385
|

Μία διαφορετική συνάντηση

Αλέκος Λασκαράτος Αλέκος Λασκαράτος 3 Νοεμβρίου 2015, 10:14

Μία διαφορετική συνάντηση

Αλέκος Λασκαράτος Αλέκος Λασκαράτος 3 Νοεμβρίου 2015, 10:14

Το Σάββατο το βράδυ βρέθηκα σε μία ασυνήθιστη σύναξη. Φίλη σχολιάστρια  από το protagon.gr που γνώρισα στη μάζωξη που είχε οργανώσει ο Σταύρος Θεοδωράκης στην Αίγλη του Ζαππείου κάποια χρόνια πίσω, με κάλεσε σε μία μάζωξη που οργάνωναν λέει κάποιοι τακτικοί σχολιαστές του site. Τόπος συνάντησης ένα από τα γνωστά κεμπαμπτσίδικα στο Μοναστηράκι, Σάββατο στις 9μμ.

Ήμασταν 11 άτομα, 8 σχολιαστές, 2 αρθρογράφοι και η κόρη μιας από τις σχολιάστριες. Το πρώτο που με εντυπωσίασε ήταν ότι υπήρχαν τακτικοί σχολιαστές (αυτό το γνώριζα, το είχα δει) που γνωρίζονταν μεταξύ τους (αυτό δεν το γνώριζα), ή για να το πω ακριβέστερα γνωρίστηκαν μεταξύ τους με τα χρόνια και φτιάξανε κατά κάποιον τρόπο μια “κοινότητα”, με δική τους πρωτοβουλία! Το βρήκα πολύ χαριτωμένο και πρωτότυπο. Κάποιοι είχαν σχολιάσει κείμενά μου θετικά, κάποιοι αρνητικά. Το ίδιο και για κείμενα άλλων αρθρογράφων.  Δύο από τις σχολιάστριες ήρθαν η μία από την Αλεξανδρούπολη και η άλλη από τη Ζάκυνθο όπου ζουν! Τα τραπέζια που ήσαν αρχικά απλωμένα στη σειρά, γρήγορα μαζεύτηκαν σε ένα τετράγωνο, έτσι που όλοι ακούγανε και έβλεπαν όλους. Ο δεύτερος όροφος του μαγαζιού, όλος δικός μας.

Κύριο χαρακτηριστικό της συνάντησης, η καλή διάθεση και η πλάκα. Μακριά από «αχ, τι ωραία που είναι αυτά που γράφετε» Άλλος πιο ομιλητικός και εξωστρεφής, άλλος πιο σιωπηλός και εσωστρεφής. Τα περισσότερα πειράγματα στράφηκαν σε μία σχολιάστρια, από τις πιο γνωστές, που κατακεραυνώνει αρθρογράφους και σχολιαστές. Την πείραζαν και της λέγανε ότι και «ωραία μέρα σήμερα» να της πεις, εκείνη θα σου απαντήσει οργισμένα «ναι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ» ή «ναι, αλλά ο Τσίπρας»! Τα πειράγματα αυτά τα δεχόταν με καλοσυνάτο χαμόγελο και ευγένεια. 

Φάγαμε, και τι δεν φάγαμε, ήπιαμε και, τι δεν ήπιαμε. Από τις 9 το βράδυ που ξεκινήσαμε, χωρίσαμε στις 2 το πρωί…

Νομίζω πως αυτό που πέτυχε το protagon είναι μοναδικό στα ελληνικά χρονικά. Η έκφραση απόψεων σε ένα πολύ ευρύ φάσμα θεμάτων, από την πολιτική στην οικονομία, από την ιστορία στον πολιτισμό και τις τέχνες  με πλουραλισμό (μέχρι και αντίθετες απόψεις) να εκφράζονται μέσα από tα κείμενα των αρθρογράφων του. Προσθέστε σε αυτά, τα σχόλια των σχολιαστών που συχνά πλουτίζουν με επιπλέον στοιχεία και κριτική τα γραφόμενα και τα φέρνουν στα “ίσια τους”, όλα αυτά, με κύριο χαρακτηριστικό την ανοχή της διαφορετικής άποψης, αποτελούν κάτι μοναδικό και πολύτιμο.

Όπως θα έλεγε και ο μοναδικός Σαββόπουλος: «των Eλλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία».
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News