432
Πλήθη κόσμου συνέρρευσαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να επισκεφτούν το «Αβερωφ» | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Της Σαλονίκης μοναχά, της πάει το Αβέρωφ

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 5 Δεκεμβρίου 2017, 10:08
Πλήθη κόσμου συνέρρευσαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να επισκεφτούν το «Αβερωφ»
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Της Σαλονίκης μοναχά, της πάει το Αβέρωφ

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 5 Δεκεμβρίου 2017, 10:08

Την Κυριακή έκλεισε τις πόρτες του και την Πέμπτη αναμένεται να μας φύγει. Κρίμα. Το αγαπήσαμε αυτές τις σχεδόν 60 ημέρες που το είχαμε στο Λιμάνι, το συνηθίσαμε, το νιώσαμε δικό μας και το δείξαμε. Άλλωστε, όλοι έχουν να λένε ότι αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη με το Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» δεν μπορούσαν να το φανταστούν.

Μέσα σε 53 ημέρες επισκέψεων, 130.000 άνθρωποι ανέβηκαν από τη σκάλα του «Αβέρωφ» στο πλωτό μουσείο του Πολεμικού Ναυτικού. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, να σκεφτούμε ότι στον Φλοίσβο, όπου εδρεύει το «Αβέρωφ», δέχεται περίπου 50-55.000 επισκέπτες τον χρόνο.

Ολες αυτές τις ημέρες, υπήρχε μονίμως ουρά από επισκέπτες κάθε ηλικίας. Νέοι, νεότατοι μαζί με πολύ ηλικιωμένους, μαθητές με συνταξιούχους, μαμάδες και ζευγάρια, οικογένειες ολόκληρες ή μοναχικοί, όλοι πέρασαν από το «Αβέρωφ». Από την πρώτη ημέρα, ο κόσμος στη Θεσσαλονίκη είχε πάθει παράκρουση, αισθάνθηκε ότι έχει υποχρέωση να το επισκεφτεί, ένιωσε ότι το «Αβέρωφ» αφορά την πόλη, ότι η ιστορία ήρθε να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη.

aberwf14

aberwf 1

aberwf4

aberwf3

aberwf6

aberwf5

aberwf7

aberwf 2

Το πλήρωμα του «Αβέρωφ» δεν περίμενε με τίποτα αυτήν τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν οι Θεσσαλονικείς. Μάλιστα, ενώ στην αρχή ήταν να μείνει για λίγες ημέρες, δόθηκαν δυο παρατάσεις. «Θα μας χωρίσουν οι γυναίκες μας αν πάρουμε κι άλλη παράταση», έλεγε χαριτολογώντας ένας αξιωματικός. Όλοι τους έχουν εντυπωσιαστεί από τη συμπεριφορά των Θεσσαλονικιών και κάνουν λόγο για «κάτι το μοναδικό».

Το βιβλίο των επισκεπτών ξεχειλίζει από εθνική υπερηφάνεια και συγκίνηση. Τα σχόλια είναι εγκωμιαστικά, περιέχουν αναμνήσεις, ενθουσιασμό, νοσταλγία, αγάπη, θαυμασμό, προσδοκία.

«Ο κόσμος είχε την ανάγκη να τονώσει το συναίσθημά του, να νιώσει υπερηφάνεια και η παρουσία στη Θεσσαλονίκη του “Γεώργιος Αβέρωφ” με τέτοια ιστορική διαδρομή είναι μια πυξίδα για τη χώρα. Για όλους, από τους μαθητές μέχρι τους μεγάλους», λέει στο Protagon ο Κώστας Μέλλιος, πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

«Το καράβι έχει μια διαχρονική παρουσία, δεν ήταν απλώς σε μια μάχη. Διαπερνά μια ιστορία 100 χρόνων. Πέραν της παρουσίας του στην εξέλιξη των Βαλκανικών Πολέμων και την Ένωση της Κρήτης, το “Γεώργιος Αβέρωφ” έχει παρουσία στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετέφερε την κυβέρνηση στην Αίγυπτο, την έφερε πίσω, έκανε περιπολίες στον Ινδικό, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘50 είχε διαρκή παρουσία και τυγχάνει μέγιστου σεβασμού. Έτσι, έφερε όλον αυτόν τον κόσμο στο Λιμάνι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...