581
Ο Λουτσέσκου φωνάζει. Πιθανότατα για να... σωθεί από τη «φασιστική Γερμανία» στην οποία βρήκε δουλειά | INTIME

Το ιστορικό «οφ-σάιντ» του Λουτσέσκου

Sportscaster Sportscaster 19 Μαΐου 2018, 00:45
Ο Λουτσέσκου φωνάζει. Πιθανότατα για να... σωθεί από τη «φασιστική Γερμανία» στην οποία βρήκε δουλειά
|INTIME

Το ιστορικό «οφ-σάιντ» του Λουτσέσκου

Sportscaster Sportscaster 19 Μαΐου 2018, 00:45

Διαβάζεις τι είπε και το ξαναδιαβάζεις. Διότι, λες, δεν είναι δυνατόν… «Ισως μόνο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη φασιστική Γερμανία, συνέβη αυτό που συνέβη στο ελληνικό πρωτάθλημα». Κι όμως, ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ο ρουμάνος προπονητής του ΠΑΟΚ, το είπε -έτσι ακριβώς- σε Μέσο της πατρίδας του.

Στα 49 του αποκλείεται να μη γνωρίζει. Χωρίς κανένα ελαφρυντικό, λοιπόν, τολμά να βάζει στην ίδια ζυγαριά τη ναζιστική Γερμανία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τον όλεθρο που βίωσε ο Κόσμος, με τι; Με δυο δικαστικές αποφάσεις για το ποδόσφαιρο, που δεν του άρεσαν. Και το κάνει ως φιλοξενούμενος μιας χώρας που έχει πληρώσει τις χιτλερικές φρικαλεότητες με αίμα και πόνο, μιλώντας σε δημοσιογράφους της Ρουμανίας. Που, όταν ξέσπασε ο Πόλεμος, τάχθηκε στο πλευρό του Αξονα.

«Μας έκλεψαν». «Μας λήστεψαν». «Εχουμε Χ βαθμούς με ένα ματς λιγότερο». «Φοβήθηκαν να μας αντιμετωπίσουν». «Οι πραγματικοί πρωταθλητές είμαστε εμείς». «Το κατεστημένο της Αθήνας δεν μας άφησε να πάρουμε αυτό που αξίζαμε»… Κάθε εβδομάδα, με κάθε αφορμή, ο «Κλαψουλέσκου» έπαιζε την ίδια… κασέτα. Πολλοί τον είπαν γραφικό. Ωσπου ξεπέρασε κάθε όριο. Εγινε επικίνδυνος. Για να μιλήσουμε στη γλώσσα του, την ποδοσφαιρική, είναι ξεκάθαρα οφ-σάιντ. Απέναντι στην Ιστορία, την κοινή λογική, την ανθρώπινη μνήμη.

Επί της ουσίας τώρα, ο ΠΑΟΚ δεν τιμωρήθηκε με κάποια φασιστική μέθοδο, αλλά με βάση τους κανονισμούς που ισχύουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι οποίοι, μάλιστα, εφαρμόστηκαν με τη μεγαλύτερη δυνατή επιείκεια. Στην πρώτη περίπτωση, του τραυματισμού του Οσκαρ Γκαρσία, ένας δικαστής δέχτηκε (μέσα στη νύχτα) οτι το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό δεν διεξήχθη με ευθύνη του ΠΑΟΚ (και έδωσε τους βαθμούς της νίκης στους φιλοξενούμενους), όμως εξαφάνισε κάθε παρεπόμενη ποινή για τους γηπεδούχους. Στη δεύτερη ευκαιρία που δόθηκε στον ΠΑΟΚ για να διεκδικήσει τον τίτλο, ο Ιβάν Σαββίδης με τ’ όπλο του έκανε το ματς… ροντέο. Αλλά και αυτή τη φορά, η τιμωρία ήταν η μικρότερη απ’ όσες ο νόμος προέβλεπε.

Γιατί το κάνει αυτό ο κ. Λουτσέσκου; Για να κερδίσει πόντους στην εκτίμηση του Ιβάν Σαββίδη και των οπαδών του ΠΑΟΚ. Φωνάζει όλα αυτά που τους ευχαριστεί να ακούνε. Αυτά που, μετά την «γκάφα» του, ούτε ο ίδιος ο Ιβάν δεν τολμά να πει. Ο Ρουμάνος είναι ένας εξαιρετικός προπονητής, όμως διάλεξε λάθος τρόπο για να εξασφαλίσει τη μακροημέρευσή του στην Τούμπα. Γίνεται ρεζίλι. Χάνει τον σεβασμό κάθε σκεπτόμενου ΠΑΟΚτσή. Των αντιπάλων του, τον έχει χάσει προ πολλού. Προτίμησε το χειροκρότημα των φανατικών, παρά την εκτίμηση και τη συμπάθεια όλων των φιλάθλων.

Θα μπορούσε, αντί για τερατολογίες, να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση: μήπως είναι άδικο, ο προπονητής και οι παίκτες μιας ομάδας να χάνουν στα δικαστήρια τους βαθμούς που κέρδισαν με τον ιδρώτα τους στο γήπεδο; Μήπως να ξαναδούμε το νομοθετικό πλαίσιο των ποινών που επιβάλλονται για τα επεισόδια; Ολη η Ελλάδα θα ήταν μαζί του. Γιατί αυτό που συνέβη στον ΠΑΟΚ, μπορεί αύριο να συμβεί σε οποιονδήποτε σύλλογο. Από δυο «κακές στιγμές» να χάσει ολόκληρο Πρωτάθλημα.

Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Λουτσέσκου θα πρέπει να απασχολήσουν τον Ποδοσφαιρικό Εισαγγελέα. Που, εάν οι κανονισμοί δεν του δίνουν πάτημα για να παρέμβει, είναι και Αθλητικός Εισαγγελέας. Αλλά μας κάνει και ο απλός εισαγγελέας. Διότι «αυτό που συνέβη μόνο στη φασιστική Γερμανία» δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από αποφάσεις τακτικών δικαστών της δημοκρατικής μας χώρας. Ο Ρουμάνος δεν προσέβαλε με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο μόνον την ΕΠΟ, αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη.

Πάντως, εάν πραγματικά πιστεύει οτι στην Ελλάδα έπεσε θύμα φασιστικών μεθόδων, ας προτείνει στον Ιβάν να μπει με όπλο στο ζωνάρι σε κάποιο ευρωπαϊκό παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Τότε θα διαπιστώσει σε πόσο δημοκρατική χώρα ζει και εργάζεται. Και, ίσως, ζητήσει συγγνώμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...