694
| Menelaos Myrillas / SOOC

Στο μυαλό του Κώστα Σημίτη

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 20 Δεκεμβρίου 2015, 18:07

Στο μυαλό του Κώστα Σημίτη

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 20 Δεκεμβρίου 2015, 18:07

Δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία ο Κώστας Σημίτης υπογραμμίζει την ανάγκη ενός νέου μεγάλου φορέα της Κεντροαριστεράς ο οποίος θα συμπεριλάβει το ΠΑΣΟΚ και όλα τα άλλα κόμματα και κινήσεις.

«…Ποτέ δεν έπαψα να αισθάνομαι ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ όμως ότι το συγκεκριμένο σχήμα ολοκλήρωσε τον κύκλο του και θα έπρεπε να αναγεννηθεί, πρωτοστατώντας στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου κινήματος της Kεντροαριστεράς, με επεξεργασμένο προγραμματικό λόγο και σαφές στίγμα», επανέλαβε πριν από μερικές ημέρες, σε συνέντευξή του στην Athens Voice, το περιεχόμενο της οποίας έχει ήδη προκαλέσει έντονες συζητήσεις ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και των ανένταχτων στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, τόσο στις παρεμβάσεις του στις επετειακές εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ για την 3η Σεπτέμβρη – το 2013, το 2014 και το 2015 – όσο και τον περασμένο Ιανουάριο όταν η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εμφανέστατη, προειδοποιούσε για την ανάγκη να συγκροτηθεί ένας ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς που θα ανακόψει τον ιδιότυπο δικομματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Για να μην είμαστε άδικοι τη συγκρότηση νέου κομματικού φορέα που  θα υπερβεί το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κεντροαριστερά σχήματα και κινήσεις , την είχε προβάλει εγκαίρως,  από το φθινόπωρο του 2012, η  Αννα Διαμαντοπούλου η οποία και επιμένει στην ίδια γραμμή αποστασιοποιούμενη από τις συνεργατικές απόπειρες του χώρου (Δημοκρατική Συμπαράταξη , Ποτάμι, Κίνηση των 58…).

Αν η παρέμβαση τώρα του πρώην Πρωθυπουργού βαραίνει περισσότερο είναι επειδή ο κ. Σημίτης προχωράει ένα βήμα παρακάτω και συγκεκριμενοποιεί τη πρότασή του: «…Πρέπει να διαμορφωθεί μια ηγετική ομάδα από ό,τι καλύτερο διαθέτει ο χώρος της Κεντροαριστεράς, που θα πλαισιωθεί από έναν ευρύτερο κύκλο στελεχών οι οποίοι θα συμπαραταχθούν στην προσπάθεια και θα υποστηρίζονται από ένα πανελλαδικό δίκτυο. Οι συνθήκες είναι τόσο κρίσιμες που πρέπει όλοι μας να ξεχάσουμε εγωισμούς και πρωτοκαθεδρίες. Πρέπει να ξεφύγουμε τόσο από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες όσο και από τους μεσσιανισμούς. Οι αγγλοσάξονες λένε όταν υπάρχει η βούληση βρίσκεται ο τρόπος», συμπληρώνει στην πρόσφατη συνέντευξή του.

Ο πρώην Πρωθυπουργός καθιστά σαφές στους συνομιλητές του ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια τέτοια προοπτική και θα την υποστηρίξει με θέρμη.

Και τονίζει ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να ανακοπεί η διαφαινόμενη στασιμότητα και οπισθοχώρηση στην οποία οδεύει η χώρα, εξ αιτίας των κυβερνητικών επιλογών.

Οι επιφυλάξεις από αρκετούς, εντός του ΠΑΣΟΚ αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, απέναντι στο κάλεσμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παραμένουν ισχυρές, τόσο για την έλλειψη σύγχρονης πολιτικής πρότασης όσο και γιατί παραμένουν ανυπέρβλητοι οι προσωπικοί εγωισμοί και επιδιώξεις

Η παρέμβασή Σημίτη βαραίνει και για έναν ακόμη λόγο. Γιατί η επιβεβαίωση των υποψιών πως ο Αλέξης Τσίπρας  και οι συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν τακτική επικοινωνία με τον Κώστα Καραμανλή και τους ανθρώπους του, επιβάλλει στον χώρο της Κεντροαριστεράς να απαντήσει στο δίλλημα: θα παραμείνει πολυδιασπασμένος και άρα θα «κατακτηθεί» ευκολότερα από την Κεντροδεξιά και τη ριζοσπαστική Αριστερά ή θα αποτελέσει έναν ισχυρό τρίτο πόλο που θα είναι, πράγματι, ο καταλύτης των εξελίξεων;

Η Φώφη Γεννηματά και οι συμπράττοντες στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΜΑΡ, κινήσεις πολιτών, ανένταχτοι), απαντούν το δεύτερο και καλούν όσους έχουν επιφυλάξεις να προσχωρήσουν πάραυτα. Ως γνωστόν προγραμματίζουν ανοικτή προγραμματική συνδιάσκεψη την άνοιξη.

Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δεν ενισχύουν αυτή τη προοπτική, δεδομένου ότι δείχνουν πολιτική επιβίωση μεν αλλά όχι δυναμική τρίτου πόλου. Τούτου δοθέντος η προτροπή του Κώστα Σημίτη ενισχύεται σημαντικά και λειτουργεί ως επιτακτική ανάγκη.

Επίσης, οι επιφυλάξεις από αρκετούς, εντός του ΠΑΣΟΚ αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, απέναντι στο κάλεσμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παραμένουν ισχυρές, τόσο για την έλλειψη σύγχρονης πολιτικής πρότασης όσο και γιατί παραμένουν ανυπέρβλητοι οι προσωπικοί εγωισμοί και επιδιώξεις. Υπάρχουν ωστόσο και απόψεις περί αντιδεξιάς σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βλέποντας αυτή τη τάση στο Ποτάμι επιμένουν να μην αποφεύγουν κάθε συζήτηση περί ενιαίου φορέα επιμένοντας στην  αυτόνομη δραστηριότητά του. Προχωρούν τις διαδικασίες προς το συνέδριο του Φεβρουαρίου μολονότι τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων είναι δυσοίωνα.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται και οι συνεργάτες στο ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου , αφού θεωρούν ότι δεν έχει υποστηριχθεί και συνεχιστεί, η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της διετίας 2010-2012 και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο ευρύτερος χώρος ενέδωσε σε πιέσεις ανατροπής της. Επιπλέον οι έντονες προσωπικές αντιπαραθέσεις με πρώην συντρόφους τους δεν έχουν ακόμη ξεχαστεί.

Παρά ταύτα η πρόταση του κ. Σημίτη διατηρεί τη δυναμική της και φαντάζει δύσκολο να απορριφθεί χωρίς εκτενή συζήτηση…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...