1758
Παγωτά παντού! Σε όλη την Ελλάδα! | .

Αλεξανδρούπολη – Χανιά με οδηγό ένα χωνάκι παγωτό

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 7 Αυγούστου 2016, 07:54
Παγωτά παντού! Σε όλη την Ελλάδα!
|.

Αλεξανδρούπολη – Χανιά με οδηγό ένα χωνάκι παγωτό

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 7 Αυγούστου 2016, 07:54

Σχεδόν σε κάθε ελληνική πόλη, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο υπάρχει τουλάχιστον ένας ιταλός μαέστρος του παγωτού που εκτός από τις αυθεντικές συνταγές της πατρίδας του έχει ανάγει σε υψηλή τέχνη και την ελληνική παράδοση. Αλλά ακόμη και αν είναι Ελληνας ο τεχνίτης το πιθανότερο είναι ότι έχει μάθει τα μυστικά του τζελάτο πλάι σε έναν Ιταλό. Το σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι ότι σχεδόν παντού μπορείς να βρεις ένα υπέροχο παγωτό. Εμείς εδώ με ένα χωνάκι στο χέρι γυρίσαμε όλη την Ελλάδα και σας προτείνουμε τα αγαπημένα μας.

Αίγιο

Παγωτομανία (Ζ. Πηγής 69, Παραλία Αιγίου). Περισσότερες από 40 ονειρεμένες γεύσεις για take away και sit in, άλλες κλασικές όπως βανίλια, σοκολάτα, φιστίκι, καρπούζι κλπ και άλλες ιδιαίτερες όπως η lila pause, το μιλφέιγ και το τιραμισού ετοιμάζει ο Χρήστος Σπυρόπουλος. Κορυφαία και μοναδική η κρέμα βανίλια – τριαντάφυλλο με ροδοζάχαρη της Μονής ταξιαρχών που φτιάχνουν οι μοναχοί πάνω από 100 χρόνια με ροδοπέταλα από τον κήπο τους.

IMG_9375
Ονειρεμένες γεύσεις όπως τσιχλόφουσκα και τριαντάφυλλο με ροδοζάχαρη στο Αίγιο (Κική Τριανταφύλλη)

Αλεξανδρούπολη

Gelateria Italos (Κωνσταντίνου Κανάρη 8 και Δικαστηρίων). Ενας έρωτας, του Αντόνιο για μια κοπέλα από την Αλεξανδρούπολη, ήταν η αιτία που έφερε τον Ιταλό στην πόλη του ελληνικού βορά. Ανοιξε λοιπόν (το καλύτερο) παγωτατζίδικο της πόλης στο Φάρο, το χειμώνα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ιταλία και την άνοιξη επιστρέφει ενημερωμένος με νέες συνταγές όπως νουτέλα, ινφέρνο, στρατσιατέλα και παραντίζο. Κάνει όμως επίσης ωραίο σορμπέ λεμόνι αλλά και εκλεκτό καϊμάκι με βουβαλίσιο γάλα, μαστίχα Χίου, τριαντάφυλλο, ακόμη και νηστίσιμο παγωτό χαλβά με μαύρο σουσάμι.

Αντίπαρος

Vicky’s Ice Cream (Κάστρο). Τι να πρωτοδιαλέξεις; Crème brulée, χαλβά, black forest, cheesecake με φράουλα ή μήπως φυστικοβούτυρο με butterscotch (σάλτσα καραμέλας); Στο κουκλίστικο ζαχαροπλαστείο της Βίκυς Κυριακοπούλου υπάρχουν 40 υπέροχες διαφορετικές εκδοχές παγωτού, γρανίτας και παγωμένου γιαουρτιού με τις περισσότερες από αυτές να εναλλάσσονται καθημερινά.

