2041
Πιάτα των ταλαντούχων νεαρών σεφ που συμμετέχουν στο φετινό Sani Gourmet Festival | [Sani Gourmet]

Τα νέα ταλέντα του Sani Gourmet 2017 και οι δημιουργίες τους

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 19 Ιουνίου 2017, 19:33
Πιάτα των ταλαντούχων νεαρών σεφ που συμμετέχουν στο φετινό Sani Gourmet Festival
|[Sani Gourmet]

Τα νέα ταλέντα του Sani Gourmet 2017 και οι δημιουργίες τους

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 19 Ιουνίου 2017, 19:33

Σταθερό στο ετήσιο ραντεβού του με τους Ελληνες και ξένους foodies, το Sani Gourmet θα πραγματοποιηθεί φέτος 23-27 Ιουνίου στη Σάνη της Χαλκιδικής. Το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα γαστρονομικό φεστιβάλ που διοργανώνει σταθερά κάθε χρόνο από το 2006 το Sani Resort, φέτος, είναι για δεύτερη χρονιά αφιερωμένο στα νέα ταλέντα, με τίτλο «Rising Stars: Oι σεφ του μέλλοντος».

Οι νεαροί σεφ που απαρτίζουν τη φετινή μαγειρική  δεκάδα συγκεντρώνουν πολλές διακρίσεις στην έδρα τους αλλά και διεθνείς μνείες ενώ πολλοί έχουν, ήδη, κερδίσει το πρώτο τους αστέρι Michelin. Ανάμεσά τους και ένας ταλαντούχος Έλληνας, ο Παναγιώτης Γιακαλής, που εστιάζει στην αγνότητα των πρώτων υλών.

O Γάλλος Αντονί Ζεανό με εμπειρία σε φημισμένα εστιατόρια Ευρώπης και Αμερικής, ο Άνταμ Μπάιατ, o οποίος βραβεύτηκε ως η γαστρονομική προσωπικότητα του 2017 στο Λονδίνο, ο Γερμανός Ρόμπερτ Μάας, με μια διαδρομή που θυμίζει γαστρονομική ταινία, ο Ολλανδός Έχον φαν Χόουφ, που χρειάστηκε μόλις ενάμιση χρόνο από τη στιγμή που άνοιξε το εστιατόριό του για να κερδίσει το πρώτο του αστέρι Michelin, ο Ιταλός Στέφανο Ντέιντα με το μεσογειακό ταμπεραμέντο, ο Ζοέλ Καστάνιε Δανιέλ με τις καταλανικές επιρροές, ο τολμηρός Δανός Κριστόφερ Νόρτον, ο Ρομαίν Παγιερώ, η κουζίνα του οποίου καθοδηγείται από το ένστικτο, τα ταξίδια και τις συναντήσεις, ο Βέλγος Εντουίν Βαν Γκοτέμ που αντλεί έμπνευση από διάφορες κουζίνες και δημιουργεί πάντα κάτι καινοτόμο και ο δικός μας, Παναγιώτης Γιακαλής, θα παρουσιάσουν στο κοινό του Sani Gourmet περισσότερα από 70 πιάτα, που θα διεγείρουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Αναλυτικά οι σεφ που συμμετέχουν στο φετινό Sani Gourmet είναι οι εξής:

Εχον φαν Χόουφ

23-25 Ιουνίου, Εστιατόριο Ντομάτα, Sani Marina

Γνήσιο μεράκι

Τo πρώτο αστέρι Michelin φαινομενικά ήταν εύκολη υπόθεση για τον Έχον φαν Χόουφ, πίσω του όμως κρύβεται πολλή δουλειά.

