε εκκλησία Βαπτιστών την Παρασκευή
REUTERS/Joshua Roberts
Εξω από τον Λευκό Οίκο, στη Ουάσιγκτον, φωνάζουν «οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία»

Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Το τραγικό επεισόδιο της Πέμπτης πυροδότησε ένα νέο κύμα διαδηλώσεων το βράδυ της Παρασκευής. Κάτοικοι της Βαλτιμόρης, της Ατλάντα και της Φιλαδέλφειας χύθηκαν στους δρόμους, απέκλεισαν την κυκλοφορία οχημάτων και διαμαρτυρήθηκαν για την υπερβολική άσκηση βίας από τους αμερικανούς αστυνομικούς. Σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, το απόγευμα της Παρασκευής, διοργανώθηκαν πορείες διαμαρτυρίας κατά των επιθέσεων εναντίων των αστυνομικών. Ειρηνική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Χιούστον, στη Νέα Ορλεάνη και στο Σαν Φρανσίσκο. «No peace, no justice», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούγονταν στους δρόμους. Μάλιστα, στο Φίνιξ, όπου οι αστυνομικοί προχώρησαν στη χρήση σπρέι πιπεριού για να διαλύσουν τη συγκέντρωση, οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν και μέχρι το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με το CNN. Αντίστοιχα, στην Ατλάντα, οι Αρχές προχώρησαν σε δέκα συλλήψεις διαδηλωτών.

Δεν ήταν όλες οι αντιδράσεις στα τελευταία γεγονότα ειρηνικές. Σύμφωνα με επίσημα χείλη που επικαλείται το BBC, επιθέσεις –με όπλα- κατά αστυνομικών και πολιτών καταγράφηκαν μετά τους δύο θανάτους που προκάλεσαν αστυνομικοί στη Λουιζιάνα και Μινεσότα. Στο Τενεσί, ένας βετεράνος του στρατού άνοιξε πυρ σε αυτοκινητόδρομο το πρωί της Πέμπτης, σκοτώνοντας μία γυναίκα και τραυματίζοντας άλλα τρία άτομα, ανάμεσα στα οποία βρισκόταν και ένας αστυνομικός. Ο (μαύρος) Λακίμ Κέον Σκοτ συνελήφθη από τις Αρχές και δήλωσε ότι τον «προβλημάτιζε η βία αστυνομικών κατά μαύρων Αμερικανών».

Στο Μιζούρι, την Παρασκευή, αστυνομικός δέχθηκε πυροβολισμό πισώπλατα την ώρα που κατευθυνόταν στο όχημά του για να ελέγξει τα στοιχεία ενός (μαύρου) οδηγού. Ο 31χρονος Αντόνιο Τέιλορ συνελήφθη, χωρίς να αποκαλύψει τον λόγο της επίθεσής του.

Με λίγα λόγια οι αντιδράσεις και τα συναισθήματα των Αμερικανών είναι ανάμεικτα. Η χώρα είναι διχασμένη και ο κίνδυνος να ακολουθήσουν κι άλλες τραγωδίες είναι υπαρκτός. Κατά την επίσκεψή του στο Ντάλας την ερχόμενη εβδομάδα ο αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει «να συνενώσει τους πολίτες ώστε να στηρίξουν όλοι μαζί τους άνδρες της Αστυνομίας και να αναζητήσει νέες ιδέες πολιτικής για την αντιμετώπιση των συνεχών περιστατικών ρατσιστικής βίας», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζος Ερνεστ.

Ωστόσο, κατά την αναζήτηση ευθυνών για αυτά τα φαινόμενα βίας, επιθέσεις δέχεται και ο ίδιος ο Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας. Μέλη του συντηρητικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον κατηγόρησαν για τις δηλώσεις που έκανε λίγες ώρες πριν τις επιθέσεις στο Ντάλας. Υπαινίχθηκαν ότι όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρακινεί τους πολίτες της χώρας να πάρουν στα σοβαρά το κίνημα Black Lives Matter και τις διαμαρτυρίες κατά των επεισοδίων βίας, τότε «έχει αίμα στα χέρια του»!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...