534
Οι πίδακες της Ευρώπης (Καλλιτεχνική απεικόνιση) | Nasa/Esa/K. Retherford/SWR

Ναι, η Ευρώπη (του Δία) ίσως κρύβει ζωή

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2018, 16:47
Οι πίδακες της Ευρώπης (Καλλιτεχνική απεικόνιση)
|Nasa/Esa/K. Retherford/SWR

Ναι, η Ευρώπη (του Δία) ίσως κρύβει ζωή

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2018, 16:47

Η Ευρώπη ανακαλύφθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1610 από τον Γαλιλαίο και είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του Δία. Η Ευρώπη, σχεδόν σφαιρικό σώμα, έχει διάμετρο 3.122 χλμ., κατά 10% μικρότερη από τη διάμετρο της Σελήνης ή τέσσερις φορές μικρότερη της γήινης. Ο δορυφόρος του Δία διαθέτει μια αραιότατη ατμόσφαιρα από οξυγόνο και μία από τις πλέον λείες επιφάνειες στο ηλιακό μας σύστημα. Τα δεδομένα της αποστολής Voyager άρχισαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 να βάζουν ιδέες στους επιστήμονες για την ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού στην Ευρώπη. Κάθε νέα παρατήρηση του δορυφόρου και κάθε αποστολή που πέρασε από εκεί έφερνε στο φως νέα στοιχεία που όχι μόνο υποδείκνυαν την ύπαρξη του υπόγειου ωκεανού αλλά προοδευτικά εμφανίζονταν και ορισμένα στοιχεία που έδειχναν ότι ο ωκεανός αυτός διαθέτει συνθήκες φιλικές στην παρουσία ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

Ενα βίντεο για την ανακάλυψη του πίδακα στην Ευρώπη:

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Astronomy έρχεται να επιβεβαιώσει όλα τα προηγούμενα, ότι δηλαδή υπάρχει ένας τεράστιος υπόγειος ωκεανός κάτω από τους πάγους της Ευρώπης και ότι είναι πράγματι φιλικός στη ζωή. Η μελέτη αυτή έχει επίσης ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, αφού στηρίζεται σε δεδομένα που είχε καταγράψει από την Ευρώπη το σκάφος της αποστολής Galileo πριν από 21 ολόκληρα χρόνια. Τον Δεκέμβριο του 1997 το Galileo είχε κάνει το κοντινότερο πέρασμά του από την Ευρώπη, πετώντας σε απόσταση μόνο 400 χιλιομέτρων από την επιφάνειά της. Τα όργανά του κατέγραψαν επί πέντε λεπτά στην ατμόσφαιρά της Ευρώπης ασυνήθιστες ενδείξεις, τόσο στο μαγνητικό πεδίο όσο και στην πυκνότητα του πλάσματος σωματιδίων.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του σκάφους Galileo και του πίδακα που ανακάλυψε στην Ευρώπη, τον παγωμένο δορυφόρο του Δία (φωτό: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Michigan)
Καλλιτεχνική απεικόνιση του σκάφους Galileo και του πίδακα που ανακάλυψε στην Ευρώπη, τον παγωμένο δορυφόρο του Δία (φωτό: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Michigan)

Η νέα μελέτη αναφέρει ότι όλες αυτές οι ενδείξεις ήταν αποτέλεσμα ενός πίδακα υδρατμών που ξεκινούσε από το εσωτερικό της Ευρώπης και έφθασε σε ύψος εκατοντάδων χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνειά της. «Γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη διαθέτει πολλά συστατικά που είναι απαραίτητα για την παρουσία της ζωής όπως τουλάχιστον εμείς γνωρίζουμε και κατανοούμε τη ζωή. Υπάρχει νερό, υπάρχει ενέργεια και υπάρχει άνθρακας. Πρέπει να συνεχίσουμε να μελετάμε το πόσο κατοικήσιμη ή φιλική στη ζωή είναι η Ευρώπη. Οπως φαίνεται και από την ανακάλυψη του πίδακα, το σημείο που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να διαθέτει ζωή είναι ο υπόγειος ωκεανός επειδή είναι πιο ζεστός από την επιφάνεια και προστατευμένος από τη βλαβερή διαστημική ακτινοβολία. Η ύπαρξη των πιδάκων μάς δίνει τη δυνατότητα να προσπαθήσουμε να συλλέξουμε δείγματα από αυτούς και να αναζητήσουμε ίχνη ζωής» ανέφερε σε σχόλιό της η Ελίζαμπεθ Ταρτλ, πλανητική επιστήμονας στο φημισμένο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ.

Ενα βίντεο για παλαιότερες παρατηρήσεις για πίδακες στην Ευρώπη:

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble όσο και άλλα δεδομένα είχαν υποδείξει την ύπαρξη πιδάκων στην Ευρώπη

Η επόμενη αποστολή στην Ευρώπη είναι η Europa Clipper της NASA που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2022 θα διαθέτει τα κατάλληλα όργανα για να μελετήσει τους πίδακες, πράγμα που θα δώσει στους επιστήμονες μια καλύτερη εικόνα για τη σύσταση του υπόγειου ωκεανού της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...