306
| H οδός Μεθώνης, από την έκδοση «Λεπτομέρειες στο κέντρο της πόλης»

Λεπτομέρειες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2016, 15:58

Λεπτομέρειες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2016, 15:58

H οδός Μεθώνης, στη Θεσσαλονίκη, είναι ένας δρόμος χωρίς στίγμα στις χαράξεις του χάρτη. Ακόμα και η εφαρμογή Google maps, ό,τι πλησιέστερο στο μάτι του θεού, δεν εξάντλησε τη σχολαστικότητα της με την οδό Μεθώνης. Την αγνοεί πλήρως, όλες οι αναζητήσεις οδηγούνται στη ματαιότητα του κενού. Είναι δε απορίας άξιο και πόσοι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν πού βρίσκεται και ποιοι άλλοι δρόμοι οδηγούν στην οδό Μεθώνης. Η Μεθώνης είναι κάπου πάνω από την Εγνατία, περισσότερο κοινή αυλή μεταξύ δύο πολυκατοικιών και λιγότερο δρόμος. Ομως μέσα της κλείνει όλη την αισθητική του αστικού τοπίου της Θεσσαλονίκης, έτσι όπως άρχισε να διαμορφώνεται από το 1950 και μετά. Ειδικά πάνω από την Εγνατία, η πόλη είναι λες και ντύθηκε με σκούρα χρώματα για να ταιριάζει με τον καιρό που της παίρνει το φως και την ποτίζει με υγρασία.

Η οδός Μεθώνης είναι η 17η φωτογραφία στο φωτογραφικό άλμπουμ του Πάρι Πετρίδη με τίτλο «Λεπτομέρειες στο κέντρο της πόλης». Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ιστός», περιλαμβάνει 38 φωτογραφίες που αντιστοιχούν στη διεισδυτική ματιά του φωτογράφου σε λεπτομέρειες της πόλης. Και έτσι όπως εναλλάσσονται οι εικόνες, ο θεατής δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, θα δει ακόμα και στη λεπτομέρεια το χρώμα της Θεσσαλονίκης. Αν, από την άλλη, ξεχωρίσει μερικές φωτογραφίες που εστιάζουν στο μικρό, σε εκείνο που αποσπάται από το αστικό τοπίο, τότε θα διακρίνει την ιδιαίτερη προσέγγιση που έχει ο Πετρίδης προς τον κόσμο και τις εικόνες του.

Ο Πάρις Πετρίδης σπούδασε oικονομικά στη Θεσσαλονίκη και στη Νέα Υόρκη και φωτογραφία στο Σάντερλαντ της Αγγλίας. Διδάσκει Ιστορία και Θεωρία της Φωτογραφίας στο Applied Arts Studies στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από την τελευταία έκδοση, έχουν εκδοθεί τα βιβλία του «Καθ’ οδόν» (Ιστός, 1998), «Γαμήλιο άλμπουμ» (Ιστός, 2002), «Σημειώσεις στην άκρη του δρόμου (Άγρα. 2006), Τα ρωμαίικα σχολεία της Πόλης (Άγρα, 2007) και με τον Σάκη Σερέφα το Εδώ: Τόποι βίας στη Θεσσαλονίκη (Άγρα, 2012).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...