483
Οι δύο στρατιωτικοί χαιρετούν το άγημα υποδοχής αμέσως μετά την αποβίβασή τους στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ελεος, όχι άλλες τέτοιες «προβλέψεις»… 

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 16 Αυγούστου 2018, 10:38
Οι δύο στρατιωτικοί χαιρετούν το άγημα υποδοχής αμέσως μετά την αποβίβασή τους στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ελεος, όχι άλλες τέτοιες «προβλέψεις»… 

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 16 Αυγούστου 2018, 10:38

Ποιος απελευθέρωσε τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς; Πάντως, όχι η Παναγία η Ελευθερώτρια, όπως είπε ο ανεκδιήγητος Πάνος Καμμένος (εδώ).

Αν η Παναγία μπορούσε να του απαντήσει, χθες (Τετάρτη) που πήγε να προσκυνήσει την εικόνα της, θα του έριχνε ένα ξεγυρισμένο χαστούκι και θα του έλεγε: «Πάψε, επιτέλους, θεομπαίχτη. Δεν έχεις ούτε ιερό ούτε όσιο. Δεν κάνω θαύματα εγώ, για να παίρνεις εσύ ψήφους»!

Δεν ξέρουμε αν είχαν ωριμάσει τα πράγματα και ήρθε φυσιολογικά το χαρμόσυνο νέο της απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Δεν ξέρουμε, δηλαδή, αν οι διπλωματικές και άλλες (γιατί έγιναν και άλλες) ενέργειες έπιασαν, επιτέλους, τόπο και ο Ερντογάν έκανε την συμβολική κίνηση να τους αφήσει τη παραμονή μιας μεγάλης ελληνικής γιορτής.

Δεν ξέρουμε αν έγινε αυτό ή αν έβαλε το χέρι του ο Τραμπ. Δηλαδή αν ο, στριμωγμένος από τους Αμερικανούς Ερντογάν, επέλεξε να κάνει αυτή την συμβολική κίνηση, δείχνοντας ότι δεν θέλει άλλα μέτωπα στο ευρωπαϊκό πεδίο.

Φυσικά, έχει προηγηθεί η τελευταία επικοινωνία του Ερντογάν με τον Τσίπρα και η -κατά τα φαινόμενα- συμφωνία της ελληνικής πλευράς να αλλάξει ο τρόπος εκλογής του μουφτή στην Θράκη (εδώ).

Σε κάθε περίπτωση ο Ερντογάν φαίνεται πως κατάλαβε ότι δεν επρόκειτο η κυβέρνηση να εκδώσει τους τούρκους στρατιωτικούς από τη στιγμή που το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο απέρριψε το τουρκικό αίτημα. Κατάλαβε, δηλαδή, ότι η επιμονή σε ένα ανεδαφικό αίτημα δεν έχει καμιά αξία και, βοηθούσης της αμερικανοτουρκικής κρίσης, έκανε τη μόνη κίνηση που θα γινόταν ευνοϊκά δεκτή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Τέλος καλό, λοιπόν, όλα καλά. Κανονικά το κείμενο αυτό έπρεπε να κλείσει εδώ. Όμως, μολονότι οι ημέρες δεν προσφέρονται για μεμψιμοιρίες, δεν αντέχω το πειρασμό να μην θυμίσω με πόση αμετροέπεια αντιμετωπίστηκε η υπόθεση αυτή, δυστυχώς από τα πιο υπεύθυνα χείλη. Ορισμένες δε από τις «προβλέψεις» που έγιναν ήταν για γέλια και για κλάματα. Υπενθυμίζω τρεις με χρονολογική σειρά:

-Μόλις έξι μέρες μετά τη σύλληψή τους, η Ντόρα Μπακογιάννη, με αδιαμφισβήτητες γνώσεις και πείρα εξωτερικής πολιτικής, «πρόβλεψε» ότι η περιπέτειά τους θα είναι «μακρά»(εδώ).

-Μόλις συμπλήρωσαν ένα μήνα προφυλακισμένοι, ο τύπος που παριστάνει τον υπουργό Αμυνας το τερμάτισε: «πρόβλεψε» ότι ο «τρελός» Ερντογάν θα τους κρατήσει 15 χρόνια (εδώ).

-Μόλις πριν από ένα μήνα έπρεπε να κάνει «πρόβλεψη» και ο (αναπληρωτής του Καμμένου) Φώτης Κουβέλης. Αυτός το περιόρισε στο δεκαοκτάμηνο (εδώ).

Μέρες που είναι ας μην υπενθυμίσουμε τις περισπούδαστες αναλύσεις διαφόρων -δήθεν- ειδικών για «μακρόχρονη» κράτηση, για το «στρατηγικό βάθος» της κίνησης Ερντογάν όταν τους συνέλαβε, για τις παλαβές συμβουλές ορισμένων να καταφύγει η Ελλάδα σε «ισοδύναμα» μέτρα και άλλα τέτοια.

Τελικά, απελευθερώθηκαν στους πεντέμισι μήνες, όταν ο αμερικανός πάστορας Μπράνσον κρατείται επί 22 μήνες. Τηρουμένων των αναλογιών είναι ένας μικρός ελληνικός θρίαμβος.

Εκτός από όλα τα άλλα, η υπόθεση αυτή έδειξε ότι η λογοδιάρροια και οι προβλέψεις σε τέτοια θέματα μπορεί να σε κάνουν καταγέλαστο. Και από την γελοιοποίηση ούτε η εορτάζουσα χθες  Παναγία μπορεί να σε σώσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News