457
| CreativeProtagon / Shutterstock

Ο,τι πολυτιμότερο στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ

Ρέα Βιτάλη Ρέα Βιτάλη 10 Μαΐου 2022, 10:30
|CreativeProtagon / Shutterstock

Ο,τι πολυτιμότερο στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ

Ρέα Βιτάλη Ρέα Βιτάλη 10 Μαΐου 2022, 10:30

Κι εγώ γελάω με τα ανέκδοτα που περιγράφουν τις ημέρες των «πετρελαιοπηγών» μας επί ΠΑΣΟΚ. Τι τζακούζι, τι πούρα, τι ουρά κροκοδείλου σε εστιατόρια, τι Καγιέν θηριώδη, τι διακοποδάνεια, τι απευθείας πτήση Αθήνα – Σεϋχέλλες!.. Αλλά αν μελετήσω τα γέλια, συναντιέμαι με την πιο σοβαρή «πλάκα» όλων των εποχών. Την πλάκα που χρησιμεύει ως μπούσουλας για ένα υγιές, μακάρι, σήμερα και αύριο. 

Κινητοποιήθηκαν 170.000 πολίτες για να επανέλθουν το όνομα και το σύμβολο του πράσινου ήλιου. Ηρθε η ώρα. Με ενδιαφέρει πολύ, πέραν των ημερών των «πετρελαιοπηγών», και η μακρόχρονη αμήχανη εποχή του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια. Τότε που παράπαιε και προκειμένου να «τακτοποιήσουν» τα ατακτοποίητα αναζήτησαν διέξοδο, ακόμα και με αλλαγή ονόματος. Δεν το έκαναν από σκέρτσο. Εφεραν βαρέως τα λάθη που είχαν γίνει κι ας υποδύονταν τους αδικημένους. Αρα, εξαναγκάστηκαν να έχουν αντίληψη των λαθών. Το έχετε για μικρό πράγμα;

Ολων των «στερνών» που έβγαζαν τη γλώσσα στα κάθε είδους «πρώτα». Γιατί επί ΠΑΣΟΚ ο Αν. Πεπονής θεσμοθέτησε το σύστημα πρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά κριτήρια ήτοι ΑΣΕΠ, επί ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Γεννηματάς έχτισε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), επί ΠΑΣΟΚ ο νόμος της Αννας Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ έδινε τη βεβαιότητα ενός επιτέλους σωστού δρόμου για να λάβουμε την Παιδεία που χρωστούσαμε στη μακρά ιστορία μας, αν βέβαια είχαμε εφαρμόσει αυτά που δεν εφαρμόσαμε… Πόσα ακυρωμένα «Αν» έχτισαν το μακροχρόνιο δράμα που ακολούθησε! Το βύθισμα στον λαϊκισμό. έπεσε γερή δουλειά και από τους άρχοντες της ΝΔ για να βρεθούμε στην ανάγκη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και στην πορεία, στη σανίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Κινητοποιήθηκαν 170.000 πολίτες για να επανέλθουν το όνομα ΠΑΣΟΚ και το σύμβολο του πράσινου ήλιου. Οι ίδιοι (μαζί με άλλους, άλλων κομμάτων) μεταδίδουν και ξεκαρδίζονται με τα ανέκδοτα που περιγράφουν την εποχή των «πετρελαιοπηγών». Ομως, προσέξτε την πιο σημαντική λεπτομέρεια: στο τέλος της πλάκας, κουνάμε άπαντες το κεφάλι με έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τρόπο. Οπως για κάθε τι μάταιο, για κάθε τι που αποκαλύφθηκε κάλπικο, για το ξεμασκάρεμα του καρνάβαλου. Κι αυτό είναι το πολυτιμότερο στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

Οι ψηφοφόροι του γνωρίζουν, μέσα από μια πλήρη διαδρομή. Μάλιστα, στο «τίναγμα» επάνω σκόρπισαν και οι καιροσκόποι τους. Επιασαν αλλού στασίδι. Οσοι στάθηκαν την Κυριακή σε ουρές γνωρίζουν ότι αυτά που έγιναν δεν γίνεται και ούτε πρέπει να ξαναγίνουν. Οπως κανένας γέρος δεν πιστεύει κοιτάζοντας μια φωτογραφία της νιότης του ότι θα ξαναδεί τον εαυτό του έτσι. Στη φωτογραφία αναγνωρίζει την ελαφράδα της νιότης, αλλά στο «τώρα» του, τη σοφία της πείρας του. Από το γέλιο στο κλάμα. Δικαιούνται το χαμόγελο.         

ΥΓ. ΥΓ σύμβολο του ΠΑΣΟΚ συνοδευόταν με το τραγουδι «Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο». Νηφάλιοι, δραματικά σοφότεροι, ευχόμαστε ο αρχηγός Νίκος Ανδρουλάκης να χαράξει σωστή νέα πορεία ενώνοντας υγιείς δυνάμεις (και από το παρελθόν του κόμματος) μακριά από λαϊκισμό και τσιτάτα άλλων εποχών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News