573
Ενας από τους κλασικούς ασπασμούς Τσίπρα και Γιούνκερ. Στην FAZ, πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν δίστασε να αφήσει αιχμές για τον «φίλο» του | InTime News

Ο Γιούνκερ «καρφώνει» τον Τσίπρα για το δημοψήφισμα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2016, 11:47
Ενας από τους κλασικούς ασπασμούς Τσίπρα και Γιούνκερ. Στην FAZ, πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν δίστασε να αφήσει αιχμές για τον «φίλο» του
|InTime News

Ο Γιούνκερ «καρφώνει» τον Τσίπρα για το δημοψήφισμα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2016, 11:47

Λίγες ημέρες πριν από το ελληνικό δημοψήφισμα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε πει ευθαρσώς την άποψή του, την οποία ουδείς θα μπορούσε να μπερδέψει. Ηταν καταφανώς υπέρ του «ναι».

Για εκείνη τη δημόσια τοποθέτηση είχε κατηγορηθεί, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, για παρέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της χώρας. Τώρα, με την ασφάλεια του χρόνου και τη δεδομένη εξέλιξη των πραγμάτων, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναζητεί τις συνάφειες ανάμεσα στο ελληνικό δημοψήφισμα και το αντίστοιχο βρετανικό.

Οπως μεταδίδει η γερμανική υπηρεσία ειδήσεων Deutsche Welle, στην ολοσέλιδη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι παραλληλισμοί δεν είναι και τόσο ευνοϊκοί για τον Αλέξη Τσίπρα (προσωπικά). Με την έννοια ότι, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιούνκερ, έστρεψε το «όχι» σε άλλη ρότα.

Τόνισε συγκεκριμένα:  «Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανήκει στους φίλους μου, έθεσε ένα ερώτημα στο δημοψήφισμα, που δεν ετίθετο εκείνη τη στιγμή ως τέτοιο. Η τελευταία πρόταση της ΕΕ προς την ελληνική πλευρά δεν αφορούσε πλέον το θέμα του δημοψηφίσματος και οι προειδοποιήσεις μου αφορούσαν ακριβώς σε αυτό», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προσθέσει ότι «για μένα ήταν σημαντικό να πω στον ελληνικό λαό ότι με αυτό το δημοψήφισμα κινδύνευε η θέση της χώρας στο ευρώ, αλλά τελικά το δημοψήφισμα αφορούσε λιγότερο τον ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ και περισσότερο το ρόλο του κυρίου Τσίπρα στην Ελλάδα. Ηθελε νέα εντολή και την έλαβε. Και πολύ σύντομα συμφώνησε μέσα από τις διαπραγματεύσεις σε έναν δρόμο που δεν ήταν οπωσδήποτε σε συμφωνία με αυτόν που προπαγάνδιζε στην προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Αυτό δεν ήταν η δική μου ανησυχία, αλλά αυτή του κ. Τσίπρα».

Εγινε το αντίθετο

Στην επιμονή του γερμανού δημοσιογράφου εάν το «όχι» των Ελλήνων τον ώθησε να κρατήσει απόσταση και να μην πει καθαρά τη γνώμη του στους Βρετανούς, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα έγινε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος και ότι η προειδοποίησή του αφορούσε στο ότι το ερώτημα ήταν ξεπερασμένο, αφού στη συνέχεια έγινε ακριβώς το αντίθετο. «Πριν από το δημοψήφισμα μίλησα καθαρή γλώσσα για να μην κατηγορηθεί αργότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν είπε ότι θα γινόταν τελικά το αντίθετο από τις υποσχέσεις που δόθηκαν πριν το δημοψήφισμα. Στη συζήτηση για το Brexit μίλησα ελάχιστα, γιατί είχα την εντύπωση ότι θα εκλαμβανόταν ως πρόκληση, εάν η Κομισιόν αναμειγνύονταν στην προεκλογική εκστρατεία. Ετσι, παρά το ταμπεραμέντο μου, επέβαλα αυτοσυγκράτηση».

Βίζα και βρετανικός ρεαλισμός

 Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέστειλε προειδοποίηση στον πρόεδρο Ερντογάν, ότι η άρση της βίζας για ταξίδια στην ΕΕ θα γίνει μόνο εάν η Τουρκία εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες και τις άλλες προϋποθέσεις. «Εάν η Τουρκία εφαρμόσει και τις 72 προϋποθέσεις που διατυπώσαμε μαζί για την άρση των θεωρήσεων, τότε δεν θα υπάρχει λόγος να αρνηθούμε την κατάργηση της βίζας, αλλά εάν ο πρόεδρος Ερντογάν καταβάλει προσπάθειες να παραβιάσει τη συμφωνία, θα είναι δικό του καθήκον να εξηγήσει στον τουρκικό λαό, γιατί δεν θα απολαμβάνει του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης προς την Ευρώπη». Ωστόσο, ο Γιούνκερ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα τηρηθεί. «Είναι λογική, λειτουργεί και δεν υπάρχει καμιά υποψία ότι κάποια στιγμή δεν θα λειτουργήσει».

Σε ό,τι αφορά στο βρετανικό δημοψήφισμα είπε ότι οι Βρετανοί χρειάζονται την ΕΕ και η ΕΕ χρειάζεται τον βρετανικό ρεαλισμό. «Ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα οδηγηθούν από τον ρεαλισμό, γιατί πρόκειται για βρετανική αρετή. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ένα Brexit δεν θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...