469
Ο Αλ. Τσίπρας στους Δελφούς. Αφού μίλησε και αυτός οι ψησταριές στις ταφέρνες άρχισαν να φορτώνουν κάρβουνο... | Eurokinissi/delphiforum.gr/CreativeProtagon

Ο Τσίπρας και οι αλήθειες των Δελφών

Ο Αλ. Τσίπρας στους Δελφούς. Αφού μίλησε και αυτός οι ψησταριές στις ταφέρνες άρχισαν να φορτώνουν κάρβουνο...
|Eurokinissi/delphiforum.gr/CreativeProtagon

Ο Τσίπρας και οι αλήθειες των Δελφών

Eνα από τα πολλά θετικά που έχει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι ότι ως διοργάνωση δεν προσφέρεται για ψέματα και μεγαλοστομίες. Όχι πως δεν ακούγονται και τέτοια πράγματα, απλώς ως ανταπόδοση εισπράττουν βαριεστημένα βλέμματα, ειρωνικά χαμόγελα και εκείνη τη λυτρωτική, για το ακροατήριο, καταφυγή στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου.

Για αυτό και οι ομιλητές είναι σε γενικές γραμμές προσεκτικοί, σε αυτό τους βοηθάει και ο αυστηρά μετρημένος χρόνος, αλλά κυρίως τους το επιβάλλει το ακροατήριο. Όταν έχεις πληρώσει μερικά κατοστάρικα για να είσαι εκεί, δεν μπορείς να ακούς τσιχλόφουσκες που σκάνε.

Επίσης το Φόρουμ των Δελφών, που φέτος ασχολείται με την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, είναι, σε γενικές γραμμές, ένας τόπος γόνιμος για την κοινή λογική. Όχι ότι δεν ακούγονται ευχολόγια και προσευχές προς τον θεό της παγκοσμιοποίησης, αλλά, εντάξει, οι συμμετέχοντες μπορούν εύκολα να ξεχωρίσουν το εφικτό από το ανέφικτο.

Όλα αυτά σας τα λέω για να σας εξηγήσω ότι το βήμα του Φόρουμ δεν ήταν εκ των προτέρων φιλόξενο για τον Πρωθυπουργό. Δεν υπήρχε λαϊκό ακροατήριο, κομματικοί φίλοι και χειροκροτητές, ας πούμε, όπως συμβαίνει στη ΔΕΘ. Επίσης το ίδιο ακροατήριο είχε χειροκροτήσει νωρίτερα με θέρμη τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν αναφέρθηκε στα μη κρατικά Πανεπιστήμια και καταφέρθηκε κατά του Όρμπαν της Ουγγαρίας.

Και να ήταν μόνο αυτό; Λίγο πριν μιλήσει ο κ. Τσίπρας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε για τις οικονομικές επιδόσεις που κατέγραψε το νησί μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και για την ευφορία που δημιουργεί η ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος αερίου -πράγματα που, δυστυχώς, η Ελλάδα δεν δύναται, ακόμα, να επικαλεστεί. Ακούσαμε και τον Νίκολα Δημητρόφ, τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, που χειροκροτήθηκε χλιαρά είναι η αλήθεια, να εξηγεί τα καλά της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε να μας πει τα καλά της διακυβέρνησης του. (Προηγήθηκε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρουμανίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας που είπαν τα γνωστά περί φιλίας και συνεργασίας, τυπικότητες. Και ο «οικοδεσπότης» Συμεών Τσομώκος που θύμισε πόσο σημαντικό έχει καταστεί πλέον το Φόρουμ)

Τι ακούσαμε από τον κύριο Τσίπρα;

Είδηση δεν ακούσαμε. Είπε ότι παρέλαβε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού και την έστησε στα πόδια της, την αναδεικνύει σε σημαντικό γεωπολιτικό και ενεργειακό παίκτη και μπορούμε όλοι να κοιτάζουμε το μέλλον της ευημερίας με αισιοδοξία. Ασφαλώς υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί ο ίδιος τα Σκόπια ως επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής. «ΗΕλλάδα δεν είναι μια χώρα που της αρκεί να βρει το δρόμο της, μόνο όσον αφορά τα εσωτερικά της ζητήματα. Είναι μια χώρα η οποία αποτελεί ιστορικό, πολιτισμικό και γεωπολιτικό σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και για ολόκληρη την Ευρώπη» είπε.

Και αφού επανέλαβε ότι αναλαμβάνει πατριωτική ευθύνη για το μέλλον και την ευημερία των επόμενων γενεών, η δεύτερη μέρα του Φόρουμ έκλεισε με το κοινό να χειροκροτά ανακουφισμένο και τις ψησταριές στις ταβέρνες των Δελφών να φορτώνουν κάρβουνο.