10305973_682697131791128_7364076674829099233_n
Παγωτό μόκα στο κουκλίστικο ζαχαροπλαστείο της Αντίπαρου (Vicky’s ice cream/Facebook)

Ιωάννινα

Brettania (Πλατεία Δημοκρατίας 11A). Σταθερή αξία στην πόλη των Ιωαννίνων το καφέ-ζαχαροπλαστείο του ομώνυμου ξενοδοχείου είναι, αυτό που λένε από πάντα, διάσημο για τα σιροπιαστά γλυκά του αλλά και το εξαιρετικό παγωτό του. Εχει πολλές διαφορετικές γεύσεις, παραδοσιακές και σύγχρονες όπως η τσιχλόφουσκα, το μπουένο, το σορμπέ καρπούζι κλπ όμως φημίζεται για το παγωτό καϊμάκι με topping γλυκό κουταλιού βύσσινο, το οποίο βεβαίως είναι επίσης δικής τους παραγωγής.

Gelateria Smeralda (Αγίων Σαράντα 6). Παγωτά όπως στρατσιατέλα, παντεσπάνι-σοκολάτα-μαρασκίνο, αμαρέλα, αμύγδαλο-μέλι-μανταρίνι-σύκο αλλά και τζίντζερ και ντομάτα είναι μερικά μόνο από τις περίπου 60 διαφορετικές γεύσεις παγωτών και σορμπέ που κάνει ο Χρήστος Μπούκας. Τον λένε Ιταλό και δικαίως αφού μεγάλωσε στο σπίτι της θείας του στη λίμνη Γκάρντα της βόρειας Ιταλίας και έμαθε την τέχνη του στο μαγαζί που έχει από το 1946 ο (ιταλός) σύζυγός της. Μετά γύρισε στα Ιωάννινα και άνοιξε το δικό του μαγαζί σε ένα μικρό δρομάκι κοντά στην πλατεία Ομήρου. Είναι κέντρο απόκεντρο πλην όμως το παγωτό του κάνει τον κόσμο να συρρέει.

Καλαμάτα

Gelateria Athanasiou (Ναυαρίνου 47). Γλυκά και Καλαμάτα ίσον Αθανασίου. Η αλυσίδα με τα απίθανα ζαχαροπλαστεία (από το 1912 άρχισαν οι δουλειές) συμπληρώθηκε και με ένα παγωτατζίδικο στην παραλία όπου μπορεί κανείς να απολαύσει απίθανα παγωτά και γρανίτες σε περισσότερες από 40 διαφορετικές γεύσεις. Σοκολάτα γάλακτος και υγείας, κρέμα, νουτέλα, μπουένο μπισκοτέλα, φιστίκι, φράουλα, κούκις, καραμέλα, πάβλοβα σιροπιασμένη φρυγανιά από τσουρέκι εκμέκ και παρφέ είναι μερικές μόνο από τις λαχταριστές επιλογές.

13707677_10153834487847711_1012115035843813335_n
Μπουκίτσες βάφλας με μπάλες παγωτού (Athanasiou/Facebook)

Κέρκυρα

Παραδοσιακό παγωτό Κοντογιάννης (Αγίων Πάντων 32). Soft παγωτό μηχανής από 100% ελληνικό βιολογικό φρέσκο γάλα, φράουλα, γιαούρτι, σοκολάτα, βανίλια ή ανάμεικτο αλλά και σκληρό παγωτό σε διάφορες γεύσεις όπως στρατσιατέλα, γιαούρτι με αγριοκέρασο, μπισκότο κ.α. με λαχταριστά toppings (σοκολάτα γάλακτος, τριμμένοι ξηροί καρποί ή τρούφες). Η πρώτη συνταγή είναι (από το 1931) είναι του Γιάννη Κοντογιάννη από τα Γρεβενά.

Κεφαλλονιά

I scream (Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως 6, Ληξούρι). Αγνά υλικά, τα περισσότερα ντόπια, φρέσκα φρούτα και γλυκά αναμειγνύονται με κέφι και μετατρέπονται σε πρωτότυπα παγωτά όπως η μαστίχα-τριαντάφυλλο, το μπανόφι, cheesecake, μαστίχα με αμυγδαλόπιτα, νουτέλα και φερέρο, τα οποία σύμφωνα με τους αναγνώστες της βρετανικής εφημερίδας Guardian είναι μέσα στα δέκα καλύτερα της Ευρώπης.

