587
Ο Κωστής Χατζηδάκης δεν μάσησε τα λόγια του απευθυνόμενος στον Επίτροπο Μοσκοβισί | INTIMEnews

Πώς ο Χατζηδάκης χάλασε το αφήγημα Μοσκοβισί για το τέλος των μνημονίων

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2018, 15:31
Ο Κωστής Χατζηδάκης δεν μάσησε τα λόγια του απευθυνόμενος στον Επίτροπο Μοσκοβισί
|INTIMEnews

Πώς ο Χατζηδάκης χάλασε το αφήγημα Μοσκοβισί για το τέλος των μνημονίων

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2018, 15:31

Αίσθηση προκάλεσε στη Βουλή ο τόνος στον οποίο απευθύνθηκε προς τον  Πιερ Μοσκοβισί, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή τις πανηγυρικές δηλώσεις του γάλλου Επιτρόπου για την έξοδο της Ελλάδας από την εποχή των μνημονίων και τη «νέα σελίδα» που ανοίγει για τη χώρα μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου.

«Δεν είναι τέταρτο μνημόνιο, δεν είναι νέο πρόγραμμα. Δεν θα ξαναέρθει η τρόικα εδώ»,  είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Μοσκοβισί, διευκρινίζοντας ότι η αυστηρή επιτήρηση αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη αρχίσει.

Στην παρέμβασή του, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, παρουσία του Επιτρόπου (φωτ. κάτω), ο κ. Χατζηδάκης παρατήρησε ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι πρόκειται για 4ο μνημόνιο, ενώ κάλεσε τον Επίτροπο να επιβεβαιώσει -ή να διαψεύσει- τις διαρροές περί ελαστικότητας στην εφαρμογή των ψηφισμένων μειώσεων στις συντάξεις.

305286

«Μπορούμε να το βαφτίσουμε Πιέρ, Ευκλείδη, Κωστή, οι πολίτες ξέρουν όμως  ότι είναι τέταρτο μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Μοσκοβισί:

«Πρέπει να μας απαντήσετε για το σενάριο που λέει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους δανειστές την ακύρωση του μέτρου  της περικοπής των συντάξεων. Το Πρόγραμμα μας το  έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες.  Κύριε Επίτροπε,  πρέπει να μας πείτε εάν η συμφωνία για τις συντάξεις θα ακυρωθεί και εάν θα ακυρωθούν και οι  υπόλοιπες συμφωνίες.

»Καλοδεχούμενο αν γίνει, να το ξέρουμε όμως, για να διαμορφώσουμε και εμείς αντίστοιχα το πρόγραμμά μας. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν καθαροί  όροι για όλα τα πολιτικά κόμματα για όλους τους Έλληνες.  Πρέπει να ξέρουμε πώς θα προχωρήσει η χώρα μπροστά με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις της και το τονίζω προς κάθε κατεύθυνση. Λυπάμαι που χάλασα την ευτυχία σας»

Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Χατζηδάκη έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ταυτόχρονες αποδοκιμασίες (και ειρωνικά γέλια) από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

«Τα διάβασα στην Αυγή και μην γελάτε», τούς απάντησε εκείνος, «εμείς λέμε τώρα το αυτονόητο: ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας πολίτης που να θέλει να περικοπούν οι συντάξεις. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για όλους τους έλληνες πολίτες».

Ο Ντ’ Αρτανιάν Τσακαλώτος και το «παράθυρο» για τις συντάξεις

Απαντώντας στον κ. Χατζηδάκη, ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι ναι μεν ισχύει το pacta sunt servanda (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), αλλά δεν είναι και άκαμπτες, ενώ, όπως είπε, εφεξής ο προϋπολογισμός της Ελλάδας θα συνδιαμορφώνεται με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (σε μια αναφορά του που εξελήφθη ως «παραθυράκι» για ενδεχόμενη επανεξέταση του μέτρου για τις συντάξεις).

Ο γάλλος Επίτροπος  επανέλαβε ότι η συμφωνία είναι πολύ καλή για την Ελλάδα και επιτεύχθηκαν «εξαιρετικά σημαντικά μέτρα για το χρέος». «Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα θα είναι παρούσα στις αγορές με καλές συνθήκες», είπε ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μερίδιο για την επιτυχία. «Να νοιώθετε ότι είναι και δική σας επιτυχία η σημερινή», είπε στον κ. Χατζηδάκη.

Επανέλαβε ωστόσο πως «δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο», «δεν ζητούμε νέες μεταρρυθμίσεις, δεν έχουμε εποπτεία τύπου τρόικας και δεν θα υπάρχει λιτότητα στο διηνεκές».

305282305283

Επλεξε μάλιστα το εγκώμιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου αποκαλώντας τον «τέταρτο σωματοφύλακα» (δηλαδή Ντ΄Αρτανιάν) που συνέβαλε τα μέγιστα στην επίτευξη της συμφωνίας της 21ης Ιουνίου.

«Αυτά τα τρία χρόνια ο Ευκλείδης κέρδισε σιγά- σιγά την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και η επίτευξη της συμφωνίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν», τόνισε μεταξύ άλλων ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...