452
Μια λεωφόρος έρημη και τριγύρω της ουρανοξύστες – το ίδιοι έρημοι κι αυτοί | .

«Αποτυχημένη ουτοπία»/ Η πόλη-φάντασμα στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2016, 19:46
Μια λεωφόρος έρημη και τριγύρω της ουρανοξύστες – το ίδιοι έρημοι κι αυτοί
|.

«Αποτυχημένη ουτοπία»/ Η πόλη-φάντασμα στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2016, 19:46

Ποιο μυστικό μπορεί να κρύβει μια πόλη στα βάθη της Ασίας; Για να παραμένει σχεδόν ακατοίκητη, μάλλον κάτι θα υπάρχει που ξεπερνάει την αίσθηση του προφανούς.

Υπάρχει μια πόλη της Λαϊκής Κίνας, το Ορντος, μόλις 350 μίλια από το Πεκίνο που αντί να είναι μεγάλη από κόσμο και οι δρόμοι της να είναι πνιγμένοι στα αυτοκίνητα, είναι έρημη – σαν μια πόλη «φάντασμα».

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail δημοσιεύει το φωτογραφικό πρότζεκτ του Ραφαέλ Ολιβιέ με τον εύγλωττο τίτλο: «Αποτυχημένη Ουτοπία». Το παράδοξο με τη συγκεκριμένη πόλη είναι ότι δημιουργήθηκε εξαρχής για να φιλοξενήσει εκατομμύρια κατοίκους. Ηταν ένα πείραμα κοινωνικής μηχανικής που απέτυχε.

Η έκτασή της είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Λας Βέγκας τα δε κτίρια χτίστηκαν με βάση φουτουριστικά αρχιτεκτονικά σχέδια που παραπέμπουν σε μια πόλη από το μέλλον. Το παρόν της, όμως, παραμένει αποκαλυπτικά φτωχό. Οι άνθρωποι δεν ακολούθησαν τα πολεοδομικά οράματα της ηγεσίας της χώρας που βλέπει ανάπτυξη παντού.

32E7FCBF00000578-3526494-image-m-46_1459957627931
Ο χάρτης της περιοχής

Μέχρι το 2004 η συγκεκριμένη περιοχή δεν ήταν τίποτα παραπάνω από άμμος. Από εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε η ταχεία οικοδόμησή της – ένα πλάνο που ολοκληρώθηκε το 2012. Στόχος ήταν να μετατραπεί στην πλέον πολυπληθή πόλη της ευρύτερης περιοχής. Κι όμως, παρά το γεγονός ότι τα κτίρια είναι άκρως εμπνευσμένα και ξεφεύγουν εντελώς από την κοινοτοπία, κανένας από τους «κυνηγούς ακινήτων» δεν δελεάστηκε.

Κάποιοι αναφέρουν πως η βασική αιτία που δεν «περπάτησε» το σχέδιο για το Ορντος ήταν οι πολύ υψηλές τιμές των κατοικιών, ενώ άλλοι σημειώνουν πως η θέση της είναι απαγορευτική, καθώς είναι πολύ μακριά από όλες τις άλλες μητροπολιτικές πόλεις της Κίνας.

Αυτή τη στιγμή η πόλη αριθμεί μόλις 100.000 μόνιμους κατοίκους, τη στιγμή που είχε σχεδιαστεί για να υποδεχθεί –άνετα- πάνω από ένα εκατομμύριο. Το αποτέλεσμα είναι αποκαλυπτικό και αρκετά… εκφοβιστικό. Πόσο άνετα μπορεί να αισθανθεί κάποιος όταν περπατάει μόνος (ή σχεδόν μόνος) σε μια τεράστια λεωφόρο;

Παρ’ όλα αυτά, το Ορντος βρίσκεται σε μια στρατηγική θέση καθώς στο σημείο υπάρχουν τεράστια αποθέματα άνθρακα, ενώ η κυβέρνηση σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να προσελκύσει αγρότες, τους προσέφερε γενναιόδωρες αποζημιώσεις, ακόμη και δωρεάν διαμερίσματα.

Ωστόσο, οι προσπάθειες της συνάντησαν την απροθυμία των επίδοξων κατοίκων. Το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό: μόλις το 2% των κτιρίων της πόλης κατοικείται. Το υπόλοιπο έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου και της σκόνης.

Να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες της διαφήμισης, το 2012 η πόλη φιλοξένησε τα καλλιστεία «Μις Κόσμος». Φευ, ούτε και αυτή η προσπάθεια δελέασε τους Κινέζους.

Ακόμη και τώρα, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι κάποια μέρα το Ορντος θα κατοικηθεί πλήρως. Οσο περνάει ο καιρός, όμως, και κάτι τέτοιο δεν γίνεται, αυτή η αισιόδοξη προοπτική φαντάζει ολοένα και πιο μακρινή.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...