505
Χωρίς λόγια... | SOOC/CreativeProtagon

Χωρίς τον Καμμένο; Μακάρι…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 29 Σεπτεμβρίου 2018, 12:50
Χωρίς λόγια...
|SOOC/CreativeProtagon

Χωρίς τον Καμμένο; Μακάρι…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 29 Σεπτεμβρίου 2018, 12:50

Μια φράση του Αλέξη Τσίπρα από τη συνέντευξή που έδωσε στην Wall Street Journal (εδώ) πυροδότησε νέο κύκλο ερωτημάτων για το τι θα γίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν και πότε θα φύγει ο Καμμένος από την κυβέρνηση, πότε θα γίνουν οι εκλογές και τα παρόμοια.

Επειδή η οιωνοσκοπία είναι καλύτερη από την σεναριολογία, ας δούμε μερικά δεδομένα:

1. Η συμφωνία θα εγκριθεί την Κυριακή στα Σκόπια από το δημοψήφισμα (αν δεν εγκριθεί, στην Ελλάδα δεν θα γίνει τίποτα…)

2. Η συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή κατά τον Μάρτιο του 2019. Το σενάριο ότι ο Τσίπρας θα έκανε ένα «παιχνιδάκι», αφήνοντάς την καυτή πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση, δεν «παίζει». Όχι μόνο λόγω των ισχυρών διεθνών πιέσεων, αλλά και επειδή η κύρωσή της δεν θα προκαλέσει καμία εκλογική ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Οσα γράφονταν, μετά τα συλλαλητήρια, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει» λόγω Μακεδονικού ήταν σκέτες μπούρδες ή απλώς έκφραση επιθυμιών (σαν αυτή του…Τσακαλώτου για ραντεβού με την Σκάρλετ Γιόχανσον!). Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τη συσπείρωση και τα ποσοστά του (για άλλους λόγους), άλλωστε οι «μακεδονομάχοι» δεν ψηφίζουν Αριστερά.

3. Επομένως, δεν έχει σημασία τι θα κάνει επ’ αυτού ο Καμμένος, πόσω μάλλον που υπάρχουν βουλευτές των ΑΝΕΛ οι οποίοι θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας. Το ξέρει και θα το συνυπολογίσει.

4. Αν η συμφωνία περάσει, μένει να δούμε αν ο Καμμένος «θα ρίξει την κυβέρνηση», όπως κομπάζει προκαταβολικά ή αν απλώς θα αποχωρήσει από τα υπουργεία. Γιατί υπάρχουν βουλευτές του που δεν θα τον ακολουθήσουν. Κι αυτό το ξέρει και θα το συνυπολογίσει. Η ρήξη με τον Τσίπρα δεν τον συμφέρει. Αυτός θα είναι ο μεγάλος χαμένος. Και το ξέρει. Παρόλα αυτά, αν χαθεί η «δεδηλωμένη», δεν αλλάζουν και πολλά. Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, όπως έχει σχεδιασθεί.

5. Αν η συμφωνία δεν περάσει, πάλι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Δεν αλλάζει κάτι.

Oι εκλογές δεν θα κριθούν από το «Μακεδονικό». Όλα τα κομματικά επιτελεία το γνωρίζουν αυτό. Γι’ αυτό και στην αντιπολίτευση ανησυχούν από το εύρος των κυβερνητικών παροχών και την επίδραση που αυτές θα έχουν σε μεγάλες κατηγορίες ψηφοφόρων (εδώ). Μάλιστα, αν η μη περικοπή των συντάξεων και του αφορολογήτου γίνει με τη συναίνεση των δανειστών, όπως διαφαίνεται, τότε τα προεκλογικά ατού του Τσίπρα θα ενισχυθούν. Η δε αντιπολίτευση μάλλον θα πρέπει να ανησυχεί μήπως δεν αποχωρήσει ο Καμένος και η κυβέρνηση φτάσει έως τον Οκτώβριο του 2019 (μικρή πιθανότητα, αλλά όχι ανύπαρκτη). Γιατί τότε θα μιλάμε για άλλα δεδομένα.

Τελικό συμπέρασμα: το, άλλοτε ισχυρό, «χαρτί» Καμμένος είναι πλέον καμένο. Το ξέρει ο ίδιος (εξ ου και ο εμφανής εκνευρισμός του σε διάφορα πεδία…), το ξέρει και ο Τσίπρας. Το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί αλλού.

Δεν γνωρίζουμε, λοιπόν, αν η κυβέρνηση θα επιβιώσει και χωρίς τον συνεταίρο του, όπως είπε ο Τσίπρας στην αμερικανική εφημερίδα. Αλλά και να μην επιβιώσει δεν του χαλάει τίποτα από τον σχεδιασμό. Χώρια που ενδεχόμενη διάλυση των ΑΝΕΛ μπορεί και να τον ωφελήσει εκλογικά.

Ετσι κι αλλιώς, αυτός ο «συνεταιρισμός», ανίερος και επονείδιστος εξαρχής, εξεμέτρησε το ζην. Μετεκλογικά δεν θα έχει καμιά αξία, το παιχνίδι θα παίζεται αλλού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News