13512158_975261632588450_4015964405633592630_n
Βανίλια Μαδαγασκάρης με σταφίδες μουλιασμένες σε ούζο (I Scream/Facebook)

Κρήτη

Παγωτό από τη Στέλλα (Πριάνσου 29, Ηράκλειο). Αυθεντικό καϊμάκι με σαλέπι και αιγοπρόβειο γάλα που μάζευε από τα ζώα της στην μονάδα αγροτουρισμού της οικογένειας ήταν το πρώτο παγωτό που έφτιαξε η Στέλλα Χουμεριανού. Εντωμεταξύ η κόρη της Δέσποινα σπούδασε μοριακή βιολογία στη Γλασκώβη και έκανε το διδακτορικό της στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής. Και όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της αξιοποίησε την επιστήμη της για βελτιώσει τις παραδοσιακές συνταγές της μητέρας της. Το αποτέλεσμα είναι διαφορετικά είδη παγωτού υψηλής διατροφικής αξίας που γίνονται με διάφορα είδη γάλακτος (αιγοπρόβειο, αγελαδινό ή βουβαλινό ή χωρίς γάλα και ζάχαρη) κατάλληλα ακόμα και για ανθρώπους που υποφέρουν από δυσανεξίες.

Delizia Gelato Italiano, (Χάληδων 13, Χανιά) Χειροποίητο χωνάκι και λαχταριστά toppings συμπληρώνουν τα υπέροχα ιταλικά παγωτά που παράγουν στο ανοικτό εργαστήριό τους πίσω από τη βιτρίνα της τζελατερία ο ιταλός Ματέο και ο χανιώτης Χρήστος. Δοκιμάστε τιραμισού, πανακότα με σιρόπι μύρτιλο αλλά και υπέροχα σορμπέ από φρέσκα βιολογικά μάνγκο και μανταρίνια που παράγονται στο νησί.

chania
Χειροποίητο χωνάκι και δροσερές γεύσεις σορμπέ (Delizia Gelato Italiano/Facebook)

Λουτράκι

Gelateria Dolci Passioni (Μελίνας Μερκούρη 1). Σορμπέ από φρέσκα φρούτα και τζελάτο νουτέλα, μασκαρπόνε, νοτσιόλα (κρέμα φουντουκιού), μωσαϊκό, κρέμα με γκοφρετάκια ή με ζαχαρωμένα πέταλα βιολέτας είναι μερικά μόνο από τα εκλεκτά ιταλικά παγωτά που μπορεί να δοκιμάσει κανείς στο Λουτράκι. Το γάλα είναι από τοπικές φάρμες, τα φρούτα επίσης ενώ όλες οι υπόλοιπες πρώτες ύλες έρχονται από την Ιταλία.

Μύκονος

Casa Dolce (Περιφερειακή Οδός, Ευαγγελιστράκι, Αργύραινα). Αν πεις ότι ο Νίκος Κουκιάσας είναι ο μάγος του παγωτού δεν θα έχεις πέσει έξω, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια μεγαλουργεί στη Μύκονο μετατρέποντας ό,τι τρώγεται σε παγωτό. Ακόμη και (όσο πρέπει καυτερό) παγωτό wasabi έχει φτιάξει και (εννοείται) παγωτό με κοπανιστή, σας φαίνεται παράξενο; Ε λοιπόν το έχω δοκιμάσει και είναι εκπληκτικό. Αλλά μην τρομάζετε, στο ζαχαροπλαστείο του που είναι ανοικτό όλο το χρόνο υπάρχουν κλασικές και αγαπημένες γεύσεις. Για να το διαφοροποιήσει από το βιομηχανικό προϊόν, το παγωτό του το λέει τζελάτο γιατί είναι χειροποίητο με βάση το γάλα, ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα εποχής. Εγώ πάλι θα πω ότι είναι ένα παγωτό-εμπειρία.