EGON_1
Το μότο του Έχον είναι “Work hard, play harder”

Ο Έχον φαν Χόουφ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ολλανδία, έξω από το Άμστερνταμ. Το γαστρονομικό του ταξίδι ξεκίνησε στο Old Rosmolen, στην πόλη Χόορν και συνεχίστηκε στο καινοτόμο Ron Blaauw και στο Aan de Poel, όπου για επτά χρόνια υπήρξε επικεφαλής σεφ και μάνατζερ. Και στη συνέχεια μαζί με τον συνέταιρό του δημιούργησαν στο νησάκι Άιντοκ του Άμστερνταμ, το MOS, ένα εστιατόριο, που χάρη στην γαστρονομική εμπειρία την οποία προσφέρουν η τοποθεσία, η διακόσμηση και η κουζίνα του μέσα σε μόλις ενάμιση έτος λειτουργίας κέρδισε το πρώτο αστέρι Michelin. Το μότο του Έχον είναι «Work hard, play harder» (δούλεψε σκληρά, παίξε σκληρότερα) κάτι που ο ίδιος καταφέρνει πολύ καλά.

Άνταμ Μπάιατ

23-25 Ιουνίου, Εστιατόριο Byblos Caviar, ξενοδοχείο Porto Sani

Πάθος για γεύση

Με βραβευμένα εστιατόρια στο ενεργητικό του, ο Άνταμ Μπάιατ επέλεξε το επάγγελμά του χάρη στην πρώιμη έκθεση του στην μαγειρική τέχνη, μέσα στην οικογένειά του.

Bayatt_collage
Ο Άνταμ Μπάιατ χαρακτηρίστηκε από την Imbibe ως Restaurant Personality of 2017

Ο Άνταμ Μπάιατ, γνωστός για την αφοσίωσή του στη σύγχρονη βρετανική κουζίνα, είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς σεφ του Λονδίνου. Μεγάλωσε σε οικογένεια με παράδοση στη μαγειρική, καθώς η μητέρα του ήταν επαγγελματίας σεφ και ο παππούς του μάγειρας στο στρατό. Έκανε την πρακτική του στο Claridge’s και συνέχισε με τον Φιλ Χάουαρντ στο Square, εστιατόριο 2 αστεριών Michelin στο Mayfair του Λονδίνου. Το 2004, άνοιξε το Thyme, το πρώτο του εστιατόριο, όπου παρουσίασε την εποχιακή, βιώσιμη φιλοσοφία του. Ακολούθησαν τα εστιατόρια Trinity στο Clapham Old Town, το Bistro Union, και το Upstairs at Trinity που βραβεύτηκε με το Bib Gourmand Award. Το τελευταίο κατέχει πλέον το πρώτο αστέρι Michelin, καθώς και τρία ΑΑ βραβεία μεταξύ άλλων. Ψηφίστηκε μέσα στα δέκα καλύτερα εστιατόρια στο Λονδίνο από το Hardens και το Zagat και συμπεριλήφθηκε από τους Times στα 100 καλύτερα εστιατόρια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσφατα, εξάλλου, ο Άνταμ Μπάιατ χαρακτηρίστηκε από την Imbibe ως Restaurant Personality of 2017, ως αναγνώριση της προσφοράς του στο γαστρονομικό πεδίο του Λονδίνου, αλλά και την επιμονή του να διδάσκει τις γαστρονομικές του πρακτικές σε νέους σεφ.

Στέφανο Ντέιντα

23-25 Iουνίου, Εστιατόριο Asian, Sani Marina

Κάρμα

Σπούδασε νομικά, αλλά ο κρυφός πόθος του ήταν πάντα η κουζίνα. Και την κατέκτησε, αποκτώντας φέτος το πρώτο του αστέρι Michelin

deidda-1
Ο Στέφανο Ντέιντα ασχολήθηκε με τη γαστρονομία αφού σπούδασε νομικά

Ο Στέφανο Ντέιντα είχε κρυφή επιθυμία ν’ ασχοληθεί με τη γαστρονομία, ωστόσο σπούδασε νομικά. Με το πέρας των σπουδών του αποφάσισε να γραφτεί στο προχωρημένο τμήμα γαστρονομίας της Alma International School of Italian Cuisine, στην Πάρμα, απ’ όπου αποφοίτησε πρώτος στην τάξη του, έχοντας διευθυντή το διάσημο Ιταλό σεφ Γκουαλτιέρο Μαρκέζι, ο οποίος θεωρείται ιδρυτής της σύγχρονης ιταλικής κουζίνας. Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε στο εστιατόριο του Principe di Savoia, ξενοδοχείου 5 αστέρων στο Μιλάνο, συνεχίστηκε στο Sadler Milano (δύο αστέρια Michelin) και κατόπιν στα Relais & Chateaux Villa Fiordaliso (ένα αστέρι Michelin) στη λίμνη Γκάρντα, Orta San Giulio, στη Νοβάρα, και στο Villa Crespi, με 2 αστέρια Michelin. Τελευταίος σταθμός του η Ισπανία και το τρεις φορές βραβευμένο με αστέρια Michelin εστιατόριο Lasarte του κορυφαίου Μάρτιν Μπερασατεγκί, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ο σεφ των εστιατορίων Dal Corsaro Cagliari και Bistrot Fork.

