405
(φωτογραφία αρχείου) | Λιάκος Γιάννης / InTimeNews

Στον αέρα η προανακριτική για Novartis: Αποχώρησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2018, 19:00
(φωτογραφία αρχείου)
|Λιάκος Γιάννης / InTimeNews

Στον αέρα η προανακριτική για Novartis: Αποχώρησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2018, 19:00

Η άρνηση της πλειοψηφίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να δεχτούν την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και η απόρριψη των αιτημάτων της NΔ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες και ο Κωνσταντίνος Φρουζής τίναξε στον αέρα την επιτροπή.

Ετσι, την αποχώρησή τους, μέχρι νεωτέρας, από την Προανακριτική για τη Novartis αποφάσισαν την Τρίτη Νέα Δημοκρατία, ΔΗΣΥ, Το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων. Από τη συνεδρίαση αποχώρησε και η Χρυσή Αυγή.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την κλήτευση προς ακρόαση του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Ελλάς Κωνσταντίνου Φρουζή, του νυν ΔΣ της εταιρείας, και, φυσικά, των μαρτύρων της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων των προστατευόμενων.

«Εάν η πλειοψηφία συνεχίσει την παρελκυστική τακτική της δήθεν ψηλάφησης της αρμοδιότητάς της ή προσπαθήσει να σπρώξει τον προγραμματισμό μετά το Πάσχα εμείς θα αποχωρήσουμε. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τις πρακτικές σκιών», προειδοποίησε νωρίτερα ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, βουλευτής Θοδωρής Παπαθεοδώρου.

Ο Γιώργος Αμυράς από Το Ποτάμι σχολίασε τις εξελίξεις με τη φράση «πάνε την επιτροπή σε ευθανασία, μέσω Θήβας».

Ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ενωση Κεντρώων έκανε λόγο για φιάσκο μεγαλύτερο και από αυτό της προανακριτικής για τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Από την προανακριτική έχει αποχωρήσει ήδη και το ΚΚΕ καταγγέλλοντας ως «προσχηματική» τη διαδικασία και κατηγορώντας την πλειοψηφία πως δεν επιθυμεί την εις βάθος διερεύνηση του σκανδάλου.

«Η ΝΔ, υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis, το βάζει στα πόδια από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αφού κατανοεί ότι η υπερασπιστική της γραμμή καταρρέει και ο κλοιός σφίγγει για όσους θέλει να προστατεύσει από τις συνέπειες του νόμου».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Πρωθυπουργού, επιλέγοντας να εστιάσει στην αξιωματική αντιπολίτευση, παρά την αποχώρηση, σύσσωμης της αντιπολίτευσης, από τις εργασίες της προανακριτικής.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για προαναγγελθείσα και προμελετημένη αποχώρηση της ΝΔ και «όσων την ακολούθησαν», υποστηρίζοντας ότι «είναι άλλη μια κίνηση φτηνού αντιπερισπασμού με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων και τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς σκανδάλου».

Σύμφωνα με το Μαξίμου, «η άτακτη και απροσχημάτιστη φυγή της ΝΔ από την συνταγματικά επιτασσόμενη διαδικασία της προκαταρκτικής επιτροπής έρχεται μετά την αποτυχία της να δημιουργήσει άσκοπη χρονοτριβή και καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την διαλεύκανση της υπόθεσης».

«Ο,τι και αν μηχανευτεί η ΝΔ και ο πρόεδρός της, κύριος Μητσοτάκης, ένα είναι βέβαιο: Η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει με σεβασμό στους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων και να λογοδοτήσουν για την κατάχρηση εξουσίας και την διασπάθιση δημόσιου χρήματος», καταλήγει η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...