Ναύπλιο

Antica Gelateria di Roma (Φαρμακοπούλου 3 και Κομνηνού). Η αυθεντική τζελατερία του Μαρτσέλλο και της αδελφής του Κλαούντια είναι προορισμός εδώ και πολλά χρόνια. Η εμπειρία δεκαετιών, τα αγνά υλικά και οι αυθεντικές ιταλικές συνταγές (κάποιες από το 1870, παρακαλώ) αποτελούν εγγύηση για το αποτέλεσμα. Εδώ, λοιπόν, έρχεσαι για ένα χειροποίητο χωνάκι με παγωτό κρέμα καφέ, τζαντούϊα, νοτσιόλα, σοκολάτα με γκράπα ή τσίλι ή ένα υπέροχο σορμπέ με φρούτα εποχής. Και αν θέλεις να το πάρεις μαζί σου, θα μπει σε ειδική συσκευασία που θα το κρατήσει παγωμένο για δύο ώρες. Αν πάλι το ταξίδι σου είναι πιο μακρύ παίρνεις ένα πανετόνε ή ένα σακουλάκι καντουτσίνι (μπισκοτάκια αμυγδάλου) για το δρόμο.

naflio
Αυθεντικές ιταλικές συνταγές στο διάσημο παγωτατζίδικο του Ναυπλίου (tripadvisor)

Πάρος

Χαμηλοθώρης (Νάουσα). Με ένα μίξερ κι ένα πάγκο ήταν εξοπλισμένο το πρώτο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής της Πάρου που άνοιξε το 1967 ο Θανάσης Χαμηλοθώρης στην πλατεία της Νάουσας και σήμερα έχει πια τέσσερα ζαχαροπλαστεία τα οποία διαχειρίζεται πλέον ο γιος του Παναγιώτης. Η σπεσιαλιτέ τους είναι ο ζαχαρομπακλαβάς (διασταύρωση μπακλαβά και αμυγδαλωτού) αλλά και τα αμυγδαλωτά, τα τσιμπητά και τα σεκέρ παρέ. Αν όμως φας λουκουμάδες με σοκολάτα και το δικό τους παγωτό κρέμα από φρέσκο γάλα είναι σίγουρο ότι θα ξανάρθεις και γι’ αυτά.

Vanilla (παραλία Παροικιάς, Παλιά Αγορά). Παγωτό ινδικής καρύδας, σοκολάτα – φουντούκι, ιταλική ρικότα με γλυκό σύκο, cheese cake, εκμέκ τσουρέκι, μπανόφι, φράουλα, σορμπέ με παριανά σύκα ή ρόδι, είναι μερικές μόνο από τις παγωμένες λιχουδιές του παριανού παγωτατζίδικου που σερβίρονται σε χειροποίητο χωνάκι ή μαζί με σπιτικές βάφλες.

Ρόδος

Gelo Blu (Λίνδος, παλιά πόλη). Από οικογένεια (εξαιρετικών) μαγείρων, ο Βασίλης Μαυρίκος σπούδασε μεν Διοίκηση Επιχειρήσεων αλλά προτίμησε να ασχοληθεί με την αγάπη του, το παγωτό. Και έστησε μια αυθεντική τζελατερία σε ένα παραδοσιακό ροδίτικο αρχοντικό στην καρδιά της πόλης της Λίνδου. Οι γεύσεις του μοναδικές, από τα καλύτερά μου, το παγωτό γιαούρτι, το σαλέπι, η μαστίχα με μέλι, η καραμέλα γάλακτος και τα τέλεια σορμπέ λεμόνι, σύκο και ροδάκινο.

