418
|

Η δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας

Ηλίας Κανέλλης Ηλίας Κανέλλης 24 Νοεμβρίου 2009, 09:28

Η δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας

Ηλίας Κανέλλης Ηλίας Κανέλλης 24 Νοεμβρίου 2009, 09:28

Για να είμαστε ειλικρινείς, αν εξαιρέσεις την εντυπωσιακή ημίγυμνη πρωτοσέλιδη φωτογραφία (που επαναλαμβάνεται και σε εσωτερική σελίδα), το δημοσίευμα είναι νερόβραστο. Δεν λέει τίποτα ρητά, δεν ηθικολογεί, δεν κινδυνολογεί, δεν ασκεί κριτική. Πληροφορεί, απλώς, τους αναγνώστες ότι η εικονιζόμενη κυρία, πριν αναλάβει κυβερνητικό πόστο, όταν εργαζόταν ως ηθοποιός, είχε κάνει τολμηρή φωτογράφηση για το περιοδικό «Penthouse». Και κάνει μάλλον μια λεπτομερή, ακριβή αλλά αδιάφορη εντέλει διαδρομή στην καλλιτεχνική ζωή της και στις σπουδές της. Λέξεις χύμα, προφανώς για να γεμίσει ο χώρος γύρω από τη φωτογραφία.
Η εικονιζόμενη κυρία ονομάζεται Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, ηθοποιός, πολιτική επιστήμονας, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των μεταναστών και, εσχάτως, όπως η ίδια έχει ανακοινώσει στο ιστολόγιό της, ειδική σύμβουλο του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Σπύρου Βούγια για θέματα μετανάστευσης. Το σχετικό με αυτή δημοσίευμα υπάρχει στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», που ψάχνει πάντα κάτι ελαφρό, δροσιστικό και οικονομικά φτηνό για να κουρδίσει την κουρασμένη περιέργεια του αναγνωστικού κοινού.
Ως εδώ δεν τρέχει τίποτα. Η εφημερίδα συμπεριφέρεται με αδιακρισία, αλλά η αδιακρισία δεν είναι αδίκημα. Ηθικολογεί, αν και όχι ευθέως, αλλά ούτε η ηθικολογία είναι αδίκημα. Κουτσομπολεύει – αλλά πού δεν κουτσομπολεύουν στα ελληνικά ΜΜΕ;
Εν πάση περιπτώσει, η αδιακρισία, η ηθικολογία και το κουτσομπολιό ακόμα δεν είναι πρόβλημα. Γίνονται πρόβλημα, όμως, εκρηκτικό πρόβλημα μάλιστα, αν συναντηθούν με τη βλακεία.
Η οποία βλακεία, στις μέρες μας, κυκλοφορεί και πολλαπλασιάζεται ελεύθερη στο Διαδίκτυο. Εκεί, μπορεί με ασφάλεια να κλιμακωθεί, να μετατραπεί σε συκοφαντία, σε προστυχιά, σε χυδαιότητα, σε ρατσισμό – με προφανή στόχο να πλήξει προσωπικά συγκεκριμένους στόχους, ακόμα και να τους εξοντώσει (ηθικά, προσωπικά, επαγγελματικά). Στην περίπτωση της Αλ Σάλεχ, το συγκεκριμένο δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» έδωσε υλικό στην ιντερνετική καφρία να ξεσαλώσει.
Και τι δεν γράφεται στο Διαδίκτυο. Η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, έχει ξένο όνομα, υποστηρίζει τους μετανάστες, δουλεύει για την κυβέρνηση, έχει φωτογραφηθεί και γυμνή, άσε που έχει παίξει και γυμνούς ρόλους… Πω-πω, διαφθορά! Καταστρεφόμεθα ως έθνος, πού είναι ένας λοχίας να βάλει τάξη.
Τα δημοσιεύματα (με εξαίρεση μια αριστερίστικη κριτική, επειδή εργάζεται για το… σύστημα) είναι προφανούς ιδεολογικής κατεύθυνσης: δηλητηριώδεις τοποθετήσεις Ελληναράδων, φασιστοειδείς επιθέσεις, ηθικολογικές αρλούμπες και πολλή χυδαιότητα. Στην πραγματικότητα είναι ανίσχυρα να τη βλάψουν – αλλά διαμορφώνουν το κλίμα στην περιοχή των καθυστερημένων στους οποίους απευθύνονται.
Αυτό το κλίμα της φασίζουσας χυδαιότητας, της αδιακρισίας, της λεκτικής βίας στο όνομα της ελεύθερης πληροφόρησης (που σήμερα πλήττει την Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, αύριο ποια ή ποιον άραγε θα βάλει στόχο;) πιθανόν, δεν μπορούμε να την εμποδίσουμε. Μπορούμε όμως να την αποκαλύψουμε, να την καταδικάσουμε και να την περιθωριοποιήσουμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News