400
| Michel Temer/Flickr

Αποθεώνοντας με κακόγουστους παιάνες τον πρόεδρο Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2016, 16:25

Αποθεώνοντας με κακόγουστους παιάνες τον πρόεδρο Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2016, 16:25

Σαν τα μανιτάρια ξεπηδούν από κάθε γωνιά της Κίνας συγκροτήματα και αοιδοί που αποθεώνουν σε ποικίλους μουσικούς ρυθμούς τον πρόεδρο Σι, φέρνοντας στο νου τις εποχές του μαοϊσμού.

Οπως δηλώνει στον ανταποκριτή της Guardian στο Πεκίνο, Τομ Φίλιπς, η δασκάλα χορών της κοιλιάς από την επαρχία Χουμπέι, Ζου Τζαντάν, «ονειρευόταν εδώ και καιρό να υμνήσει τη μοναδική προσωπικότητα του κινέζου ηγέτη σε ρυθμούς ποπ». Αλλά και για την 39χρονη ερασιτέχνη μουσικό από το Βουξί της επαρχίας Τζεγιάνγκ, Τανγκ Τζανγιού, το ενορχηστρωμένο εγκώμιο όχι μόνο στην ιδιοφυία αλλά και στο… sex apeal του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ήταν όνειρο ζωής που εκπληρώνεται με τη βοήθεια του κράτους.

Γιατί σύμφωνα με την Τανγκ, ο πρόεδρος Σι δεν είναι μονάχα ο… καλύτερος και σοφότερος ηγέτης αλλά και ένας πολύ τρυφερός και αισθαντικός άνδρας, «ο ιδανικότερος σύζυγος για κάθε κοπέλα της χώρας μας».

Οπως επισημαίνει ο Φίλιπς, σε πολλές επαρχίες οι τοπικές αρχές γυρίζουν πανάκριβα τηλεοπτικά σόου και διοργανώνουν φαντασμαγορικά μουσικοχορευτικά θέματα -την αποθέωση του κιτς- για να τονώσουν το προφίλ του Τζινπίνγκ ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας εδώ και τέσσερα χρόνια.

Και μπορεί ένα μέρος της αποδοχής για το πρόσωπό του να είναι όντως  αυθεντικό, καθώς εντός και εκτός κόμματος αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν την εκστρατεία του για πάταξη της διαφθοράς, όμως οι καθοδηγούμενες μαζικές εκδηλώσεις θαυμασμού μυρίζουν μαοϊσμό και προσωπολατρεία.

Ο Σι Τζινπίνγκ γνωρίζει πάντως καλά τα τερτίπια και τους τρόπους να πλασάρει τον εαυτό του προς τα έξω. Αλλωστε είναι παντρεμένος με ένα μέλος του κινεζικού σταρ σύστεμ, τη θεωρούμενη εθνική τραγουδίστρια της Κίνας, Πενγκ Λιγιουάν που λατρεύεται σαν θεά από το κοινό της του 1,5 δισ. ατόμων.

Φαίνεται ωστόσο πως η χαρισματική προσωπικότητά του εκτός από τον απλό λαό δεν αφήνει ασυγκίνητους και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του καθεστώτος. Ο αναπληρωτής διευθυντής του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Σινχουά, Που Λιγιέ, εμπνεύσθηκε και έγραψε μακροσκελή «ωδή για τον Σι».

Το ποιητικό του πόνημα μάλιστα χρησιμοποιεί ως πηγή έμπνευσης τα μάτια του κινέζου ηγέτη, καθώς ξεκινάει με τα λόγια: «Σύντροφε Γενικέ Γραμματέα, τα μάτια μου ατενίζουν τα δικά σου στην αγρύπνια. /Και μες στα μάτια αυτά ο στίχος μου παίρνει μορφή και σχήμα».

Ενας δημοσιογράφος του πρακτορείου που ρωτήθηκε από τον Φίλιπς σχετικά με τη γνώμη του για όλο αυτό το σκηνικό που στήνεται μεθοδικά το τελευταίο διάστημα στην Κίνα έδωσε την εξής αφοπλιστική απάντηση στον ανταποκριτή του Guardian: «Δεν θα ήθελα να το σχολιάσω. Αν δεν σε πειράζει, ας μη μιλήσουμε περισσότερο γι΄ αυτό. Ελπίζω να με καταλαβαίνεις…»

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...