479
Ο «πεντάστερος» Λουίτζι Ντι Μάιο (αριστερά) ανταλλάσσει χειραψία με τον καθηγητή Νομικής Τζουζέπε Κόντε, τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας | REUTERS / Remo Casilli

Ιταλία: Νότιος ο πρωθυπουργός στην κυβέρνηση των Βορείων!

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2018, 20:32
Ο «πεντάστερος» Λουίτζι Ντι Μάιο (αριστερά) ανταλλάσσει χειραψία με τον καθηγητή Νομικής Τζουζέπε Κόντε, τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας
|REUTERS / Remo Casilli

Ιταλία: Νότιος ο πρωθυπουργός στην κυβέρνηση των Βορείων!

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2018, 20:32

Και το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε!

Ο νέος πρωθυπουργός θα είναι ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος διατηρεί και νομικό γραφείο στη Ρώμη και είναι δικηγόρος του «πεντάστερου» αρχηγού Λουίτζι Ντι Μάιο. Κατάγεται από τη φτωχή περιοχή της Απουλίας (Πούλια) του ιταλικού Νότου. Οι πληροφορίες τον θέλουν να είναι ο άνθρωπος πίσω από την πρόταση του Κινήματος 5 Αστέρια να καταργηθούν πάνω από «400 άχρηστοι νόμοι» για να μειωθεί η γραφειοκρατία και να φύγει ένα βάρος από την οικονομία.

Επειτα από τις δύο ξεχωριστές απογευματινές συναντήσεις, τη Δευτέρα, του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα με τον γραμματέα της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι και νωρίτερα με τον αρχηγό του Κινήματος 5 Αστέρια Λουίτζι Ντι Μάιο, τα πολιτικά πράγματα της Ιταλίας βαίνουν προς εξομάλυνση και δρομολογείται ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του Κινήματος 5 Αστέρια και της Λέγκας του Βορρά.

«Κάναμε ιστορικό βήμα»

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ματαρέλα, ο Ντι Μάιο είπε στους δημοσιογράφους ότι ο 54χρονος Τζουζέπε Κόντε θα είναι «η πολιτική κεφαλή της πολιτικής κυβέρνησης, που θα έχει πολιτικούς στη σύνθεσή της και, πάνω από όλα, τη στήριξη δύο πολιτικών κομμάτων τα οποία ψηφίστηκαν από τους Ιταλούς γι’ αυτόν τον λόγο. Σήμερα κάναμε ένα ιστορικό βήμα. Είμαστε υπερήφανοι για την εκλογή μας, η οποία δεν θα εκνευρίσει τους Ιταλούς».

Η νέα ιταλική κυβέρνηση Κ5Α και Λέγκας «θα αγωνιστεί για να παραμείνει δημόσιο αγαθό το νερό,  για να καταργηθεί η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος που ενέκρινε η κυβέρνηση Ρέντσι και για να στηριχθούν οι άνεργοι. Μετά από τις αναγκαίες σκέψεις και κινήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, ελπίζουμε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε αυτή την νέα πορεία», είπε ο Ντι Μάιο.

Βολές από τις Βρυξέλλες

«Παίζετε με τη φωτιά, γιατί η Ιταλία είναι υπερχρεωμένη» – αυτή ήταν η δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωση που έγινε τη Δευτέρα προς τα γερμανικά Μέσα αναφορικά με τις πολιτικές-κυβερνητικές εξελίξεις στην Ιταλία και την αναπαράγει το ιταλικό πρακτορείο ΑΝSA. Ο κ. Βέμπερ εκτιμά ότι μπορεί να προκληθεί «νέα κρίση του ευρώ». Δεν υπάρχει εναλλακτική (λύση) είπε, «αλλά η συνεργασία μεταξύ των γειτόνων στην Ευρώπη».

O γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Ματτέο Σαλβίνι, από πλευράς του σχολίασε ότι η νέα κυβέρνηση «θα βάλει στο επίκεντρο της δράσης της την εργασία, την ασφάλεια και τη μείωση της φορολογίας». Και, απαντώντας κατά κάποιον τρόπο στις βολές των ευρωπαϊκών κύκλων, ο Σαλβίνι είπε ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται» – αλλά ακούστηκε σαν να έλεγε το αντίθετο.

«Εστω και αν η χώρα σεβαστεί όσο γίνεται περισσότερο τις σχετικές δεσμεύσεις (Ευρωζώνη και ΕΕ), η ιταλική οικονομική πολιτική θα αλλάξει, με κύριο στόχο την ανάπτυξη. Θα είναι μια κυβέρνηση ελπίδας, μια κυβέρνηση του μέλλοντος, αλλά όχι υποχωρητική» είπε ο Σαλβίνι.

Και ειδικά για τον Βέμπερ «τουίταρε»: «Μετά τις γαλλικές, σήμερα ήταν η σειρά των γερμανικών απειλών. Ας τον αφήσουμε να σκέφτεται τη Γερμανία… Εμείς θα σκεφτόμαστε το καλό της Ιταλίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...