Αντονί Ζεανό

23-25 Ιουνίου, Εστιατόριο Water, ξενοδοχείο Sani Asterias

Επιτυχημένη διαδρομή

Ο δρόμος για το αστέρι Michelin ήταν για τον Αντονί Ζεανό γεμάτος ταξίδια και εμπειρίες.

jehanno_antony2
O σεφ Αντονί Ζεανό, εκτός από μάγειρος έχει εργαστεί και ως ζαχαροπλάστης

O Αντονί Ζεανό άρχισε να εργάζεται σε εστιατόρια στα 16 του και το 1998 μαθήτευσε για δύο χρόνια δίπλα στο φημισμένο Ζαν-Λυκ Λαρβουάρ, στο βραβευμένο εστιατόριο «L’Auberge», στη Βρετάνη. Ακολούθησαν τα εστιατόρια «L’Οasis» στις Κάννες πλάι στον βραβευμένο Στεφάν Ραμπώ και «Les Santons», ως ζαχαροπλάστης για διάστημα οκτώ μηνών, πλάι στον Κλωντ Τεριέ. Στη συνέχεια εργάστηκε ως σεφ ντε παρτί με επικεφαλής τον Μπενούα Βιτζ στο «Hostellerie de l’ Abbaye de la Celle», μέλος του ομίλου Alain Ducasse και στο λονδρέζικο «Greenhouse Restaurant», μαζί με τον Αντονέν Μπονέ. Το 2010 άνοιξε το δικό του εστιατόριο, «Terre-Mer» και ένα χρόνο αργότερα  κέρδισε το βραβείο «Bib Gourmand» που απονέμεται σε εστιατόρια με εξαιρετική ποιότητα και χαμηλές τιμές. Το 2015 του απονεμήθηκαν δύο σκούφοι από το «Gault & Millau», το 2016 το «Talent Young Chef of 2016» και το 2017 κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin.

Ρόμπερτ Μάας

23-25 Ιουνίου, Εστιατόριο Katsu, Sani Marina

Road movie

Ταινία δρόμου θυμίζει η διαδρομή του Ρόμπερτ Μάας στη γαστρονομία.  Με κατάληξη, φυσικά, το πρώτο του αστέρι Michelin

Robert-Maas-remise_neu_030
Ο Ρόμπερτ Μάας έκανε διεθνή καριέρα στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη πριν ενοίξει το δικό του εστιατόριο στη Βόννη

Γεννημένος το 1980 στην Κολωνία, ο Ρόμπερτ Μάας εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για να ακολουθήσει το όνειρό του, στα 22 του χρόνια. Μετά την τριετή του πρακτική μετακόμισε στο Λονδίνο, σε εστιατόριο με αστέρι Michelin, ώστε να μπορέσει ν’ αναπτύξει τις ικανότητές του. Το 2009 έφυγε για το Παρίσι, και αργότερα για τη Νέα Υόρκη σε εστιατόριο με τρία αστέρια Michelin. Μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς στη Κολωνία, το 2015, άνοιξε το Remise, το δικό του εστιατόριο στη Βόννη και τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, στον ίδιο χώρο, εγκαινίασε το EQUU, με το οποίο το 2016 κέρδισε το πρώτο αστέρι Michelin, χάρη στα εμπνευσμένα και μοντέρνα πιάτα του.

