434
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας | Intime

Τι είπε ο Τσιόδρας με τον Ναντίρ Αρμπέρ, τον ισραηλινό δημιουργό του φαρμάκου για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2021, 18:55
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας
|Intime

Τι είπε ο Τσιόδρας με τον Ναντίρ Αρμπέρ, τον ισραηλινό δημιουργό του φαρμάκου για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2021, 18:55

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ, ο οποίος παρασκεύασε το φάρμακο EXO-C24 κατά του κορονοϊού.

Στη συνομιλία που είχαν συμφώνησαν μάλιστα στην άμεση έναρξη της κλινικής έρευνας του φαρμάκου σε ελληνικό νοσοκομείο.

Στο ζήτημα είχαν αναφερθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα.

Τα πρώτα -ενθαρρυντικά- ευρήματα της δοκιμής του φαρμάκου είχαν δημοσιευθεί την περασμένη Παρασκευή.

«Ζήτησα από τον καθηγητή Αρμπέρ να με επισκεφθεί στο γραφείο μου» δήλωσε σχετικά ο Νετανιάχου. «Δύο ώρες αργότερα ο φίλος μου πρωθυπουργός Μητσοτάκης έφτασε στο γραφείο μου [ενν. την περασμένη Δευτέρα] και, λίγο-πολύ, το πρώτο που με ρώτησε ήταν “Τι έχεις να μου πεις για αυτό το θαυματουργό φάρμακο;”» είπε ακόμη ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Καλέσαμε τότε τον καθηγητή Αρμπέρ και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης πρότεινε να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές το κορυφαίο ελληνικό νοσοκομείο» είπε ακόμη.

Τι είναι το φάρμακο EXO-CD24

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που έχουν ανακοινώσει οι Ισραηλινοί, το EXO-CD24 έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής σε 30 άτομα που είχαν μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα της νόσου Covid-19 και οι 29 από αυτούς έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο σε τρεις ή πέντε ημέρες.

Πρόκειται για κλινική μελέτη φάσης 1, η οποία περιλαμβάνει μικρό αριθμό ατόμων και σε αυτή τη φάση οι γιατροί διερευνούν την ασφάλεια και όχι τόσο την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου.

Σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν οι επόμενες φάσεις με χορήγηση του φαρμάκου σε περισσότερους εθελοντές.

Ως δράση, το αντίσωμα CD24 έχει δοκιμαστεί σε διάφορους τύπους καρκίνου και μεταξύ άλλων φαίνεται να επηρεάζει και το περιβάλλον των κυτοκινών. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να έχει και δράση στην καταιγίδα κυτοκινών που έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς με κορονοϊό, αλλά προφανώς είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί.

Η καταιγίδα κυτοκινών (ή κυτταροκινών) είναι μία αυτοκαταστροφική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που επιδεινώνει σοβαρά την κατάσταση αρκετών ασθενών με Covid-19. Προκαλείται από υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο τελικά άθελά του στρέφεται κατά του ίδιου του οργανισμού.

Οι ισραηλινοί ειδικοί χορηγούν το φάρμακο σε σπρέι και έτσι κατευθύνεται κατευθείαν στους πνεύμονες, όπου και αντιμετωπίζει την καταιγίδα κυτοκίνης, σύμφωνα πάντα με όσα έχουν ανακοινώσει οι ειδικοί από το Ισραήλ.

«Το σκεύασμα είναι εισπνεόμενο, χορηγείται μία φορά την ημέρα για λίγα λεπτά, επί πέντε ημέρες» είπε ο καθηγητής Ναντίρ Αρμπέρ, υπεύθυνος των κλινικών δοκιμών. «Κατευθύνεται απευθείας στην καρδιά της ανοσοαντίδρασης, δηλαδή στους πνεύμονες και έτσι, σε αντίθεση με άλλους τύπους φαρμάκων, που συγκρατούν επιλεκτικά μια συγκεκριμένη κυτοκίνη ή λειτουργούν ευρέως, αλλά προκαλούν πολλές σοβαρές παρενέργειες, το EXO-CD24 χορηγείται τοπικά, λειτουργεί ευρέως και χωρίς παρενέργειες».

Η πρώτη ανακοίνωση του φαρμάκου από το Ισραήλ είχε γίνει στις 12 Μαΐου, όμως από τότε είναι η πρώτη φορά που υπάρχει νεότερη ενημέρωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...