666
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μητσοτάκης: Τα Σκόπια που τραβούν ένα σκοινί που θα σπάσει, η ακρίβεια, ο ανασχηματισμός

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2024, 10:16
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μητσοτάκης: Τα Σκόπια που τραβούν ένα σκοινί που θα σπάσει, η ακρίβεια, ο ανασχηματισμός

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2024, 10:16

Μηνύματα προς τους γείτονες, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία, αλλά και προς το εσωτερικό εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, έστειλε το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα -και αρκετά διαφορετική- συνέντευξη στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: η δημοσιογράφος Ελένη Ευαγγελοδήμου συνόδευσε τον Πρωθυπουργό, στο αυτοκίνητο, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Άργος —στο αυτοκίνητο παρέα ήταν και ο γιος του κ. Μητσοτάκη, ο Κωνσταντίνος, «ο οποίος ακολουθεί συχνά για “παρέα” και “στήριξη”».

«Όταν τραβά κανείς το σχοινί, θα πρέπει να είναι έτοιμος και να σπάσει»: αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και τις προκλητικές θέσεις της νεοεκλεγείσας προέδρου, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, για να προειδοποιήσει: «Και αν αποκλίνει από τη συμφωνημένη πορεία, να ξέρει ότι θα βρει κλειστό τον δρόμο προς την Ευρώπη», έναν δρόμο, ο οποίος, όπως λέει ο Πρωθυπουργός, «περνά από την Ελλάδα και από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου».

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει, μέσω των «Νέων», ότι «είχα πει πριν από δύο χρόνια ότι “σταματούν οι προκλήσεις και ξεκινούν οι συζητήσεις”. Και σε αυτόν τον δρόμο έχει προσέλθει τώρα και ο κ. Ερντογάν».

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει επίσης ότι «λύση-πακέτο δεν συζητείται. Η Ελλάδα δεν ξεχνά τις διαφωνίες με της με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να ζούμε διαρκώς με το δάχτυλο στη σκανδάλη».

«Και επειδή σε Ελλάδα και Τουρκία κάποιοι τρέφονται από την ελληνοτουρκική κρίση, για τα αποτελέσματα της πολιτικής μας ρωτήστε τους ακρίτες μας που βλέπουν τη μείωση των μεταναστευτικών ροών. Ή τους νησιώτες μας που είδαν τις τοπικές οικονομίες να τονώνονται από τη βίζα στους τούρκους επισκέπτες. Δείτε επίσης τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές πλαίσιο. Αντιπαράθεση ή προσπάθεια συνύπαρξης με τον γείτονάς μας όταν λίγο πιο κάτω η Μέση Ανατολή φλέγεται και στην καρδιά της Ευρώπης μαίνεται ο πόλεμος;» προσθέτει με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται, επίσης, στο ζήτημα της ακρίβειας , για το οποίο μίλησε την Παρασκευή στη Βουλή, λέγοντας «είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, κάτι που μας το ορίζει η πραγματικότητα που βιώνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Άλλα είναι ζήτημα σύνθετο που δεν αντιμετωπίζεται με λόγια και απλοϊκές λύσεις. Όσο επιμένει, θα επιμένουμε κι εμείς. Αντιτάσσοντας εθνικές παρεμβάσεις και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες».

Ο πολιτικός αντίπαλος δεν αλλάζει

Ενδιαφέρουσα είναι και η δήλωση του για τον πολιτικό αντίπαλο, επιμένοντας να αναδεικνύει τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τον πολιτικό μας αντίπαλο θα τον επιλέξει ο ελληνικός λαός. Ή, μάλλον, τον έχει επιλέξει, αφού οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν αλλάζουν. Βεβαίως, λίγο – πολύ, όλη η αντιπολίτευση επενδύει στον λαϊκισμό και στην τοξικότητα. Εχει, βλέπετε, κοντή μνήμη, αφού αυτά απορρίφθηκαν εμφατικά από τους πολίτες στις κάλπες του 2023. Δικός μου αντίπαλος, πάντως, είναι μόνο τα προβλήματα».

Ως προς το διακύβευμα των ευρωεκλογών;

«Το εκλογικό αποτέλεσμα αξιολογείται με βάση την αποτύπωση των  συσχετισμών των κομμάτων και των ποσοστών τους. Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο και όχι να έχουμε προβλήματα στη χώρα που θα το επιβραδύνουν».

Ως προς αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στον πρώτο χρόνο της νέας τετραετίας και σε αποφάσεις που, όπως λέει, προϋπέθεταν ρήξεις με παγιωμένες αντιλήψεις, ακόμα και «με δομημένα συμφέροντα»: μη κρατικά πανεπιστήμια, εκκένωση καταλήψεων, νέος δικαστικός χάρτης, φορολογικό νομοσχέδιο, επιστολική ψήφος, νέος τρόπος επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο κ.ά.

Ο ίδιος περιγράφει και τον πολιτικό και κυβερνητικό χάρτη ως το 2027: «Στα επόμενα τρία χρόνια θα προχωρήσουμε σε περισσότερες τέτοιες αλλαγές που θα λύσουν εκκρεμότητες δεκαετιών. Γι’ αυτή τη συνέχεια, προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα. Ωστε να μην μπορεί η αντιπολίτευση να επικαλείται ένα μέτριο αποτέλεσμα, να αμφισβητεί τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης, μπλοκάροντας τις μεταρρυθμίσεις. Σταθερότητα, βέβαια, δεν σημαίνει ούτε στασιμότητα ούτε μονιμότητα. Σημαίνει νέα ορμή για να ξεπερνάμε λάθη και να κατακτάμε νέους στόχους».

Ανασχηματισμός μετά τις ευρωεκλογές;

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης και τυχόν αλλαγές εν αναμονή, o κ. Μητσοτάκης απαντά ότι δεν προβλέπονται «ούτε αποβολές ούτε προειδοποιήσεις».

«Η αλήθεια είναι ότι κρινόμαστε όλοι καθημερινά, με πρώτο εμένα» αναφέρει. Και αλλαγή σε κάποιο πόστο, όπως υποστηρίζει, «δεν σημαίνει αποτυχία. Είναι μια κίνηση που απαντά στις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου και ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες της κοινωνίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...