715
O Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα σε συνέδρους στη Θεσσαλονίκη. Ενα διήμερο που κατέληξε σε φιάσκο | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η ΝΔ αντιμέτωπη με το Σύνδρομο της 22ας Νοεμβρίου

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 18 Απριλίου 2016, 07:00
O Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα σε συνέδρους στη Θεσσαλονίκη. Ενα διήμερο που κατέληξε σε φιάσκο
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η ΝΔ αντιμέτωπη με το Σύνδρομο της 22ας Νοεμβρίου

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 18 Απριλίου 2016, 07:00

Αποφασισμένος να «τελειώνει» με τις κομματικές παθογένειες, που ανεδείχθησαν στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και παραπέμπουν σε «καμαρίλα» άλλων εποχών φέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στενοί συνεργάτες του δεν κρύβουν την οργή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και κάνουν λόγο για φιάσκο, σχετικά με όσα έγιναν το Σάββατο στο Συνέδριο της οργάνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών για την Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ αλλά και για τα στελέχη της οργάνωσης, που ψηφίστηκαν να συμμετέχουν στο τακτικό Συνέδριο του κόμματος, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι σέβεται απόλυτα την αυτοτέλεια της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα θα έχει συνέχεια τη Δευτέρα, καθώς ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Βασίλης Γεωργιάδης, έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις. «Ορισμένοι δεν έχουν καταλάβει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει στη ΝΔ, δεν είναι αποδεκτή ως πρακτική η ποδηγέτηση των αποφάσεων ενός Συνεδρίου, θα υπάρξουν εξελίξεις» προειδοποιεί σε έντονο ύφος το περιβάλλον Μητσοτάκη.

Βαρύ είναι το κλίμα και για τον γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκο, το οποίο υποδεικνύει ως «υπαίτιο για την φαρσοκωμωδία» η πλευρά του παραιτηθέντα προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υπογραμμίζουν ότι ο κ. Παπαμιμίκος είναι ο απερχόμενος γραμματέας του κόμματος και μολονότι δεν τον στοχοποιούν ευθέως, ομολογούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι «ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς για όλους όσοι εμπλέκονται στο νέο φιάσκο» που ανασύρει μνήμες από την τραυματική εμπειρία της 22ας Νοεμβρίου, όταν το κόμμα απέτυχε να πραγματοποιήσει τον πρώτο γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

«Κερδισμένος» από τη διαδικασία της ψηφοφορίας για την Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης, που εκλέγει 37 εκπροσώπους στο όργανο, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη σε επιρροή τάση είναι αυτή του Ανδρέα Παπαμιμίκου

Από κεντρικά της ΝΔ διαμηνύουν πως ο κ. Μητσοτάκης «ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας» και «το πώς θα τερματίσει την καταστροφική θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και δεν θα ανεχθεί φαινόμενα, που καθηλώνουν το κόμμα του στο λυκόφως του χθες», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές προειδοποιούν ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να μετατρέψει το τακτικό Συνέδριο του κόμματος σε μία άγονη κούρσα εξοπλισμών, επιμένοντας ότι η ηγεσία στοχοπροσηλώνεται σε εκείνες τις Καταστατικές αλλαγές, που θα μεταφέρουν το μήνυμα ότι η ΝΔ εκσυγχρονίζεται και «ανοίγεται» στη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Ενδεικτικό του χάους που προκλήθηκε από την καθυστέρηση έναρξης της ψηφοφορίας για τα όργανα της ΟΝΝΕΔ, ήταν να αποχωρήσει περίπου το 70% των Συνέδρων! Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του συνεδρίου, Νίκος Λυσιγάκης έφυγε από το Κλειστό του Ευόσμου και αργότερα σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι αποχωρεί πικραμένος ύστερα από 13 χρόνια ενασχόλησης του με την οργάνωση. Ο αντιπρόεδρος του συνεδρίου, Πάρης Σκιαδόπουλος κατήγγειλε με την σειρά του την όλη διαδικασία.

10th Ordinary Congress of ONNED with keynote speaker the President of New Democracy political party, Kyriako Mitsotaki on April 15, 2016. / 10ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Ευόσμου, Παρασκευή 15 Απριλίου 2016.
Παναγιώτης Ψωμιάδης στο τηλέφωνο. Σε δεύτερο πλάνο Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος (SOOC).

Ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, εγκατέλειψε το Συνέδριο το πρωί του Σαββάτου, αρνούμενος,  όπως λέει ο ίδιος να μπει στη λογική παρασκηνιακών συμφωνιών και σε δήλωση του τόνισε πως «το Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ δεν έγινε ποτέ». Σύμφωνα με γνώστες της γαλάζιας ανθρωπογεωγραφίας, «κερδισμένος» από τη διαδικασία της ψηφοφορίας για την Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης, που εκλέγει 37 εκπροσώπους στο όργανο, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη σε επιρροή τάση είναι αυτή του Ανδρέα Παπαμιμίκου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η προεδρική πλευρά κατάφερε να εκλέξει μόνον 18 εκπροσώπους.

Απόλυτα ενήμερος για όλες τις εξελίξεις είναι και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που από το απόγευμα της Κυριακής βρίσκεται στο Στρασβούργο στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο ίδιος επισημαίνει σε τακτικούς του συνομιλητές, πως η εμπλοκή του κ. Παπαμιμίκου στα οργανωτικά ζητήματα της ΟΝΝΕΔ αλλά και του τακτικού Συνεδρίου προεξοφλούσε τα «φάλτσα» που αμαύρωσαν το συνέδριο της γαλάζιας νεολαίας. Πολιτικοί φίλοι του κ. Μεϊμαράκη υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι μετά το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει την παραίτηση του τότε προέδρου του κόμματος και διερωτώνται εάν θα υπάρξουν συνέπειες για τις νέες «ανορθογραφίες» που κηλιδώνουν την εικόνα της παράταξης σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία για το κόμμα και τον τόπο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...