Ρομαίν Παγιερώ

26 και 27 Ιουνίου, Εστιατόριο Water, ξενοδοχείο Sani Asterias

Εγγύησης επιτυχίας

Το ένστικτο του Ρομαίν Παγιερώ τον καθοδηγεί σε διαδρομές που εγγυώνται μοναδικές γευστικές εμπειρίες

romain_paillereau
Ο Ρομαίν Παγιερώ απεκτησε εμπειρία δίπλα σε κορυφαίους γάλλους μαγείρους

Ο Ρομαίν Παγιερώ, στα 31 του χρόνια, κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin και μόλις μία εβδομάδα μετά προτάθηκε από το Gault & Millau ως o Gault & Millau Discovery of the Year. Έχοντας κερδίσει την αναγνώριση του κοινού και της διεθνούς γαστρονομικής κοινότητας, μπήκε δικαιωματικά με το La Pinte des Mossettes στην ελίτ των ευρωπαϊκών εστιατορίων, αφού συμπεριλήφθηκε με βαθμολογία 16 στη λίστα του θεσμού. Έχει δουλέψει με πολλούς διάσημους chef, όπως οι Ερίκ Φρεσόν, Μισέλ Τρουαγκρό και Αν-Σοφί Πικ, σε εστιατόρια όπως το George V, το Bristol και το Lancaster στο Παρίσι, ενώ έχει αποκτήσει εμπειρία και εκτός γαλλικών συνόρων, στο Ortolan, στο Λος Άντζελες.

Εντουίν Βαν Γκοτέμ

26 και 27 Ιουνίου, Εστιατόριο Byblos Caviar, ξενοδοχείο Porto Sani

Προσωπικό κριτήριο

Εμπνέεται από διάφορες κουζίνες, αλλά προσθέτει μια δική του μικρή πινελιά που κάνει το αποτέλεσμα ξεχωριστό. Ο Βέλγος σεφ Εντουίν Βαν Γκοτέμ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση

Chef Edwin Van Goethem
Ο Εντουίν βαν Γκοτέμ επηρεάζεται από διεθνείς κουζίνες προσθέτοντας τις δικές του πινελιές

Ο Εντουίν Βαν Γκοτέμ μυήθηκε στο χώρο της φιλοξενίας και της γαστρονομίας σε μικρή ηλικία, ως μαθητής της σχολής τουρισμού Koksijde, στο Βέλγιο. Ξεκίνησε την καριέρα του κάνοντας πρακτική σε βραβευμένα με αστέρι Michelin εστιατόρια της χώρας του και του εξωτερικού, ενώ συνεχίζει να εκπαιδεύεται, παρακολουθώντας τις τελευταίες τάσεις στη γαστρονομία. Έχει αναπτύξει το δικό του  μοναδικό στυλ προσθέτοντας στα πιάτα του τη δική του προσωπική πινελιά, ανεξαρτήτως αν οι επιρροές του είναι από τη γαλλική, την ιταλική, την ισπανική ή την ιαπωνική κουζίνα. Καθόλου τυχαία,  το εστιατόριό του Κorennaer στα έξι χρόνια λειτουργίας του έχει επιτύχει βαθμολογία 16/20 στο κορυφαίο γαστρονομικό οδηγό Gault & Millau, ενώ πέρυσι κέρδισε και το πρώτο του αστέρι Michelin.

Σεφ Παναγιώτης Γιακαλής

26 και 27 Ιουνίου, Εστιατόριο Ντομάτα, Sani Marina

Με νου και γεύση

Οπαδός του κινήματος From Farm to Table, o Παναγιώτης Γιακαλής δημιουργεί γεύσεις που μένουν αξέχαστες

panagiotis_yakalis
Ο Παναγιώτης Γιακαλής εφαρμόζει στην πράξη την ιδέα «From Farm to Table»

