450
| REUTERS/Evelyn Hockstein

Προϋπολογισμό επικών διαστάσεων έξι τρισ. δολαρίων ανακοινώνει ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2021, 17:11

Προϋπολογισμό επικών διαστάσεων έξι τρισ. δολαρίων ανακοινώνει ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2021, 17:11

Τα περισσότερα χρήματα που έχει δαπανήσει αμερικανική κυβέρνηση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σκοπεύει να επενδύσει ο Τζο Μπάιντεν σε έργα εκπαίδευσης, μεταφορών και υποδομών, καθώς και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ αναμενόταν να παρουσιάσει την Παρασκευή την πρώτη λεπτομερή πρόταση προϋπολογισμού της προεδρικής θητείας του και πέρα από το «βραχυπρόθεσμο» πλαίσιο για την περίοδο της θητείας του, θα περιλαμβάνει και έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σε βάθος δεκαετίας.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο προϋπολογισμος θα αγγίξει τα έξι τρισ. δολάρια διπλασιάζοντας σχεδόν τον προγραμματισμό για μεγάλες κυβερνητικές «επενδύσεις» για την ενίσχυση της κρατικής οικονομίας «ενάντια» στον πληθωρισμό. Εως το 2031, ο προϋπολογισμός αναμένεται να φτάσει τα 8,2 τρισ. δολάρια.

Τα περισσότερα έργα περιλαμβάνονται στα δύο νομοσχέδια που έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για τις οικογένειες.

Το σχέδιο του Μπάιντεν προβλέπει ευρεία εμπλοκή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε επενδύσεις σε όλη τη χώρα, με δύο βασικούς στόχους: να βοηθήσει περισσότερους Αμερικανούς από τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα να ενταχθούν στη μεσαία τάξη και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής βιομηχανίας παγκοσμίως, ειδικά απέναντι στην Κίνα.

Τα επίπεδα της προβλεπόμενης φορολόγησης και των επενδύσεων είναι πρωτοφανή για τη μεταπολεμική εποχή, σημειώνει η εφημερίδα.

Στα έργα περιλαμβάνονται βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο και τους σωλήνες του νερού, εξάπλωση του ευζωνικού Ιντερνετ, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, βρεφονηπιακοί σταθμοί και πρόγραμμα άδειας μετ’αποδοχών.

Ολα αυτά βέβαια, αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους Ρεπουμπλικάνους, που όραμά τους είναι να βλέπουν όσο γίνεται λιγότερη εμπλοκή της κυβέρνησης στην αγορά και την καθημερινή ζωή και όχι περισσότερη. Το ίδιο και το σχέδιο του Μπάιντεν να αυξήσει κατά πολύ τη φορολόγηση όσων ιδιωτών κερδίζουν περισσότερα από 400.000 δολάρια τον χρόνο και των εταιρειών για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις.

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είχαν ψηφίσει ούτε το πακέτο στήριξης των 1,9 τρισ. δολαρίων για την ανακούφιση από την πανδημία -το οποίο αποδείχθηκε πολύ λαοφιλές- αλλά παρόλα αυτά προσπαθούν να οικειοποιηθούν τα οφέλη του, όπως ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στο Κλίβελαντ, την Πέμπτη.

Ο Μπάιντεν προκάλεσε γέλια στο ακροατήριο, κρατώντας έναν κατάλογο με ονόματα Ρεπουμπλικανών νομοθετών που όπως είπε, περηφανεύονται για τον νόμο κι ας μην τον ψήφισαν.

«Ακόμη κι οι Ρεπουμπλικανοί φίλοι μου στο Κογκρέσο, κανένας τους δεν ψήφισε υπέρ του Σχεδίου Διάσωσης. Δεν πρόκειται να φέρω σε δύσκολη θέση κανέναν από αυτούς, αλλά έχω εδώ έναν κατάλογο για το πώς πίσω στις περιφέρειές τους καυχώνται για αυτό. Κάποιοι άνθρωποι δεν ντρέπονται καθόλου», είπε χαμογελώντας.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι είναι χαρούμενος που οι Ρεπουμπλικανοί συνειδητοποίησαν ότι το πακέτο τόνωσης της οικονομίας είναι θετικό για τους ψηφοφόρους στις περιφέρειές τους.

«Είμαι χαρούμενος που ξέρουν ότι ωφέλησε τις περιφέρειές τους. Αλλά αν θελήσετε να πάρετε τα εύσημα για ό,τι έχετε κάνει, μην σταθείτε εμπόδιο σε αυτό που χρειάζεται ακόμη να κάνουμε», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...