580
Σαφή μηνύματα για αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος έστειλε ο γάλλος Επίτροπος | Intime

Μοσκοβισί: Οι τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο από το μνημόνιο

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2017, 15:07
Σαφή μηνύματα για αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος έστειλε ο γάλλος Επίτροπος
|Intime

Μοσκοβισί: Οι τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο από το μνημόνιο

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2017, 15:07

Τρεις βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση του ελληνικού προγράμματος σκιαγράφησε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Αθήνα.

Η Ελλάδα, τόνισε ο γάλλος Επίτροπος, βρίσκεται σε σημείο καμπής και στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να ολοκληρώσει η χώρα με επιτυχία το πρόγραμμα σε ένα έτος από σήμερα και να βγει πιο δυνατή από αυτό. Οπως είπε, κύριο αντικείμενο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ήταν να συζητήσει την επόμενη φάση μέχρι τη λήξη του προγράμματος και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα να γιορτάσει -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- στην ελληνική πρωτεύουσα την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η  Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια και χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η χώρα επιστρέφει στις αγορές μετά από χρονικό διάστημα τριών ετών.

Η έξοδος στις αγορές, σημείωσε, αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα μετά τις θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στο τελευταίο διάστημα γύρω από την ελληνική οικονομία, αναφερόμενος ειδικότερα, στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης και στην απόφαση του Eurogroup που αποσαφήνισε περαιτέρω τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τα οποία και θα εφαρμοσθούν στο τέλος του προγράμματος. Ειδική αναφορά έκανε επίσης, στην πρόσφατη απόφαση του ΔΝΤ που -όπως εκτίμησε- ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός το οποίο με τη σειρά του αποτελεί συμπληρωματική ένδειξη εμπιστοσύνης.

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε τέλος και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βγάλει την Ελλάδα από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, με δεδομένη την επίτευξη πλεονάσματος, κάτι που χαρακτήρισε ως μεγάλο επίτευγμα.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο οι τρεις προυποθέσεις για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα έχουν συνοπτικά ως εξής:

-Πρώτον, να υπάρχει ένα κοινό σχέδιο και όραμα της ΕΕ και της Ελλάδας για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί έως τη λήξη του προγράμματος. Ο Επίτροπος ζήτησε να υπάρξει καθοδήγηση για την πορεία που θα ακολουθηθεί και όχι απλώς μία προσαρμογή ανάλογα με τις εξελίξεις, ενώ σημείωσε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρξει μία βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι η ώρα, είπε, να κλείσει το κεφάλαιο της λιτότητας. Περάσαμε, είπε, μία μεγάλη και δύσκολη περίοδο, αλλά η Ελλάδα έχει τώρα τα μέσα να γυρίσει σελίδα.

-Δεύτερον, να συνεχισθεί ο δρόμος εφαρμογής του προγράμματος και να υπάρχουν αποτελέσματα στο τέλος του. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2018 και να εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη νομοθετηθεί. Οι νόμοι που ψηφίστηκαν πρέπει να εφαρμοστούν, ώστε να δουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις απτά αποτελέσματα, ανέφερε, αναδεικνύοντας την κρίσιμη σημασία που έχει ο παράγοντας εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη επιστρέφει σιγά-σιγά, αλλά πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια, διεμήνυσε, επαναλαμβάνοντας ότι αποτελεί κλειδί για την επιτυχία.

-Τρίτον, οι πιστωτές να σεβασθούν την απόφαση που πήραν στο Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η Επιτροπή, είπε, θα είναι εκεί για να πείσει τους πιστωτές να σεβασθούν τις δεσμεύσεις τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μοσκοβισί δή λωσε πως θεωρεί το ΔΝΤ απαραίτητο εταίρο που στηρίζει την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα. Όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος, διευκρίνισε ότι αυτά θα εφαρμοσθούν στο τέλος του προγράμματος, χωρίς να αποκλείει να ληφθούν και νωρίτερα. Ειδικά αναφορικά με την άποψη του ΔΝΤ ότι το μέτρο για τη μείωση του αφορολόγητου πρέπει να επισπευσθεί και να εφαρμοσθεί από την αρχή του 2019, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε πως δεν υπάρχει ακόμη μία τέτοια απόφαση και ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις που θα γίνουν την άνοιξη του 2018.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...