287
| elmemio

Ραβδιά από μπαμπού

Θοδωρής Γκόνης Θοδωρής Γκόνης 19 Μαρτίου 2016, 20:47

Ραβδιά από μπαμπού

Θοδωρής Γκόνης Θοδωρής Γκόνης 19 Μαρτίου 2016, 20:47

Ξεκινώντας από τα βάθη της Ασίας, Σύροι και Λιβανέζοι έμποροι με τα καραβάνια τους ταξιδεύουν φορτωμένοι μετάξι για να φτάσουν στη θάλασσα στην άκρη της Μεσογείου. Χρειάζονται χρόνο, μήνες, μέρες πολλές.

Η απόσταση είναι μεγάλη και οι ποινές σκληρές αν περάσουν κρυφά τα σύνορα και διαδώσουν το μυστικό της σηροτροφίας.

Οι άγριες λευκές μουριές οι μεταξόκηποι, πυρπολήθηκαν, κόπηκαν, ξεριζώθηκαν και οι κάμπιες, οι όμορφες νυχτοπεταλούδες-η κνηθοκάμπη, η λιτανεύουσα, η μοναχή- δεν έχουν πια που να σταθούν να ζευγαρώσουν, να εκκολάψουν τ’ αυγά τους, να κοιμηθούν τους τέσσερις τους ύπνους τους, να αναρριχηθούν, να πλέξουν το κουκούλι τους, να στάξουνε το σάλιο το χρυσό, τους μεταξένιους τους χυμούς, να μεταμορφωθούν, να τρέξουνε, να ζήσουνε τις πέντε ηλικίες τους, τη μια τους την αγάπη τη μεταξωτή.

Οι δρόμοι, τα σύνορα κλειστά και τα μέτρα σκληρά για όσους τολμήσουν να περάσουν μυστικά εκτός συνόρων.

Από τα νησιά του Αιγαίου στη Σικελία και στη Νάπολη, στο Πιεμόντε, στη Γένοβα, στο Μιλάνο και από ΄κει με τον Ολιβιέ ντε Σερ στο Παρίσι, στη Βασιλική αυλή με τις αντιρρήσεις του Συλλύ, του διωγμούς των Ουγενότων και των Φλαμανδών. Μεθοριακά συντάγματα, υπομνήματα, χαλάζι, νεροποντές, καταιγίδες, καύσωνες, πείνα.

Στο Καλέ, στο Μπάκινχαμ, στο Εσεξ, στο Νόριτς, στο Ρόττερνταμ, στην Αγία Πετρούπολη, στη Ζυρίχη, στη Βιέννη, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στη Βαυαρία, οι συμφορές για άλλη μια φορά, φορούν ενδύματα από μαύρο ολομέταξο ταφτά και ξεδιπλώνουν ένα ατελείωτο τόπι μεταξένιο ύφασμα, πένθιμο και βαρύ.

Στο μεταξύ σήμερα, τώρα, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ετοιμάζει ξανά τους δυο Πέρσες μοναχούς με τα ραβδιά τους από μπαμπού, να τους στείλει με μυστική αποστολή να περάσουν κρυφά τα σύνορα της αυτοκρατορίας και να μεταφέρουν μαζί με το μεταξόσπορο, τους Σύρους εμπόρους, με τις οικογένειές τους και όλα τους τα μυστικά για το μετάξι.

Σαντάλι, ζεντουνί, βλαττί και καμουχά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...