583
Μπαρμπούνια σαβόρο, αλά Tortuga | Naxian Collection

Νάξος, το γκουρμέ νησί

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 6 Αυγούστου 2017, 00:02
Μπαρμπούνια σαβόρο, αλά Tortuga
|Naxian Collection

Νάξος, το γκουρμέ νησί

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 6 Αυγούστου 2017, 00:02

Το Condé Nast Traveler, το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό του κόσμου, υμνεί τις αμμώδεις παραλίες της Νάξου και τους αμμόλοφους της Πλάκας, της πιο «άγριας» ανάμεσά τους, ενώ αναφέρεται επίσης στην πλούσια αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή του νησιού. Όμως δεν είναι το μοναδικό διεθνές έντυπο, που αναφέρεται στο υπέροχο Κυκλαδονήσι. Από τον Guardian μέχρι τους New York Times, δημοσιεύονται συστηματικά ταξιδιωτικά κείμενα για το μεγαλύτερο και πιο πλούσιο νησί των Κυκλάδων, ενώ και το CNN παρουσίασε πέρσι ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Νάξο.

«Ορισμένα μέρη είναι καλύτερα από άλλα στην εκπλήρωση της ισχυρής ανθρώπινης επιθυμίας του ευ ζην. Το ελληνικό νησί της Νάξου το προσφέρει», γράφει ο Άντονι Μπουρντέν. Σε αυτό ακριβώς το αφιέρωμα του διάσημου γαλλοαμερικανού σεφ και συγγραφέα που αποθεώνει την ναξιώτικη γαστρονομία αναφέρεται, όμως, και το πρόσφατο δημοσίευμα του Forbes, με το οποίο προτρέπει τους αναγνώστες του να γνωρίσουν το «γκουρμέ νησί της Ελλάδας».

Antony_Bourdain1
Ο Άντονι Μπουρντέν με τους ναξιώτες φίλους του στο Naxian Collection

«Όταν ο Άντονι Μπουρντέν ήρθε στην Ελλάδα για τα γυρίσματα ενός επεισοδίου της σειράς του CNN Parts Unknown, το αρχικό του σχέδιο ήταν να ταξιδέψει σε πολλά νησιά στις Κυκλάδες», αναφέρει το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό. «Αλλά όταν έφτασε στη Νάξο, ακύρωσε τα σχέδιά του και αφιέρωσε ολόκληρο το επεισόδιο μόνο σε αυτό το νησί». Πράγμα καθόλου τυχαίο βέβαια. Όποιος έχει την τύχη να γευματίσει μερικές φορές στο νησί θα καταλάβει αμέσως το γιατί.

Η Νάξος έχει εκλεκτή παραγωγή. Τα φρούτα και τα λαχανικά της, το ελαιόλαδο και τα τυριά της είναι εξαιρετικά, αποτέλεσμα αγροτοκτηνοτροφικής παράδοσης αιώνων ενώ και οι συνταγές των ναξιώτικων φαγητών περνούν άθικτες από γενιά σε γενιά, όπως άθικτος και αμετάβλητος παραμένει γενικά ο πολιτισμός του νησιού.

Οι ντόπιοι προσελκύουν τους επισκέπτες τους με το παραδοσιακό τους φαγητό χωρίς να το αλλάζουν προσπαθώντας να το προσαρμόσουν στα γούστα των ξένων, γράφει το αμερικανικό περιοδικό και παρακαλώ, κρατήστε αυτή την επισήμανση γιατί είναι, ίσως, το πιο σημαντικό στοιχείο του δημοσιεύματος.

TORTUGALINGUINE
Λινκγουίνι με γυαλιστερές αλά Tortuga

«Είναι δύσκολο να βρει κανείς πιο νόστιμες προσφορές οπουδήποτε αλλού στη χώρα», γράφει το Forbes και λίγο παρακάτω αναφέρεται ειδικά στο εστιατόριο Tortuga, που μόλις άνοιξε στο νησί. Πρόκειται για το εστιατόριο του Naxian Collection, του ξενοδοχείου όπου κατέλυσε ο Μπουρντέν, στην υπέροχη παραλία της Πλάκας, η οποία, λένε, έχει κάτι από Καραϊβική.

Διευθυντής του ο Κώστας Καραμανής και ιδιοκτήτες οι Μαρία Πολυκρέτη και ο σύζυγός της Γιάννης Μαργαρίτης, που αποφάσισαν να δώσουν την  επιμέλεια της κουζίνας στον Γιάννη Παρίκο, έναν νεαρό μεν σεφ, αλλά με μεγάλη εμπειρία στο ενεργητικό του.

Ο Παρίκος -τον γνωρίσαμε στο «Water Restaurant» του Sani Resort στην Χαλκιδική- με την πρόσφατη κάθοδό του στον Πειραιά έχει συμβάλει στην ανανέωση του εστιατορίου «Varoulko Seaside» του Λευτέρη Λαζάρου, ο οποίος μαθαίνουμε, ότι έχει, επίσης, βάλει το χεράκι του στα πιάτα με ψάρι, της Tortuga.

TORTUGA
Tortuga, ένα εστιατόριο με μποέμ ατμόσφαιρα στην παραλία της Πλάκας στη Νάξο

Γνώστης από παλιά των προϊόντων της Νάξου και λάτρης τους, ειδικά των τυριών της, ο Παρίκος έχει στηρίξει το μενού του ακριβώς στα εκλεκτά προϊόντα του νησιού. Λένε ακόμη ότι η Tortuga διαθέτει την καλύτερη κάβα των Κυκλάδων. Ούτε αυτό είναι τυχαίο, όμως, αφού  είναι γνωστή η αγάπη του Γιάννη Μαργαρίτη για το καλό κρασί.

Δεν μου φαίνεται, λοιπόν, καθόλου τυχαίο ότι ο καλοζωϊστής Μπουρντέν διάλεξε το συγκεκριμένο κατάλυμα στην Πλάκα για να κάνει τη δουλειά του (και τις διακοπές του ταυτόχρονα), ούτε παραξενεύομαι για το δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού.