1161
Πώς να ακούγονται, άραγε, όσα λένε Τσίπρας και Μητσοτάκης στους παλαιούς, παραδοσιακούς βιομήχανους της Θεσσαλονίκης; | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οταν τα άκουσε ο Τσίπρας

Πώς να ακούγονται, άραγε, όσα λένε Τσίπρας και Μητσοτάκης στους παλαιούς, παραδοσιακούς βιομήχανους της Θεσσαλονίκης;
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οταν τα άκουσε ο Τσίπρας

Η είδηση είχε ήδη αποσταλεί από το Μέγαρο Μαξίμου και είχε δημοσιευτεί στα μέσα πριν καν συμβεί το γεγονός! Η είδηση ήταν τι είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την μη επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Η είδηση δημοσιεύτηκε στις 20.00 την Τετάρτη. Με μια λεπτομέρεια: ότι η ομιλία του κ. Τσίπρα άρχισε στις 20.35.
Βεβαίως, η ομιλία ήταν προγραμματισμένη για τις 20.00. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας έφτανε στις 20.05 στο χώρο του ξενοδοχείου Hyatt, ενώ το πρωθυπουργικό αεροπλάνο είχε προσγειωθεί λίγα λεπτά νωρίτερα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Γύρω στις 20.15 ο κόσμος άρχισε να δυσανασχετεί με την αργοπορία του και να το εκδηλώνει. Μέχρι τις 20.35 που η ομιλία άρχισε, σχολιάζαμε τις αφίξεις: βουλευτές από τη βόρεια Ελλάδα, νυν και πρώην υπουργοί, πρόεδροι οργανισμών, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, η εντυπωσιακή διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου Κατερίνα Νοτοπούλου, κά. Οι βιομήχανοι και λοιποί τοπικοί παράγοντες και φορείς ήταν παρόντες σχεδόν όλη την ημέρα στη συνέλευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί και να μετρούσε, υποθετικά, πόσες συνελεύσεις χρειάζεται ακόμα για να προσέλθει ως Πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί και να μετρούσε, υποθετικά, πόσες συνελεύσεις χρειάζεται ακόμα για να προσέλθει ως Πρωθυπουργός

Είχε προηγηθεί το απόγευμα η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη που άρχισε στην ώρα της, στις 16.00, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ έφυγε βιαστικά για να πετάξει με την πτήση 121 της Ολυμπιακής προς την Αθήνα, στις 17.25. Στην περσινή συνέλευση του Συνδέσμου είχαν μιλήσει το απόγευμα η Ντόρα Μπακογιάννη και το βράδυ ο Γιώργος Σταθάκης. Ωστόσο, ο Σύνδεσμος έχει υποστεί και νίλες από καλεσμένους σε εκδηλώσεις του, με κορυφαία εκείνη σε εκδήλωση του 2015, όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης ακύρωσε αργά τη συμμετοχή του, στη θέση του επιστρατεύτηκε η Λούκα Κατσέλη, αλλά επειδή έτυχε να συμβεί αυτό λίγο πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και των capital control η κυρία Κατσέλη επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα, αφήνοντας την εκδήλωση χωρίς ομιλητή.

Ο Κυριάκιος Μητσοτάκης χαιρετά τους βουλευτές της Νεάς Δημοκρατίας
Ο Κυριάκιος Μητσοτάκης χαιρετά τους βουλευτές της Νεάς Δημοκρατίας

Θα περίμενε κανείς ότι φέτος, η παρουσία νέων ανθρώπων όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας θα έδινε και έναν αέρα φρεσκάδας. Εξάλλου, κι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Θανάσης Σαββάκης, είναι της ίδιας γενιάς. Νέοι όλοι τους. Κι όμως, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο κι ο Αλέξης Τσίπρας έμοιαζαν κουρασμένοι. Το πιθανότερο είναι ότι ήταν: και οι δυο είχαν ένα δύσκολο και βαρύ πρόγραμμα τις τελευταίες ημέρες. Δεν είναι εύκολο να κρυφτεί η κούραση, παρά την αδρεναλίνη της εξουσίας που μπορεί να δώσει φτερά.

Ο Πρωθυπουργός χαιρετά τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, υπό την εύθυμη επίβλεψη του Περιφερειάρχη Τζιτζικώστα
Ο Πρωθυπουργός χαιρετά τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, υπό την εύθυμη επίβλεψη του Περιφερειάρχη Τζιτζικώστα

Αντιθέτως, ο κ. Σαββάκης ήταν εξαιρετικός στις ομιλίες του προς τους δυο προσκεκλημένους. Στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκίνησε με μια προειδοποίηση. «Βρίσκεστε ενώπιον ακροατηρίου υψηλού επιπέδου, που εκπροσωπεί το υγιέστερο τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας», του είπε. Κοινώς, του είπε «μην τυχόν μας πεις αοριστολογίες και κενά λόγια, δε σε παίρνει». Του τόνισε ότι οι βιομήχανοι κουράστηκαν, η φοροδοτική τους ικανότητα εξαντλήθηκε, του θύμισε ότι έχουν χορτάσει από λόγια συμπάθειας και του ζήτησε ένα στρατηγικό σχέδιο με μετρημένες θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, όραμα για τη χώρα και μεταρρυθμίσεις. Το τι είπε ο κ. Μητσοτάκης μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Η ομιλία, όμως, του προέδρου των Βιομηχάνων που προηγήθηκε εκείνης του Αλέξη Τσίπρα ήταν, κατά τη γνώμη μου αλλά και κατά τη γνώμη κι άλλων παρευρισκομένων, εξαιρετική. Ο κ. Σαββάκης δε μάσησε τα λόγια του. Μίλησε για κατάντια της χώρας, για ανούσιες, κούφιες και ατελέσφορες αντιπαραθέσεις. «Οδηγούμαστε στην ανυπαρξία τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα», είπε, τονίζοντας την οξύμωρη συμπεριφορά του πολιτικού συστήματος που ενώ συμφωνεί στις μεταρρυθμίσεις δεν τις υλοποιεί. Χαρακτήρισε το «πολιτικό κόστος» παράλογη έννοια. «Εμείς οι επιχειρηματίες, αν είχαμε υιοθετήσει την έννοια του “πολιτικού κόστους” στις επιχειρήσεις μας, ποτέ δε κάναμε καμία επένδυση. Δεν θα αναλαμβάναμε ποτέ ρίσκο. Είναι δυνατόν;»

O πρόεδρος του ΣΒΒΕ απευθύνεται προς τον Πρωθυπουργό...
O πρόεδρος του ΣΒΒΕ απευθύνεται προς τον Πρωθυπουργό…

Ζήτησε μια πολιτική ηγεσία που να επιδιώκει, να πιστεύει, να υπερασπίζεται δημόσια τις μεταρρυθμίσεις ώστε να εμπνέει την κοινωνία. Διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι οι επιχειρηματίες της Ελλάδας μπορούν να δημιουργήσουν. Αλλά δεν είναι δυνατόν, είπε, μετά από τόσα χρόνια μνημονίων να εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε το κράτος και να ασχολούμαστε με αυτό. «Είναι πραγματικά πρόβλημα που δεν έχουμε καταφέρει να οργανώσουμε ένα σύγχρονο κράτος, είναι πραγματικά πρόβλημα να στελεχώνουμε την κρατική μας μηχανή με συμβασιούχους, με κομματικά στελέχη ή/και φίλους των κομμάτων, και να μην έχουμε κάνει βήματα προς την καθιέρωση έστω και στοιχειώδους αξιοκρατικής διαδικασίας στελέχωσης της δημόσιας διοίκησης».

Ο κ. Σαββάκης ανέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει για ένα «σπάταλο και αντιπαραγωγικό δημόσιο», ενώ ο ίδιος βρίσκεται υπό διωγμό και ομηρία, σε ένα καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας. Του ζήτησε να σπάσει την «αναπτυξιακή αδράνεια», να οργανώσει ένα στρατηγικό σχεδιασμό με χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων, θέτοντάς του συγκεκριμένες προτεραιότητες: ξεκάθαρο και κωδικοποιημένο νομοθετικό πλαίσιο, κίνητρα για επενδύσεις, άρση των capital control, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, αξιολόγηση και μέτρηση των αναπτυξιακών επιπτώσεων κάθε σχεδίου νόμου, σταθερότητα σε βάθος δεκαετίας του φορολογικού καθεστώτος για τη χώρα.

Ο Πρωθυπουργός περιγράφει, παραστατικά, το σχέδιο του για τη χώρα...
Ο Πρωθυπουργός περιγράφει, παραστατικά, το σχέδιο του για τη χώρα…

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να απαντήσει για το χρέος. Αφού αυτό είχε προαποφασιστεί, αυτό είχε αποσταλεί ως είδηση μέσω του Μαξίμου κι είχε δημοσιευτεί πριν καν ο κ. Τσίπρας μιλήσει. Μίλησε για επιστροφή στην κανονικότητα, για πλεονεκτήματα της χώρας μας και ιδίως της βόρειας Ελλάδας, για τα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη όπως ο αγωγός TAP και το NLG στην Αλεξανδρούπολη (τα οποία είχε στο παρελθόν πολεμήσει), για τα 3 δις που θα διατεθούν στην ελληνική οικονομία το 2017 από προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και το Εξοικονομώ κατ’ οίκον. Ενημέρωσε ότι η Ελλάδα είναι στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατικών και ιδιωτικών κεφαλαίων, όπως αντιλήφθηκε στην Κίνα, ότι η Ελλάδα θα γίνει εκτός από τουριστικός και επενδυτικός προορισμός. «Οι εξελίξεις είναι σημαντικές και πρέπει να ηγηθείτε εσείς γιατί αν δεν ηγηθείτε εσείς θα έρθουν οι ξένοι επενδυτές. Αλλά εγώ θέλω να τον πονάν τον τόπο οι επενδυτές», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Δεν παρέλειψε να τα βάλει και με τους δημοσιογράφους, διότι, λέει, δεν προβάλλουν τις θετικές ειδήσεις αλλά τις αρνητικές γιατί αυτές πουλάν περισσότερο. «Οικονομολόγος δεν είμαι, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι η οικονομία είναι ψυχολογία και γι αυτό πρέπει να ακούγονται οι καλές ειδήσεις», είπε.

Δεν πρέπει να έχει παράπονο το Μαξίμου, πάντως. Μια χαρά διοχετεύεται ό,τι αυτό επιλέγει. Ας επιτρέψει και σε ορισμένους να δημοσιεύουμε και κάτι πέρα από την ατζέντα του. Όπως η πολύ καλή ομιλία που άκουσε στη Θεσσαλονίκη και μας άφησε να αναρωτιόμαστε τι ακριβώς ο πρωθυπουργός αποκόμισε από αυτήν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...