504
Ο Πεπ με την αγαπημένη του κίτρινη κονκάρδα στον αγώνα της Σίτι με την Μπάρνλεϊ | REUTERS/Andrew Yates

Ο «αυτονομιστής» Γκουαρντιόλα αναστατώνει τους Αγγλους

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2018, 11:32
Ο Πεπ με την αγαπημένη του κίτρινη κονκάρδα στον αγώνα της Σίτι με την Μπάρνλεϊ
|REUTERS/Andrew Yates

Ο «αυτονομιστής» Γκουαρντιόλα αναστατώνει τους Αγγλους

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2018, 11:32

Τη δεύτερη  χρονιά του στην Αγγλία, ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχει καταφέρει από νωρίς να γίνει ο «βασιλιάς» του πιο δύσκολου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στον Κόσμο. Εχοντας κατακτήσει ήδη με την Μάντσεστερ Σίτι την πρώτη θέση της κατάταξης, θα μπορούσε να ταξιδεύει σε όλο το Νησί και να απολαμβάνει τις δάφνες των κόπων του. Η ζωή του Πεπ όμως στο Μάντσεστερ δεν είναι τόσο εύκολη και απλή.

Βλέπετε, μπορεί η ομάδα του να αγωνίζεται στο αγγλικό πρωτάθλημα όμως φαίνεται ότι το μυαλό του Πεπ ταξιδεύει σε άλλες πολιτείες, καταλανικές και αυτόνομες. Δεν είναι μυστικό ότι ο Γκουαρντιόλα, όντας γέννημα θρέμμα Καταλανός, στήριζε ανέκαθεν την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις του για το μείζον ισπανικό ζήτημα δεν αρέσουν ιδιαίτερα στους ιθύνοντες του αγγλικού ποδοσφαίρου.

2018-02-03T111519Z_916994706_RC136B561910_RTRMADP_3_SOCCER-ENGLAND-BUR-MCI
Η κίτρινη κονκάρδα του Πεπ δεν αρέσει στους άγγλους ιθύνοντες

Ετσι, στις 5 Μαρτίου ο προπονητής της Σίτι αναμένεται να απολογηθεί στα αρμόδια όργανα της FA αναφορικά με την κίτρινη κονκάρδα που συνηθίζει να φορά στο πέτο του, στα ματς της Μάντσεστερ Σίτι.

Ο λόγος για τον οποίο ο Καταλανός εμφανίζεται έτσι στον πάγκο είναι για να στηρίξει τους δύο πολιτικούς που συνελήφθησαν στην προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της ιδιαίτερης πατρίδας του. Οι «πολιτικοί κρατούμενοι», όπως τους χαρακτηρίζει, είναι συνεργάτες του Κάρλες Πουτζδεμόν και βρίσκονται στη φυλακή από τον Νοέμβριο.

Ο Γκουαρντιόλα μίλησε ανοιχτά (κάτω) υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα

Το «ανθρωπιστικό» μήνυμα που προσπαθεί να περάσει ο προπονητής της Σίτι όμως, είναι παράνομο βάσει των κανονισμών της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στην Αγγλία η οποία τον έχει ήδη προειδοποιήσει δύο φορές για την κονκάρδα. «Εφόσον εκείνοι είναι ακόμα στη φυλακή έχοντας προσπαθήσει απλά να στηρίξουν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, τότε κι εγώ θα φοράω αυτήν την κονκάρδα. Αν θέλει κάποια αρμόδια Αρχή να με τιμωρήσει, τότε ας το κάνει…» έχει απαντήσει.

Την ίδια ώρα, ο Πεπ αντιμετώπιζε και ένα άλλο πρόβλημα. Σύμφωνα με ραδιοφωνικό σταθμό της Καταλονίας, ο τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι αλλά και η οικογένειά του φαίνεται να συνδέονται με πιθανή επιστροφή στην Βαρκελώνη του εξόριστου πρωθυπουργού της Καταλονίας. Ετσι, όπως έγινε γνωστό, την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψή του Πεπ στη Βαρκελώνη, έγινε έλεγχος από τις Αρχές στο ιδιωτικό αεροσκάφος του, έπειτα από τη φήμη ότι έφερε κρυφά πίσω τον αυτοεξόριστο Κάρλες Πουτζδεμόν με τον οποίο άλλωστε διατηρεί άριστη φιλική σχέση.

Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας βρίσκεται στο Βέλγιο και όπως φαίνεται ετοιμάζει το επόμενο βήμα του, που είναι η επιστροφή στην Καταλονία κρυφά από τις ισπανικές Αρχές.

(Οι θέσεις του Πεπ για την Καταλονία είναι γνωστές από πολύ παλιά)

Ο μαέστρος των γηπέδων λοιπόν φαίνεται ότι έχει σοβαρότερα προβλήματα από τον καταρτισμό της καλύτερης δυνατής ενδεκάδας στους αγώνες της Σίτι. Μπορεί να βρίσκεται μακριά από την πατρίδα, όμως η «καταλανική» καρδιά του δεν του επιτρέπει να μένει αμέτοχος ενώ η Ισπανία «βράζει».

Ετσι, το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσει να ισορροπεί στο λεπτό σκοινί της τακτικής των άμεσων ή έμμεσων πολιτικών παρεμβάσεων, προκαλώντας πονοκεφάλους στις αυστηρές αγγλικές ποδοσφαιρικές Αρχές. Αλλωστε, ένα είναι σίγουρο: τo πείσμα του Πεπ μπορεί να ισοφαρίσει ακόμα και το προπονητικό του ταλέντο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...