630
| CreativeProtagon/Facebook

Ακης Πετρετζίκης, παντού

|CreativeProtagon/Facebook

Ακης Πετρετζίκης, παντού

Δεν υπάρχει μέρος που να μην δω τον σεφ Ακη Πετρετζικη. Στο σούπερ μάρκετ, προϊόντα με την υπογραφή του με καλούν να τα αγοράσω. Στο μετρό, συχνά-πυκνά διαφημίσεις με πρωταγωνιστή τον ίδιο συνοδεύουν τις διαδρομές μου. Στην τηλεόραση, τρέχουν δύο εκπομπές του, στα βιβλιοπωλεία τα βιβλία μαγειρικής του είναι πρώτη μούρη, ενώ το Διαδίκτυο είναι κυριολεκτικά γεμάτο απ’ τις συνταγές του. Ο,τι και να θες να φτιάξεις, το έχει φτιάξει αυτός και θα βγει στους διαδικτυακούς σου τοίχους.

Η χάρη του έφτασε μέχρι το BBC One, όπου όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, θα συμμετάσχει στη μαγειρική εκπομπή «Ready Steady Cook», που θα προβληθεί το 2020. Είναι ο πρώτος έλληνας σεφ που το καταφέρνει.

Ο Ακης Πετρετζίκης είναι ο πιο δημοφιλής σεφ και ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα, στη χώρα. Είναι κυριολεκτικά παντού. Σε άλλη περίπτωση, μπορεί και να ήταν εκνευριστικό. Στη δική του περίπτωση όμως, δεν είναι. Γιατί η έντονη παρουσία του φαίνεται ότι είναι προϊόν σκληρής δουλειάς, επιμονής και έξυπνου σχεδιασμού. Ενώ η τεράστια προβολή που απολαμβάνει, είναι εστιασμένη στη δουλειά του και όχι σε κουτσομπολιά της κακιάς ώρας. Το καταλαβαίνεις ότι ο τύπος δεν είναι μαϊντανός του μαγειρικού star system, είναι σκληρός εργάτης της τέχνης και του brand name του.

Η γνωριμία μας μαζί του έγινε απ’ τη συμμετοχή του στο «Master Chef», και την κατάκτηση της πρώτης θέσης, ακριβώς δέκα πριν. Τότε, που το εν λόγω παιχνίδι ήταν περισσότερο μαγειρικός διαγωνισμός, παρά ριάλιτι. Η πρωτιά του έδωσε ώθηση, αλλά η μικρή αυτοκρατορία που έκτισε κατά τη δεκαετία που ακολούθησε, η οποία περιλαμβάνει δύο κανάλια στο Υουtube, (ένα ελληνικό κι ένα αγγλικό), ένα site και ενεργά κοινωνικά δίκτυα, δύο εστιατόρια, βιβλία, προϊόντα με την υπογραφή του και πολλές συμμετοχές σε τηλεοπτικές εκπομπές, σίγουρα είναι προϊόν μιας πετυχημένης επιχειρηματικότητας.

Ναι, είναι και ωραίος. Βοηθάει κι αυτό. Αλλά ο,τι έχει χτίσει δεν νομίζω ότι μπορεί να στηριχτεί μόνο σε μια καλή εμφάνιση. Στην τελική, αυτό που σου μένει βλέποντας τον, δεν είναι τόσο τα γαλάζια ματιά, τα τατουάζ και το γυμνασμένο σώμα. Κι αν στην αρχή λες, να ένας ωραίος, στο τέλος θα πεις, να ένας ωραίος τύπος. Σου βγάζει μια συμπάθεια ο Άκης Πετρετζίκης, που υπερβαίνει την εξωτερική του ομορφιά. Δεν έχει τουπέ, είναι άνετος και σου μεταδίδει χαρά μ’ αυτό που κάνει. Αντιμετωπίζει τη δουλειά του με σοβαρότητα, αλλά χωρίς να σε φλομώνει και με δαύτην.

Προφανώς, κάτι κάνει καλά. Το δίκτυο που έχει δημιουργήσει, αλλά και οι γέφυρες επικοινωνίας του με το κοινό, είναι από τις πιο πετυχημένες αυτή τη στιγμή στη χώρα. Γρήγορα βίντεο, ευχάριστα, κατατοπιστικά και συνταγές που δεν σου βγάζουν την πίστη μέχρι να τις φτιάξεις και δεν βρωμοκοπάνε γκουρμέ δηθενιά. Αντιθέτως, είναι μαγειρικές που μπορείς να εισάγεις στην καθημερινότητά σου, με ευκολία. Εκείνο δε που μ’ αρέσει ιδιαίτερα, είναι ότι οι συνταγές συνοδεύονται κι από έξτρα πληροφορίες, όπως η διατροφική αξία κάθε μερίδας. Για εμάς τους ψυχαναγκαστικούς με τα λιπαρά και τις θερμίδες, είναι μια μικρή ανακούφιση.

Η διαδικτυακή παρουσία του έχει διακριθεί αρκετές φορές. Εχει κερδίσει βραβεία για την καλύτερη αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων, όπως και για την παρουσία του σε κάθε ένα απ’ αυτά ξεχωριστά, αλλά και για τη δημιουργικότητα και την αποτελεσματικότητα της συνολικής διαδικτυακής δουλειάς του. Διακρίσεις έχουν πάρει και τα εστιατόριά του.

Γενικώς, φαίνεται ότι ο Ακης Πετρετζίκης δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Χτίζει σιγά-σιγά, μεθοδικά, ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια των στόχων του. Και έχει ανέβει τόσο, που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες που έχει το κοινό από έναν νικητή τηλεοπτικού μαγειρικού διαγωνισμού. Σχεδόν έχουμε ξεχάσει ότι συμμετείχε κάποτε σ’ ένα «Master Chef» κι ότι το κέρδισε κιόλας. Ποιόν από εμάς ενδιαφέρει αυτό, στην τελική;

Εκείνο που μας ενδιαφέρει, είναι να βρούμε μια καλή, εύκολη, νόστιμη συνταγή, να ριμαδοφάμε. Κι αυτό, ο Ακης Πετρετζίκης καταφέρνει να μας το δίνει. Εχει κερδίσει μια θέση στην κουζίνα μας, με το σπαθί του.

ΥΓ. Και με το τηγάνι του, να προσθέσω.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News