651
| SOOC

Τέσσερις εκδηλώσεις για έναν νεκρό

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 22 Ιουνίου 2016, 09:51

Τέσσερις εκδηλώσεις για έναν νεκρό

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 22 Ιουνίου 2016, 09:51

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται αύριο, Πέμπτη 23 Ιουνίου, από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου και ένα ερώτημα παραμένει: Σε ποιον «ανήκει» τελικά ο Ανδρέας;

Η απάντηση για ένα Πασόκο της γενιάς της Αλλαγής είναι εύκολη και αυτονόητη: Στον λαό και την ιστορία της χώρας.

Τα όσα όμως έχουν συμβεί στη χώρα από το ξέσπασμα της κρίσης του 2010 και μετά, με τις προσωπικές στρατηγικές των επιγόνων του και την διεκδίκηση της αυθεντικότητας της πολιτικής του Ανδρέα Παπανδρέου,  διχάζουν τον άλλοτε κραταιό κομματικό χώρο που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του και έτσι προκύπτει το επόμενο ερώτημα: Ποιος εκφράζει πειστικότερα, σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης, την πολιτική παρακαταθήκη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ;

Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις αποτελούν οι τέσσερις (!) ξεχωριστές εκδηλώσεις για να τιμηθεί η μνήμη του Ανδρέα.

Την πρώτη διοργανώνει αυτοδίκαια το βράδυ της Τετάρτης, στις 19.00, στην Αθηναϊδα, το ΠΑΣΟΚ, μέσω του ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου», ως  ο πολιτικός φορέας και φυσική συνέχεια των αρχών και αξιών της ιδρυτικής του πράξης της 3ης Σεπτέμβρη και παράλληλα διαχειριστής της κληρονομιάς 42 χρόνων δράσης «για την Ελλάδα των μη προνομιούχων και της Αλλαγής».

Υπό τον συντονισμό του Κώστα Σκανδαλίδη που προΐσταται του ΙΣΤΑΜΕ, ομιλητές θα είναι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος.

Η Χαριλάου Τρικούπη δίνει μεγάλο βάρος στην επιτυχία της εκδήλωσης ώστε να καταδειχθεί ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει ο βασικός κορμός και εκφραστής της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και της σύγχρονης σοσιασλδημοκρατίας με την οποία ταυτίστηκε ιστορικά ο Ανδρέας. Παράλληλα με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούν να πέσει στο κενό μια πιθανή απόπειρα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να οικοποιηθεί την κληρονομιά της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα.

Υπό αυτό το πρίσμα και σύμφωνα ασφαλείς πληροφορίες, έχουν προσκληθεί άπαντες που έχουν ή είχαν σχέση με το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. Δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί, σημείωναν παρατηρητές, το ενδεχόμενο να παραστεί ο κ. Παπανδρέου αφού πρόκειται για εκδήλωση ιστορικού χαρακτήρα. Τυχόν παρουσία του πάντως θα δώσει τροφή για συζήτηση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, προγραμματίζει εκδήλωση την Πέμπτη το βράδυ με νεολαίους στην αυλή του Ιδρύματος Παπανδρέου (Πειραιώς 87 και Σαλαμίνος) όπου πρόκειται να απευθύνει χαιρετισμό. Οπως αναφέρει  στο κείμενο-πρόσκληση: «…το ΚΙΔΗΣΟ και ο πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου, πιστεύουν βαθύτατα ότι, υπάρχει ελπίδα για τη χώρα.Σχέδιο χρειάζεται, αποφασιστικότητα και συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας…., αυτό είναι ένα έργο ιστορικών και εθνικών διαστάσεων, που απαιτεί τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας και βεβαίως, των νέων μας, που αποτελούν την ελπίδα μας για το αύριο. Τιμώντας τον ηγέτη που έφερε στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής τους νέους και άλλαξε την πορεία της χώρας, είκοσι χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, θέλοντας να σηματοδοτήσουμε με τον πλέον καταλυτικό αλλά και δημιουργικό τρόπο αυτήν την εθνική ανάγκη».

Μια τρίτη εκδήλωση-ημερίδα θα γίνει και αυτή τη Πέμπτη, το απόγευμα όμως, στο Πολεμικό Μουσείο. Πρόκειται για έκθεση φωτογραφίας από τη πολιτική δράστηριότητα του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ την οποία διοργανώνει ομάδα παλαιών βουλευτών και πολιτευτών που αυτοαποκαλούνται «Κίνημα Φίλων Ανδρέα Παπανδρέου». Σκοπός τους είναι, όπως λένε, «να συμβάλλουμε στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας σε ό,τι αφορά τον Ανδρέα Παπανδρέου και για να γνωρίσουν οι νεώτεροι το μέγεθος του πολιτικού άνδρα». Μεταξύ των  προσκαλούντων είναι: Αρσένη Μαρία, Ασλάνης Κώστας, Βουνάτσος Δημήτρης,  Ζιάγκας Ιωάννης, Μπαντουβάς Κώστας, Μωραΐτης Γιώργος, Παπαηλίας Ηλίας κ.α.

Τέλος, αύριο Πέμπτη εγκαινιάζεται στο περιστύλιο της Βουλής η έκθεση «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, 1919-1996: προσωπική και πολιτική διαδρομή», που οργάνωσε το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Την έκθεση θα εγκαινιάσει στις 13:30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ξεχωριστά θα είναι και τα τρισάγια στο μνήμα του Ανδρέα Παπανδρέου, στο Α’ Νεκροταφείο! Στίς 10.30 π.μ. έχει προγραμματιστεί αυτό που διοργανώνει η Χαριλάου Τρικούπη. Στις 11 π.μ. αυτό που διοργανώνει το Κίνημα Φίλων Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ άγνωστο είναι τι θα κάνει και η χήρα του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ. Ολοι βλέπετε θέλουν ένα κομμάτι από τη μνήμη του…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...