402
«Είμαστε όλοι Αννα Φρανκ». Αυτός ο τίτλος συνοδεύει την εικονογράφηση της ιταλικής Repubblica που απαντά στους ακροδεξιούς φανατικούς οπαδούς της Λάτσιο | Twitter

Πόλεμος στους χούλιγκαν – με όπλο την Αννα Φρανκ

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2017, 15:21
«Είμαστε όλοι Αννα Φρανκ». Αυτός ο τίτλος συνοδεύει την εικονογράφηση της ιταλικής Repubblica που απαντά στους ακροδεξιούς φανατικούς οπαδούς της Λάτσιο
|Twitter

Πόλεμος στους χούλιγκαν – με όπλο την Αννα Φρανκ

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2017, 15:21

Οι φανατικοί οπαδοί της Λάτσιο είναι γνωστοί για τις διασυνδέσεις τους με ακροδεξιές και νεοναζιστικές οργανώσεις. Εδώ και δεκάδες χρόνια υπάρχει αυτή η -και ιδεολογική- αντιπαλότητα με τους οπαδούς της συμπολίτισσας Ρόμα, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι. Οι «ultras» της Λάτσιο θεωρούνται νεοφασίστες, ενώ οι αντίστοιχοι της Ρόμα, Αριστεροί.

Στον τελευταίο αγώνα της Λάτσιο με την Κάλιαρι, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας από την Ρώμη προχώρησαν σε μία κίνηση-προσβολή. Οι «λατσιάλι» βρέθηκαν λόγω τιμωρίας στην εξέδρα που στα ντέρμπι με τη Ρόμα στο «Ολίμπικο» κάθονται οι οπαδοί της μισητής αντιπάλου. Φεύγοντας άφησαν το ανιστόρητο αποτύπωμά τους.

DM-VybLW4AEY_MX
Τα αυτοκόλλητα με την Αννα Φρανκ να φορά την φανέλα της Ρόμα που προκάλεσαν σάλο στην Ιταλία

Είχαν επεξεργαστεί μια φωτογραφία της Αννας Φρανκ (του κοριτσιού-συμβόλου του Ολοκαυτώματος) και της είχαν φορέσει φανέλα της Ρόμα. Με αυτά τα προκλητικά τους αυτοκόλλητα που συνοδεύονταν από αντισημιτικά μηνύματα, είχαν γεμίσει τις κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου της Ρώμης.

dm1r5pbxuaaos6d
Τα αντισημιτικά συνθήματα στο στάδιο «Ολίμπικο» της Ρώμης

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων δεν περιορίζεται σε τιμωρίες και πρόστιμα. Ετσι, η ιταλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανακοίνωσε χθες (Τρίτη) ότι πριν από την έναρξη των αγώνων αυτής της εβδομάδας θα γίνεται ανάγνωση ενός αποσπάσματος από το Ημερολόγιο της Αννας Φρανκ ως μήνυμα καταδίκης πράξεων αντισημιτισμού από οπαδούς της Λάτσιο, αλλά και μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας, θα τηρηθεί και ενός λεπτού σιγή πριν από τους αγώνες  Α’, Β’ και Γ’ κατηγορίας αλλά και στα ματς νέων και ερασιτεχνών που θα λάβουν χώρα εντός της εβδομάδος.

Η αρχή έγινε στον αγώνα Ιντερ – Σαμπντόρια όπου οι παίκτες έδωσαν στα πιτσιρίκια που τους συνόδεψαν, το Ημερολόγιο της  Αννας Φρανκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άμεση ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Λάτσιο στις ασχήμιες των οπαδών της ομάδας. «Η συντριπτική πλειονότητα των φιλάθλων της Λάτσιο συντάσσεται με τη θέση της διοίκησης του συλλόγου, ενάντια στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία και στον αντισημιτισμό. Από δω και πέρα, κάθε χρόνο, 200 νεαροί οπαδοί μας θα επισκέπτονται το Άουσβιτς» δήλωσε ο Κλάουντιο Λοτίτο.

Αυτή είναι λοιπόν η απάντηση του ιταλικού ποδοσφαίρου σε ένα αντισημιτικό ξέσπασμα ορισμένων οπαδών της Λάτσιο. Χιλιάδες κόσμου θα καθίσει για να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και λίγο πριν από τη σέντρα θα ταξιδέψει στην κατεχόμενη Ολλανδία μέσα από τα λόγια μιας νεαρής  εβραιοπούλας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...