Στάνη (Κεντρικό κατάστημα: Αγίας Αναστασίας 28, Ρόδος)Το γαλακτοπωλείο – ζαχαροπλαστείο (αλυσίδα πλέον) του Ιμπραήμ Σαρρή Χασάν έγινε διάσημο προπολεμικά για το γάλα του, το γιαούρτι αλλά και το υπέροχο παγωτό του πριν προσθέσει τους κουραμπιέδες, τα σιροπιαστά και τα τσουρέκια που σε τραβάνε από τη μύτη αν βρεθείς στο νησί. Αυτό το αφράτο παγωτό κρέμα που μυρίζει γάλα δύσκολα θα το βρεις αλλού.

Σύρος

Daidadi Gelato (Πλατεία Παπάγου, Ερμούπολη). Μια από τις καλύτερες τζελατερίες στην Ελλάδα ανήκει στον Ντανιέλε Μέντρι από την περιοχή της Εμίλια Ρομάνα ο οποίος έμαθε την τέχνη του παγωτού στην μικρή επιχείρηση των γονιών του. Το μυστικό του είναι το εκλεκτό συριανό γάλα που είναι η βάση για τα τουλάχιστον είκοσι εκλεκτά παγωτά του, με κορυφαία τη στρατσιατέλα, τη μάλαγα (κρέμα με σταφίδες και ρούμι), την κρέμα κεράσι, τη βανίλια, το σύκο, το πεπόνι και το λεμόνι

Υδρα

The Cool Mule (Παραλία Υδρας). Στο δροσερό μουλάρι της η ελληνο-γιαπωνέζα Ευτυχία Νορίκο «φορτώνει» καθημερινά τα χειροποίητα παγωτά που έμαθε να φτιάχνει δουλεύοντας κοντά σε ιταλό μαέστρο. Η συνταγές της είναι περισσότερες από 60, από αυτές απαραίτητη η δοκιμή των σορμπέ φράουλα, πεπόνι και μάνγκο. Δοκιμάστε επίσης παγωτό μπακλαβά, πάβλοβα, μπανόφι, μωσαϊκό, αλατισμένη καραμέλα αλλά και τα παιδικά νουτέλα, ορέο, σοκολάτα πορτοκάλι, αχ.

11206125_439777146189431_5747729726576094441_n
Ρετρό διάθεση και παγωτό τιραμισού (The Cool Mule/Facebook)

Χαλκίδα

Γουναρόπουλος (Ελ. Βενιζέλου 2 και Γοβιού Αγγελή). Αν περάσετε από το κέντρο της Χαλκίδας και πέσετε σε κυκλοφοριακή συμφόρηση το πιθανότερο είναι ότι θα οφείλεται στα αυτοκίνητα που προσπαθούν να παρκάρουν κάπου κοντά στο ζαχαροπλαστείο με τα παγωτά-υπερπαραγωγή. Και όχι άδικα. Μια τέτοια ουρά μας οδήγησε κι εμάς να δοκιμάσουμε παγωτό πολίτικο, καραμελωμένη κρέμα, Kinder Bueno και black forest. Η επιλογή όμως είναι τεράστια.

Χίος

Κρόνος (Φιλίππου Αργέντη 2, Χίος). Τρίτη γενιά, σήμερα, ο Γιώργος Θεοφανίδης συνεχίζει την παράδοση των προγόνων του Δημήτρη και ο Γιώργου Θεοφανίδη. Μετανάστες από την Τραπεζούντα, τα δύο αδέλφια ίδρυσαν στα τέλη της δεκαετίας του 1920 στην οδό Χαριλάου Τρικούπη το «Εργοστάσιον Παγωτών Κρόνος». Και από εκεί με δυο καροτσάκια μοίραζαν καθημερινά το παγωτό τους σε όλη την Αθήνα μέχρι το 1929 που μετακόμισαν οριστικά στη Χίο. Το εκλεκτό παγωτό τους δεν περιέχει πυκτικά, διογκωτικά ή συντηρητικά ούτε κρέμα γάλακτος. Από τις πιο ενδιαφέρουσες γεύσεις τους η υπέροχη μαστίχα, το μανταρίνι αλλά και η πραλίνα, το φιστίκι και το φουντούκι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...