483
Ουκρανός στρατιώτης με αμερικανό συνάδελφό του σε άσκηση στην περιοχή Λβιβ | Ukrainian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Κρίση στην Ουκρανία: Οι Αμερικανοί προειδοποιούν για προβοκάτσια της Μόσχας με σκηνοθετημένο βίντεο

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2022, 12:31
Ουκρανός στρατιώτης με αμερικανό συνάδελφό του σε άσκηση στην περιοχή Λβιβ
|Ukrainian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Κρίση στην Ουκρανία: Οι Αμερικανοί προειδοποιούν για προβοκάτσια της Μόσχας με σκηνοθετημένο βίντεο

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2022, 12:31

Με αφορμή ένα ψεύτικο βίντεο αναμένεται να ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προειδοποίησαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα κατασκευασμένο βίντεο που δείχνει τις σοκαριστικές συνέπειες μιας έκρηξης, καθώς και εξοπλισμό που να φαίνεται ότι ανήκει στην Ουκρανία ή συμμαχικά της κράτη, για να δικαιολογήσει μια εισβολή.

Η Ουκρανία ενημερώθηκε σχετικά από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και το Κίεβο αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο Κουλέμπα συνέκρινε την κατάσταση με το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και υποστήριξε αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

«Αυτό που δημοσιοποιήθηκε κατ’ αρχήν δεν μας εκπλήσσει», δήλωσε ο Κουλέμπα. «Από το 2014 έχουμε δει πολλές επίβουλες ενέργειες από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Σύμφωνα με τον Guardian, το βίντεο θα περιέχει εικόνες με πτώματα, ανατιναγμένα κτίρια, ψεύτικο ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, τουρκικά drones (που έχουν οι Ουκρανοί) και ηθοποιούς που θα παίζουν τον ρόλο Ρώσων που θρηνούν.

«Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα επιλέξουν αυτή την οδό, αλλά ξέρουμε ότι είναι μία από τις επιλογές υπό σκέψη», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζόναθαν Φάινερ, και πρόσθεσε ότι «οι ηθοποιοί θα θρηνούν για ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε ένα περιστατικό που δημιούργησαν οι ίδιοι», οι Ρώσοι.

«Ή θα βάλουν πτώματα από αλλού και θα πουν ότι είναι αυτοί που σκοτώθηκαν (από τους Ουκρανούς) ή θα σκοτώσουν επίτηδες ανθρώπους για το συγκεκριμένο βίντεο», συνέχισε μάλιστα ο Φάινερ.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, είπε ότι η σκηνοθετημένη από τους Ρώσους ουκρανική επίθεση θα γίνει σε ρωσική περιοχή ή στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία και θα είναι «πολύ βίαιη». Ο ίδιος λέει ότι το Κρεμλίνο στηρίζει το σχέδιο.

«Η εμπειρία μας μάς λέει ότι ελάχιστα σχέδια τέτοιας φύσης δεν έχουν την έγκριση των υψηλότερων κλιμακίων της ρωσικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, το βίντεο θα δείχνει τα τουρκικά drone Bayraktar να συμμετέχουν στην επίθεση, εμπλέκοντας έτσι και το ΝΑΤΟ.

Το σχέδιο των Ρώσων, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, είναι να παρουσιάσουν την επίθεση ως μέρος της «γενοκτονίας» των ρωσόφωνου πληθυσμού της Ουκρανίας, ώστε να δικαιολογήσουν την εισβολή τους, που θα ακολουθήσει.

Προειδοποιώντας δημόσια για το βίντεο, οι Αμερικανοί είπαν ότι ελπίζουν να σταματήσουν ή να καθυστερήσουν τις ρωσικές κινήσεις.

Οι New York Times και η Washington Post πρώτες δημοσίευσαν το σενάριο, τονίζοντας ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν παρείχαν αποδείξεις για αυτό.

Οι Βρετανοί έχουν ανακοινώσει από τις 25 Ιανουαρίου ότι ρώσοι κομάντο ήδη βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος και προετοιμάζουν την εισβολή.

Αναμενόμενη, πάντως, ήταν η ρωσική απάντηση στους ισχυρισμούς των Αμερικανών, την Παρασκευή:

«Διάβασα (…) κάποιες αναφορές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ρωσία προετοιμάζει πλαστά βίντεο που θα δείχνουν μια υποτιθέμενη επίθεση από ουκρανικά στρατεύματα στο Ντονμπάς. (…) Η παράλογη φύση αυτού του είδους των κατασκευασμάτων, και υπάρχουν ολοένα και περισσότερα καθημερινά, είναι προφανής σε οποιονδήποτε λιγότερο ή περισσότερο έμπειρο πολιτικό επιστήμονα», σχολίασε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο REN TV.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...