251
Μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής αλλά είναι μια κοντινή εικόνα από την ατμόσφαιρα του Δία | NASA/JunoCam

Ο Δίας σε όλο του το μεγαλείο με τον φακό του JUNO [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2017, 12:35
Μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής αλλά είναι μια κοντινή εικόνα από την ατμόσφαιρα του Δία
|NASA/JunoCam

Ο Δίας σε όλο του το μεγαλείο με τον φακό του JUNO [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2017, 12:35

Το κόστους 1,1 δισ. δολαρίων διαστημικό σκάφος Juno (Ηρα) εκτοξεύθηκε το 2011 και έφτασε τον Αύγουστο του 2016 στον Δία, η παρουσία του οποίου έχει διαπιστωθεί ότι έχει επηρεάσει την σύνθεση αλλά και την χωροταξία του ηλιακού μας συστήματος. Οι τρομερές βαρυτικές του δυνάμεις πιστεύεται ότι έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο στην παρουσία της ζωής στην Γη αφού μεταβάλλει την τροχιά δυνητικά απειλητικών για την Γη, διαστημικών σωμάτων (αστεροειδείς, κομήτες κ.λπ.).

Το Juno έφτασε πριν από δέκα μήνες στον γίγαντα αερίου και ξεκίνησε την μελέτη του. Εχει πραγματοποιήσει πολλά κοντινά περάσματα από την ατμόσφαιρα του Δία και ειδικά από τους πόλους του όπου εξελίσσονται εντυπωσιακά και μυστηριώδη ατμοσφαιρικά φαινόμενα. Το Juno κατέγραψε από κοντινή απόσταση στους πόλους του πλανήτη γιγάντιους κυκλώνες με διάμετρο 1.400 χιλιόμετρα, ανίχνευσε ένα μυστηριώδες ρεύμα αμμωνίας και παρατήρησε ένα πολικό σέλας που δεν μοιάζει με το γήινο.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο:

Οι μετρήσεις της γιγάντιας μαγνητόσφαιρας του πλανήτη δείχνουν ότι το μαγνητικό πεδίο κοντά στο Δία είναι περίπου δύο φορές πιο ισχυρό από ότι προέβλεπαν οι επιστήμονες, και κατά τόπους παρουσιάζει απρόσμενα δραματικές αυξομειώσεις.

Εντοπίσθηκε μια μυστηριώδης ροή αμμωνίας να διατρέχει την ατμόσφαιρα του Δία, σε μήκος τουλάχιστον 350 χιλιομέτρων από το ανώτερο στρώμα της προς το εσωτερικό του πλανήτη. Επίσης για πρώτη φορά έγινε αντιληπτό ότι γύρω από το Δία υπάρχει ένας δακτύλιος σκόνης.

Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο που δημιουργήθηκε από τις πολύ κοντινές εικόνες που κατέγραψε το Juno στον Δία. Για πρώτη φορά βλέπουμε με τόση λεπτομέρεια τον εκπληκτικό «ατμοσφαιρικό ανάγλυφο» του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...