Ο Παναγιώτης Γιακαλής είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες chef της γενιάς του. Αναγνώριση του ταλέντου του είναι η πρόσφατη βράβευσή του με Χρυσό Σκούφο για τη δουλειά του στο Patio, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου Τhe Margi, στη Βουλιαγμένη, του οποίου είναι executive chef, ενώ έχει λάβει εξίσου σημαντικές διακρίσεις από τα FΝL Best Restaurant Awards (δύο αστέρια FΝL για το Patio ένα για το Malabar, το bistro του The Margi). To CNN ανακήρυξε το Patio, ένα από τα καλύτερα νέα εστιατόρια στον κόσμο για το 2017 και το San Pellegrino ένα από τα πιο επιδραστικά. Με προϋπηρεσία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια στην Ευρώπη, όπως το τριάστερο Bristol του Παρισιού, το διάστερο Trussardi ala Scala του Μιλάνου και το πολυβραβευμένο αθηναϊκό εστιατόριο Σπονδή, έχει θητεύσει δίπλα σε μερικούς από τους πιο σπουδαίους Ευρωπαίους σεφ, όπως ο Ερίκ Φρεσόν, ο Αρνώ Μπινιόν και ο Αντρέα Μπερτόν. Όντας θιασώτης του διεθνούς γαστρονομικού κινήματος «From Farm to Table», ο Παναγιώτης Γιακαλής έχει αναπτύξει ένα μαγειρικό στυλ που εστιάζει στην αγνότητα των πρώτων υλών.

Σεφ Ζοέλ Καστάνιε Δανιέλ

26 και 27 Ιουνίου, Εστιατόριο Asian, Sani Marina

Έμφυτο ταλέντο

Η καταλανική γαστρονομική παράδοση βρίσκεται στην καρδιά του σεφ Ζοέλ Καστάνιε Δανιέλ και στον πυρήνα της κουζίνας του

joel-2
Ο Ζοέλ Καστανιέ Δανιέλ είναι μπολιασμένος με τις ιδέες και τη γνώση του Φεράν Αντριά

O Ζοέλ Καστάνιε Δανιέλ είναι εξέκιουτιφ σεφ από το 2007 και ο μικρότερος από τους τρεις αδελφούς Καστάνιε. Πιστεύει ακράδαντα ότι το καλύτερο σχολείο είναι αυτό που σε μαθαίνει στην πράξη, και γνωρίζει καλά ότι μια περιοχή, όπως η Λιέιδα της Καταλονίας, με τη μακρά γαστρονομική παράδοση, μπορεί να διαμορφώσει και να ωριμάσει το χαρακτήρα ενός σεφ. Με θητεία σε γνωστά εστιατόρια, όπως το Neichel και το Abac στη Βαρκελώνη, αλλά και το Bulli Catering BCN, άνοιξε μαζί με την οικογένειά του, το 2014, το La Boscana, έναν πολυχώρο με έκταση πάνω από 50.000 τετραγωνικά μέτρα, εστιατόριο, κήπους και άλλους γαστρονομικούς χώρους, όπου μπορεί να απολαύσει κανείς τα μυστικά της καταλανικής κουζίνας. Μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του το 2016, το La Boscana κέρδισε αστέρι Michelin.

Σεφ Κριστόφερ Νόρτον

25 και 26 Ιουνίου, Εστιατόριο Katsu, Sani Marina

Γευστικό άλμα

Ένα όνειρο χρόνων έγινε πραγματικότητα λίγο μόνο καιρό απ’ όταν ξεκίνησε την καριέρα του ο σεφ Κριστόφερ Νόρτον.

norton2
Ο Κριστόφερ Νόρτον είναι σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Domestic στο Άαρχους της Δανίας

Ο Κριστόφερ Νόρτον είναι ένας από τους πιο γνωστούς chef της νέας γενιάς. Γεννήθηκε το 1986 και μεγάλωσε με όνειρο να ασχοληθεί με τη μαγειρική. Ξεκίνησε ως ασκούμενος στο δανέζικο εστιατόριο Molskroen, όπου έμεινε τρία χρόνια. Στη συνέχεια μεταπήδησε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Comwell Kellers Park για δύο χρόνια, μέχρι το 2010, το οποίο εγκατέλειψε για να επιστρέψει στο Molskroen, αναλαμβάνοντας σου σεφ. Η πρώτη του θέση ως σεφ ντε κιουιζίν ήρθε το 2013, στο εστιατόριο Castenskiold, όπου μάζεψε την απαραίτητη εμπειρία και ανέπτυξε τις δεξιότητές του, ώστε να μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα του το 2015: το εστιατόριο Domestic στην καρδιά της πόλης Άαρχους, του οποίου είναι ιδιοκτήτης και σεφ, με ένα αστέρι Michelin ήδη.