503
Ο ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί. Σε περίπτωση νίκης του «Εμποράκου» φέτος, η απουσία του είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. | REUTERS

Οι σκηνοθέτες των ξενόγλωσσων ταινιών κατά του φανατισμού

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2017, 14:39
Ο ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί. Σε περίπτωση νίκης του «Εμποράκου» φέτος, η απουσία του είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
|REUTERS

Οι σκηνοθέτες των ξενόγλωσσων ταινιών κατά του φανατισμού

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2017, 14:39

Δεν υπάρχει αμφιβολία. Η αποψινή απονομή των Οσκαρ θα είναι μία από τις πολιτικά πιο φορτισμένες των τελευταίων ετών. Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, το διάταγμά του για τους πολίτες των μουσουλμανικών χωρών, που εμπόδισε ή αποθάρρυνε ακόμα και υποψήφιους καλλιτέχνες να παραστούν στην τελετή, έχει βαρύνει ήδη την ατμόσφαιρα.

Η Τζόντι Φόστερ και ο Μάικλ Τζ. Φοξ μίλησαν ενώπιον μερικών εκατοντάδων ανθρώπων που βρέθηκαν στο Μπέβερλι Χιλς, έξω από τα γραφεία της εταιρείας United Talent Agency που εκπροσωπεί ηθοποιούς, και έστειλαν το δικό τους μήνυμα αντίστασης.

Μα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους υποψήφιους Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, με τον ιρανό σκηνοθέτη του «Εμποράκου», Ασγκαρ Φαραντί, να αποτελεί την πιο κραυγαλέα περίπτωση. που είναι και μέλος της Ακαδημίας! Σε περίπτωση νίκης της ταινίας του, η απουσία του είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Σύσσωμοι οι σκηνοθέτες των υποψήφιων ταινιών της κατηγορίας υπέγραψαν μια κοινή δήλωση – ηχηρό μήνυμα κατά του φανατισμού και του εθνικισμού αφιερώνοντας το βραβείο (σε όποια χέρια κι αν καταλήξει τελικά) σε όσους προάγουν την ενότητα και την ελευθερία της έκφρασης.

Διαβάστε ένα μέρος της δήλωσης, όπως την υπογράφουν οι σκηνοθέτες των πέντε ταινιών που είναι υποψήφιες για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

«Εκ μέρους όλων των υποψηφίων, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ομόφωνη αποδοκιμασία μας για το κλίμα φανατισμού και εθνικισμού που βλέπουμε σήμερα στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες, τόσο σε μέρη του πληθυσμού αλλά και, ακόμα χειρότερα, σε εξέχοντες πολιτικούς.

» Ο φόβος που δημιουργείται με το να μας διαχωρίζουν με βάση το φύλο, τη φυλή, τις θρησκείες και τις σεξουαλικές προτιμήσεις καταστρέφει όλα όσα βασιζόμαστε όχι μόνο ως καλλιτέχνες αλλά και ως άνθρωποι: την ποικιλομορφία της κουλτούρας, την ευκαιρία να γνωρίσουμε κάτι φαινομενικά «ξένο» και την πεποίθηση ότι οι ανθρώπινες επαφές μπορούν μας αλλάξουν προς το καλύτερο. Αυτά τα τείχη εμποδίζουν τους ανθρώπους να βιώσουν το εξής απλό αλλά θεμελιώδες: να ανακαλύψουν ότι τελικά δεν διαφέρουμε και πολύ μεταξύ μας.

» Τι μπορεί να κάνει το σινεμά; Χωρίς να θέλουμε να υπερεκτιμήσουμε τη δύναμη των ταινιών, πιστεύουμε ότι κανένα άλλο μέσο δεν μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τόσο βαθιά στις συνθήκες ζωής άλλων ανθρώπων και να μεταμορφώσει το αίσθημα του ανοίκειου σε περιέργεια, κατανόηση και συμπόνια – ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν δηλώσει ότι είναι εχθροί μας.

» Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας την Κυριακή, αρνούμαστε να σκεφτούμε με διαχωριστικές γραμμές. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη χώρα, καλύτερο φύλο, καλύτερη θρησκεία ή καλύτερο χρώμα. Θέλουμε αυτό το βραβείο να γίνει σύμβολο της ενότητας ανάμεσα στα έθνη και της ελευθερίας των τεχνών.

Αφιερώνουμε αυτό το βραβείο σε όλους τους ανθρώπους, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και ακτιβιστές, που δουλεύουν για την ενότητα και την κατανόηση, που στηρίζουν την ελευθερία της έκφρασης και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια – αξίες που τώρα πρέπει να προστατεύσουμε περισσότερο από ποτέ. Αφιερώνοντας το Οσκαρ σε αυτούς, εκφράζουμε τον βαθύ σεβασμό μας και την αλληλεγγύη μας.»

Και υπογράφουν: Μάρτιν Ζαντβλίετ «Land of Mine» (Δανία), Χανς Χολμ, «A Man Called Ove» (Σουηδία), Ασγκάρ Φαραντί «The Salesman» (Ιράν) Μάρεν Αντε, «Toni Erdmann» (Γερμανία) Μάρτιν Μπάτλερ, Μπέντλεϊ Ντιν, «Tanna» (Αυστραλία).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...