322
|

Όταν ο ουρανός γίνεται κόκκινος

Avatar Αννα Λυδάκη 8 Απριλίου 2011, 07:02

Όταν ο ουρανός γίνεται κόκκινος

Avatar Αννα Λυδάκη 8 Απριλίου 2011, 07:02

Όταν φυσάει ο λίβας στην Κρήτη σε τρελαίνει. Ο ουρανός κοκκινίζει και χαμηλώνει και εσύ είσαι μέσα του, χαμένος, διαλυμένος, ένα μ’ αυτόν. Το θυμάμαι να γίνεται αυτό κάθε άνοιξη. Στο Ηράκλειο, στις Τρεις Καμάρες οι ευκάλυπτοι σείονταν και νόμιζες πως θα ξεριζωθούν, τα τραπεζάκια στην πλατεία άδειαζαν, φύλλα και χαρτιά πετούσαν παντού, σκόνη και χώμα σε τύλιγε κι έκλεινες τα μάτια. Τα συναισθήματα τη μια «κατακάθονταν», αμβλύνονταν και το μυαλό άδειαζε ενώ μια ράθυμη διάθεση κυριαρχούσε, και την άλλη αγρίευαν και οι άνθρωποι λες κι ήταν κάθε λεπτό έτοιμοι για καβγά. 

Τα θυμήθηκα όλα βλέποντας τον Κόκκινο Ουρανό της Λάγιας Γιούργου. Το στόρι εκτυλίσσεται σε μια ερημική παραλία στο Λιβυκό, σ’ ένα τοπίο άλλοτε ήρεμο κι άλλοτε φουρτουνιασμένο. Ο Στέλιος, γήινος, ιδρωμένος και ο Άρης πιο απόμακρος, διανοούμενος προσπαθούν σ’ ένα θερμοκήπιο με μπανανιές να δαμάσουν ένα κομμάτι φύσης για να ζήσουν μακριά από την πολυκοσμία, το βουητό και τη συμβατικότητα της πόλης. Η επαφή με τη γη, ο ήλιος, ο ήχος των κυμάτων υπόσχονται μια ονειρεμένη ζωή. Και έτσι γίνεται· προσωρινά, όμως. Ο καιρός περνά με δουλειά, παιχνίδι, αστεία, βουτιές στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της μέρας, και μουσική, κουβέντες, τσιγάρα αμέτρητα τα βράδια κάτω από αστέρια. Μέχρι που φθάνει η Κόρντομπα και τα διαλύει όλα. Ο έρωτας που εισβάλλει –όμοια καυτός με τον λίβα- διαταράσσει την αντρική φιλία και η γυναίκα συνειδητοποιεί πως κανείς ποτέ δεν μπορεί να μας τα δώσει όλα. Η προδοσία, ο θυμός (ίσως κι ένας λανθάνων, ανομολόγητος έρωτας), ο αέρας της Αφρικής παρασύρουν τα πάντα και τίποτα δεν μένει στη θέση του.

Πρόσωπα που παραδέρνουν στη δίνη του ανέμου και του έρωτα: Οι πρωταγωνιστές Αποστόλης Τότσικας και Ορφέας Αυγουστίδης εξαιρετικοί. Καλή η  Pihla Vitala. Έκπληξη η νεαρή Ευσταθία Τσαπαρέλη. Ένα τρίγωνο του σύγχρονου κόσμου δοσμένο με δύναμη, ρυθμό και χιούμορ. Εύγε Λάγια Γιούργου!

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας.
 

*Η Άννα Λυδάκη είναι Αν. καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου.

Προηγούμενα άρθρα της Άννας Λυδάκη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News