635
|

Self tests: 31 εταιρείες κατέθεσαν προσφορά – αλλά πουθενά η Siemens…

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2021, 09:00

Self tests: 31 εταιρείες κατέθεσαν προσφορά – αλλά πουθενά η Siemens…

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2021, 09:00

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών για την προμήθεια των δέκα εκατ. self tests, ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία, γνωστοποιώντας ότι φάκελο κατέθεσαν συνολικά 30 εταιρείες.

Πρόκειται για τις: Naturalis, Petroil, Μίγκος, Δίγκας, ENNOVATIVE, Bioplus, Dermis, ΦΑΓΚΡΟΝ, ΑΝΤΙΣΕΛ, Helix, Biospeedia, Ramma Dental, Medhealth, Hygiene ONE, GMK Medical, Ξενοφών Γερμανός, Swiss Med, Medella, Asklipios Medical Group, URF Pharmaceutical, BIOSNA, Roche, QEFII, Πήγασος, MEEPMENT, BIOPROM, MARVIFARM, Anats, MedTrust και Anachem.

Σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, διευκρίνισε ότι οι εταιρείες που κατέθεσαν προσφορά, είναι τελικά 31. Και προς απογοήτευση του ΣΥΡΙZA η 31η εταιρεία δεν ήταν -ούτε αυτή τη φορά- η Siemens.

Aπό τη λίστα των εταιρειών φαίνεται ότι απουσιάζει το όνομα Siemens, για την οποία διαμαρτυρόταν εντόνως τις προηγούμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας μάλιστα λόγο για «φωτογραφικό» διαγωνισμό και «απευθείας ανάθεση» στη γερμανική εταιρεία. Στη δε ανακοίνωσή του, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έφτανε στο σημείο να αποκαλεί τον Πρωθυπουργό «πλασιέ των συμφερόντων της Siemens»!

«Η μοναδική ευρωπαϊκή εταιρεία που έχει πάρει έγκριση για self test είναι η Siemens», έλεγε η Κουμουνδούρου και «ανακαλύπτοντας» ένα ακόμα πεδίο επιθετικής αντιπολίτευσης, συμπλήρωνε: «Συμπτωματικά, λίγες μόλις ημέρες μετά την έγκρισή τους στη Γερμανία η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προσπάθησε να περάσει άρον άρον και στη ζούλα τα μεσάνυχτα της παραμονής της Εθνικής Επετείου φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος με διορία 1,5 μέρα για προμήθεια 10 εκατ. τεστ»!

Απαντώντας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είχε κατηγορήσει από την πρώτη στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ για ψέματα και για λάσπη στον ανεμιστήρα για το θέμα των self tests.

«(…) Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δεν αλλάζει. Διαστρεβλώνει, παραμορφώνει και κατασκευάζει ‘ειδήσεις’ πέφτοντας όλο και πιο χαμηλά. Λέει ψέματα για τον Πρωθυπουργό και για τα τεστ οικιακής χρήσης που θα προστεθούν στην στρατηγική για τα τεστ με κρατική δαπάνη, ενώ αποκαλεί την επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας που εισηγήθηκε τα μαζικά τεστ και τις προδιαγραφές «πελάτες» της Siemens. Δείχνει έτσι, την ‘εμπιστοσύνη’ με την οποία περιβάλλει την επιστήμη από την πρώτη στιγμή», ανέφερε στην απάντησή της η κυρία Πελώνη, ξεκαθαρίζοντας:

«Οι προδιαγραφές πληρούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες και ανταποκρίνονται στις άμεσες υγειονομικές ανάγκες της χώρας. Δεν ευνοούν καμία εταιρεία, ούτε βεβαίως τη Siemens που δεν προκύπτει αν πληροί καν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί.

»Ας μας απαντήσει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω για μια φορά καθαρά: Συμφωνεί να προμηθευτεί η χώρα άμεσα οικιακά τεστ, πρώτα από όλη την Ευρώπη και πριν η προμήθειά τους καταστεί εξαιρετικά δύσκολη λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού; Συμφωνεί να ανοίξουν δραστηριότητες με τη χρήση των νέων εργαλείων που παρέχει η επιστήμη;»

Στο υστερόγραφο της δήλωσής της, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης  υπογράμμιζε τέλος πως υπάρχει διαγωνισμός με ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος με διαφάνεια και συγκεκριμένες προδιαγραφές. Και καλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λίγη υπομονή και να περιμένει το αποτέλεσμα, το οποίο και ανακοινώθηκε την Κυριακή από την Πολιτική Προστασία.

Η διαδικασία βρίσκεται στην φάση της Τεχνικής Αξιολόγησης των προσφερόμενων τεστ από Επιτροπή που αποτελείται από τρεις καθηγητές από τρία διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ώρες.

Ακολουθεί η ανακοίνωση Χαρδαλιά για τα self tests:

Ολοκληρώθηκε η φάση κατάθεσης προσφορών για τα 10 εκ. self-tests και ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος κατέθεσαν φακέλους οι κάτωθι 30 εταιρείες: Naturalis, Petroil, Μίγκος, Δίγκας, ENNOVATIVE, Bioplus, Dermis, ΦΑΓΚΡΟΝ, ΑΝΤΙΣΕΛ, Helix, Biospeedia, Ramma Dental, Medhealth, Hygiene ONE, GMK Medical, Ξενοφών Γερμανός, Swiss Med, Medella, Asklipios Medical Group, URF Pharmaceutical, BIOSNA, Roche, QEFII, Πήγασος, MEEPMENT, BIOPROM, MARVIFARM, Anats, MedTrust και Anachem.

Η διαδικασία βρίσκεται στην φάση της Τεχνικής Αξιολόγησης των προσφερόμενων τεστ από Επιτροπή που αποτελείται από τρεις καθηγητές από τρία διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ώρες, έτσι ώστε αύριο να αποσταλεί ο φάκελος του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τα self tests αποτελούν βασικό εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Το self testing θα είναι υποχρεωτικό για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...