831
Ο Σόιμπλε, παρά το μειδίαμα, συνεχίζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του | Menelaos Myrillas / SOOC

«Αν η Γερμανία έκλεινε τα σύνορά της η Ελλάδα θα κατέρρεε σε 48 ώρες»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2016, 23:50
Ο Σόιμπλε, παρά το μειδίαμα, συνεχίζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του
|Menelaos Myrillas / SOOC

«Αν η Γερμανία έκλεινε τα σύνορά της η Ελλάδα θα κατέρρεε σε 48 ώρες»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2016, 23:50

Μια νέα ευκαιρία είχε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκειμένου να εξαπολύσει ευθείες βολές κατά της χώρας μας, να μας προειδοποιήσει, αλλά και, τελικά, να μας δείξει πόσο πολύ μας στηρίζει. Η τακτική αυτή, στη Διπλωματία, ονομάζεται «μαστίγιο και καρότο».

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του London School of Economics, στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σημείωσε πως «η αξιολόγηση, όπως κατάλαβα κατά την τελευταία συνάντηση του Eurogroup και θα καταλάβω και στην επόμενη συνάντηση τη Δευτέρα, δεν έχει ολοκληρωθεί επειδή ως τώρα η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει ό,τι έχει συμφωνηθεί για αυτή την αξιολόγηση. Δεν είναι θέμα των Θεσμών, είναι μόνο της Ελλάδας να ανταποκριθεί σε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Είναι όμως θέμα των Θεσμών να βρουν μια λύση».

Ο ίδιος, δήλωσε πως γνωρίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το επόμενο διάστημα, αλλά ταυτόχρονα και το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση λόγω της προσφυγικής κρίσης, η οποία αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη χώρα. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μη θεωρηθεί ότι χρησιμοποιεί τη μεταναστευτική κρίση προκειμένου να μην εφαρμόσει ό,τι έχει συμφωνηθεί για την υπέρβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη, τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, διότι, όπως είπε, ό,τι έχει συμφωνηθεί, πρέπει να τηρηθεί: «Αν θέλεις να βελτιώσεις την ανταγωνιστικότητα – και η Ελλάδα είναι πολύ ειδική περίπτωση – είναι δύσκολο να το πετύχεις χωρίς το εργαλείο της εσωτερικής υποτίμησης, στο οποίο κάποια ευρωπαϊκά κράτη είχαν συνηθίσει για δεκαετίες. Είναι δύσκολο, αλλά νομίζω ότι είμαστε όσο πιο υποστηρικτικοί μπορούμε. Πάντως, αν η Γερμανία έκλεινε τα σύνορά της, η Ελλάδα -εντός 48 ωρών- θα ήταν ένα αποτυχημένο κράτος», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο πολιτικό κόστος της εφαρμογής των προγραμμάτων στήριξης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι σε καμία χώρα το πρόγραμμα δεν αγαπήθηκε, αλλά πάντα ήταν χρήσιμο. «Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χάσεις τις επόμενες εκλογές», παραδέχθηκε και ανέφερε ότι λόγω της προσφυγικής κρίσης και το δικό του κόμμα κινδυνεύει να ηττηθεί στις επικείμενες εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση, αλλά παρ’ όλα αυτά αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας», επισήμανε.

«Δεν μπορούμε στην Ευρώπη να σώσουμε επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σώσουμε εκείνους που μπορούμε», υπογράμμισε και ζήτησε να βρεθεί η σωστή αναλογία και να επενδυθούν περισσότερα χρήματα στις περιοχές κοντά στη Συρία

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Grexit έχει πλέον αποσυρθεί και αν η Γερμανία έχει «μαλακώσει» τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, ο κ. Σόιμπλε εξήγησε ότι όταν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο τελευταίος ήταν ακόμη αρχηγός της αντιπολίτευσης, του είχε δηλώσει ότι κατά την προεκλογική του εκστρατεία θα υποσχόταν παραμονή στο ευρώ, αλλά δεν θα δεχόταν το πρόγραμμα και τον όρο της ανταποδοτικότητας. «Η αντίδρασή μου ήταν να του ευχηθώ να μην κερδίσει τις εκλογές, διότι δεν θα μπορούσε να κρατήσει την υπόσχεσή του. Υποσχέθηκε ένα πράγμα και έξι μήνες μετά έκανε το αντίθετο. Και η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει τρομερό τίμημα για αυτό. Ηταν πολύ ακριβό για την Ελλάδα», ανέφερε. «Το καλοκαίρι ελήφθη μια απόφαση», υπενθύμισε ο κ. Σόιμπλε. «Η συμφωνία είναι συμφωνία. Ολοι πρέπει να τηρήσουν τη συμφωνία» ανέφερε. Ο ίδιος αναγνώρισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση λόγω του Προσφυγικού: «Υποφέρει από μια τρομερή έλλειψη αλληλεγγύης από πολλά από τα κράτη-μέλη.

«Το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που υπερασπίζεται αυτές τις μέρες την Ελλάδα στο Προσφυγικό είναι η Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά και απηύθυνε έκκληση για ευρωπαϊκές λύσεις στο πρόβλημα. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ακόμη, ότι και στη Γερμανία υπάρχει η συζήτηση ότι η καγκελάριος δεν είναι αρκετά αυστηρή σε ό,τι αφορά τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της χώρας της. «Την τελευταία χρονιά είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση στους πραγματικούς μισθούς εδώ και δεκαετίες. Δεν είμαστε τόσο ηλίθιοι όσο νομίζετε. Αν διαβάζετε μόνο ελληνικές εφημερίδες, θα σχηματίσετε λάθος εντύπωση για τη Γερμανία», δήλωσε αστειευόμενος.

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι η Ευρώπη κινείται, αν και πολύ αργά, συχνά σχεδόν βαρετά, και προέβλεψε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας θα υπάρξει κάποια κίνηση. Αναφέρθηκε δε, σε συζήτηση που είχε με τον έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, πριν από πέντε εβδομάδες: «Του είπα ότι αν η Γερμανία αποφάσιζε αυτό που ζητούν πολλοί από τους πολίτες μας και πολλοί από τους γείτονές μας, δύο μέρες μετά η Ελλάδα θα ήταν ένα «αποτυχημένο κράτος» (failed state) – δεν θα το κάνουμε». Οχι μόνο για την Ελλάδα, συνέχισε, αλλά και για το συμφέρον της Ευρώπης, η οποία πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τις αξίες της.

«Δεν μπορούμε στην Ευρώπη να σώσουμε επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σώσουμε εκείνους που μπορούμε», υπογράμμισε και ζήτησε να βρεθεί η σωστή αναλογία και να επενδυθούν περισσότερα χρήματα στις περιοχές κοντά στη Συρία, ενώ ανέδειξε το γεγονός ότι η χώρα του έχει διαθέσει το 50% του ποσού που χρειαζόταν για αυτό ο ΟΗΕ. «Ως υπουργός Οικονομικών – ως ανόητος, όπως μπορεί να φαντάζεστε – είπα εδώ και μήνες στην κυρία Μέρκελ: “O,τι χρειαστείς για τη χρηματοδότηση περιοχών προκειμένου να μην αναγκαστούν τόσοι πολλοί άνθρωποι να έρθουν στην Ευρώπη, καν’ το”. Πάντα θα το στηρίζω αυτό», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News