383
|

Εδώ Ιωάννινα: Είμαστε Folk n’ Roll

Εδώ Ιωάννινα: Είμαστε Folk n’ Roll

Πρόσφατα άκουσα μια γιαννιώτικη μπάντα, τους Folk n' Roll, και συνειδητοποίησα ότι σε αυτές τις δύο λέξεις συγκεντρώνεται, τελικά, η μουσική ταυτότητα της πόλης. Το βαρύ, παραδοσιακό, πωγωνίσιο κλαρίνο και το σκοτεινό rock n' roll είναι ακούσματα που χαρακτηρίζουν τα Γιάννενα. Τα βουνά, η λίμνη, ο μουντός, βροχερός καιρός, το ευρύτερο ανθρωπογεωγραφικό περιβάλλον, δεν επέτρεψαν ποτέ τη μετατροπή σε πόλη του «σκυλάδικου». Αντιθέτως, πολλά αξιόλογα πανκ και ροκ συγκροτήματα γεννήθηκαν, με τους φοιτητές να δίνουν στον μουσικό ήχο ιδιαίτερη φυσιογνωμία και χαρακτήρα.

Καλοί φίλοι με παρότρυναν να ακούσω τους Folk n' Roll. Εκπληκτικός ήχος, απόλυτος ρυθμός, νέα παιδιά με μεγατόνους ενέργειας και χιούμορ στον τρόπο που συνδυάζουν βαλκάνιους ήχους με ηπειρώτικα παραδοσιακά κομμάτια και το «πέταγμα της μέλισσας» του Κόρσακοφ.

Ομολογώ ότι δεν γνώριζα με λεπτομέρειες το μουσικό παρελθόν των Ιωαννίνων. Η διάλεξη του εθνομουσικολόγου κ. Κίτσιου υπήρξε η αφορμή για μνήμη και γνώση της πολιτιστικής ζωής της πόλης στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Τα Γιάννενα υπήρξαν κέντρο πολιτισμού και ποικιλομορφίας εθνοτήτων και επιρροών, με αθηναϊκούς και γερμανικούς θιάσους να περιοδεύουν στην πόλη, ρομαντικές καντάδες να γίνονται δίπλα στη λίμνη, με ακούσματα που φέρουν τις ρίζες τους στην εβραιογιαννιώτικη κοινότητα των Ιωαννίνων να συνθέτουν μια εικόνα πόλης που σφύζει από ζωή κατά την προαπελευθερωτική κυρίως περίοδο. Η αλλαγή στο μουσικοθεατρικό τοπίο συντελείται σταδιακά με την απελευθέρωση το 1913, καθώς και το 1924, με την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Και φθάνοντας στο σήμερα, τα κλαρίνα ενόψει και των αποκριών να κατακλύζουν την πόλη για ακόμα μια φορά. Είναι έθιμο στα Γιάννενα την τελευταία Κυριακή των Αποκριών οι σύλλογοι να ανάβουν φωτιές, τις γνωστές «τζαμάλες» σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία περαστικοί από την πόλη ίσως να θυμούνται και την τζαμάλα στην αυλή του ιστορικού μαγαζιού «Ματζάτο».

Πάντως, αν κατεβάσεις τα ντεσιμπέλ της έντασης στα κλαρίνα και βγάλεις από την πρίζα το ηλεκτρικό μπάσο, τα Γιάννενα παραμένουν γοητευτικός μουσικός προορισμός. Βγαίνεις για τσίπουρα, ακούς ωραίες μουσικές και σε εκπλήσσει ευχάριστα το καλό φαγητό. Ας ξεκινήσει κάποιος την περιήγηση στην πόλη από την οδό Ανεξαρτησίας, όπου μέσα σε στοές αλλά και στους γύρω δρόμους υπάρχουν πολλά μπαράκια με προσωπικότητα, έτοιμα να τα ανακαλύψεις: Golfy's, Route 66, Στοά, Μοντάζ. Στη συνέχεια, ας κατευθυνθεί στη στοά Μαραμένου και στον πεζόδρομο της Καλλάρη. Folk n' Roll, λοιπόν, με παράδοση και παρόν στα καλύτερά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News