416
Η περιβόητη χειραψία Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ με την «ψυθιριστή» ανταλλαγή... φιλοφρονήσεων. Λίγο μετά άρχισε η περήφανη διαπραγμάτευση, όμως ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θέλει να στήσει βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών | ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θα κυνηγήσει «προδότες» ο Μητσοτάκης;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 8 Σεπτεμβρίου 2019, 22:28
Η περιβόητη χειραψία Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ με την «ψυθιριστή» ανταλλαγή... φιλοφρονήσεων. Λίγο μετά άρχισε η περήφανη διαπραγμάτευση, όμως ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θέλει να στήσει βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θα κυνηγήσει «προδότες» ο Μητσοτάκης;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 8 Σεπτεμβρίου 2019, 22:28

Μέχρι και τις εκλογές του Ιουλίου άκουγες από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ότι κάποια στιγμή η Βουλή θα διερευνήσει, με Εξεταστική Επιτροπή, τις ευθύνες για τη διαπραγμάτευση του 2015 που οδήγησε στην επιβολή των capital controls.

Το υπονοούμενο ήταν σαφές και έδειχνε προς τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών του Γιάνη Βαρουφάκη και, ενδεχομένως, του Αλέξη Τσίπρα. Ο δε Γιάνης, δήλωνε έτοιμος να παραστεί σε Ειδικό Δικαστήριο, ίσως να είχε κάνει και τις ενδυματολογικές του επιλογές για την περίσταση. Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί και τα υπονοούμενα ήταν απολύτως ψευδή και παραπλανητικά. Ακόμα και αν κάποιος ισχυριστεί ότι τελέστηκαν ποινικά αδικήματα στην περίοδο της διαπραγμάτευσης, οι εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 επέφεραν την παραγραφή τους. Συνεπώς αν αυτή η Βουλή έκανε εξεταστική επιτροπή, η κίνηση θα αποσκοπούσε στην καλλιέργεια εντυπώσεων. Άσκοπο. Όποιος θέλει, ας διαβάσει την «Τελευταία μπλόφα».

Ερωτηθείς ο Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, είπε ότι δεν θέλει να στήσει βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών. Λογικό. Θα πόλωνε το κλίμα και θα ακύρωνε το αφήγημα των ήπιων τόνων, επιτρέποντας στον Τσίπρα να ισχυρίζεται τα βολικά περί πολιτικής δίωξης. Ο δε Γιάνης θα εισερχόταν σε φάση πρωτόγνωρου οίστρου. Πάει, τελείωσε. Και αν θέλετε να πείτε κάτι παραπάνω, βρείτε τα με τον άνθρωπο που όλοι θα θέλαμε να γνωρίσουμε, τον ιστορικό του μέλλοντος.

Επίσης ο Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει πρωτοβουλίες για διώξεις, απλώς η Βουλή θα υποδεχθεί αυτά που θα της στείλει η Δικαιοσύνη, αναφερόμενος στη Novartis, δηλαδή στην υπόθεση όπου η παλίρροια ξεκίνησε και τα νερά πήραν αντίθετη κατεύθυνση. Η Δικαιοσύνη καλεί για κατάθεση εκείνους που κατήγγειλαν σκευωρία – Αβραμόπουλος, Σαμαράς και Βενιζέλος θα καταθέσουν εντός των ημερών. Και εδώ το ενδιαφέρον είναι αν στη Βουλή θα πάει δικογραφία μόνο για τον «Ρασπούτιν» ή και για κανέναν άλλο, πιο ψηλά από αυτόν. Αν συγκρατήσατε αυτά που έλεγε ο Βενιζέλος, θα θυμάστε ότι, τουλάχιστον ο ίδιος, θα εγείρει θέμα εσχάτης προδοσίας. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα το χειριστεί η Δικαιοσύνη και, κυρίως, πώς θα το υποδεχθεί η Βουλή, κοινώς η κυβερνητική πλειοψηφία.

Σαφή εικόνα δεν έχουμε, αλλά προς το παρόν, από τα στοιχεία που υπάρχουν και από το στίγμα Μητσοτάκη, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να εργαλειοποιήσει τη Δικαιοσύνη στέλνοντας υποθέσεις και κλείνοντας το μάτι σχετικά. Άλλωστε, ακόμα και για τη διαχείριση των κονδυλίων του Προσφυγικού, «τρέχει» σχετική έρευνα. Αν προκύψει κάτι, ας πούμε για τον Πάνο Καμμένο, θα έρθει από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, δεν θα πάει από την κυβέρνηση στον εισαγγελέα. Αλλά, μεταξύ μας, αν της «κάτσει» η υπόθεση της Novartis, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται και κάτι παραπάνω.