495
H Ιωάννα Μπέλα - και «Σταρ Ελλάς» και εθνικός περίγελος... | Instagram/CreativeProtagon

Πλαστική ομορφιά

Κοσμάς Βίδος Κοσμάς Βίδος 7 Οκτωβρίου 2018, 00:35
H Ιωάννα Μπέλα - και «Σταρ Ελλάς» και εθνικός περίγελος...
|Instagram/CreativeProtagon

Πλαστική ομορφιά

Κοσμάς Βίδος Κοσμάς Βίδος 7 Οκτωβρίου 2018, 00:35

Αν και τα καλλιστεία ομορφιάς είναι ένας φθίνων θεσμός που ενδιαφέρει και στην Ελλάδα όλο και λιγότερους —δικαίως, ευτυχώς, καιρός ήταν!— κατά τον πρόσφατο διαγωνισμό για την ανάδειξη της Σταρ Ελλάδος ξέσπασε θόρυβος. Τον προκάλεσαν οι «τσιτωμένες» και καλοσιδερωμένες εμφανίσεις αρκετών υποψηφίων. Κοριτσιών πολύ νέων, πολύ όμορφων αλλά και πολύ «πειραγμένων», πολύ «διορθωμένων». Κάποιες εξ αυτών, όπως η νέα Σταρ Ελλάς Ιωάννα Μπέλλα, είχαν ήδη ακούσει τα εξ αμάξης για τις διορθωτικές (;) επεμβάσεις που είχαν κάνει, από την κριτική επιτροπή των ριάλιτι μόδας όπου συμμετείχαν, στην περίπτωσή της του «Next Top Model». Τώρα άκουσαν περισσότερα. Οχι πως δεν τα ήθελαν και αυτές.

Η φυσική ομορφιά —την οποία η αλήθεια είναι πως κοντεύουμε να την ξεχάσουμε όχι επειδή είμαστε τρελοί αλλά επειδή ένα ολόκληρο σύστημα την απαξίωσε— ήρθε στο προσκήνιο. Με πρώην μοντέλα, στιλίστες, σχεδιαστές ρούχων και ιδιοκτήτριες σχολών που εκπαιδεύουν μοντέλα, να βγαίνουν τώρα στα κανάλια και να την προβάλλουν ως το απαραίτητο ζητούμενο, ως την κύρια προϋπόθεση για να κάνεις καριέρα στο χώρο της μόδας.

Ακούγοντάς τους τις τελευταίες μέρες να την υπερασπίζονται με τόσο πάθος, απόρησα με την κοντή μνήμη τους. Αυτοί δεν είναι που εδώ και χρόνια σπρώχνουν χιλιάδες κορίτσια στην ανορεξία υποβάλλοντάς τα στην πιο σκληρή διατροφή για να χωράνε στα πιο μικρά μεγέθη; Πού τα ξαπλώνουν στο τραπέζι των πλαστικών χειρουργών για να διορθώσουν μύτες, αυτιά, χείλη, κοιλιές, στήθη και οπίσθια; Που έβαλαν και τα αγόρια να αποτριχώνονται παντού, να κάνουν μπότοξ και ένα σωρό «διορθωτικές» επεμβάσεις, για να σχολιάζουν μετά ειρωνικά «μα πού πήγαν οι πραγματικοί άνδρες;». Τους έκαψε η χαλάουα!

Δεν πρόκειται βεβαίως για φαινόμενο ελληνικό: Και στις πασαρέλες του εξωτερικού καταγγέλλουν τα ανορεξικά μοντέλα (έχουν γίνει καμπάνιες τα τελευταία χρόνια υπέρ της σωστής διατροφής και των κανονικών σωματικών διαστάσεων) ενώ εξακολουθούν να φτιάχνουν ρούχα για ενήλικες σε διαστάσεις βρεφικές. Κατηγορούν τις πλαστικές επεμβάσεις αλλά δεν έχουν αφήσει μύτη για μύτη στη θέση της. Κοροϊδεύουν τη Ρενέ Ζελβέγκερ (που πρέπει να διαβάσεις το όνομα κάτω από τη φωτογραφία της για να καταλάβεις ποια είναι) εξακολουθούν όμως να κάνουν μπότοξ με την ίδια συχνότητα με την οποία πλένουν τα δόντια τους. Κατά τα άλλα, ξαφνικά, το ζητούμενο είναι η φυσική ομορφιά.

Βγήκε προ μηνών ο Καρλ Λάγκερφελντ που είχε χαρακτηρίσει, μεταξύ άλλων, την Αντέλ χοντρή και την Πίπα Μίντλετον άσχημη, για να πει για όσες κάνουν πλαστικές εγχειρήσεις: «Δείχνουν σαν να βγήκαν μόλις από σοβαρό αυτοκινητικό ατύχημα. Ιδίως όσες έχουν κάνει επέμβαση στα χείλια. Είναι σαν να κόλλησαν με δύναμη πάνω στο παρμπρίζ και σημαδεύτηκαν άσχημα έκτοτε, σε βαθμό που  έγιναν αγνώριστες…». Αμ σε σπρώχνουν (με το αζημίωτο) να γίνεις ο κλόουν του φθονερού κόσμου τους, αμ σε ειρωνεύονται.

Και βρίσκεσαι τώρα εσύ, Ιωάννα Μπέλλα (αυτό δεν είναι όνομα είναι ρόλος), που επί τόσα χρόνια τους άκουγες και τους ακολουθούσες, να είσαι και «Σταρ Ελλάς» και εθνικός περίγελος. Δύο σε ένα! Η αποθέωση και η απαξίωση της εικόνας στο ίδιο πρόσωπο. Να μην ξέρεις αν πρέπει να ευχαριστήσεις τον πλαστικό σου ή να τον σκοτώσεις, για τη (διόλου;) φυσική ομορφιά που σου χάρισε!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News