534
Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Κατάρ είναι ένα αριστούργημα. Από κάθε άποψη | OMA

Αποκαλυπτήρια για το αραβικό όνειρο του Ρεμ Κούλχας

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2018, 19:10
Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Κατάρ είναι ένα αριστούργημα. Από κάθε άποψη
|OMA

Αποκαλυπτήρια για το αραβικό όνειρο του Ρεμ Κούλχας

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2018, 19:10

Για όσους πίστευαν ότι το όραμα –ή ο μεγαλοϊδεατισμός– των εμίρηδων ικανοποιήθηκε με το «βρώμικο» Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022 στο Κατάρ και τη δημιουργία του μεγαλοπρεπούς αραβικού παραρτήματος του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι, η διάψευση ήρθε από έναν ολλανδό αρχιτέκτονα στη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ. Ο Ρεμ Κούλχας παρουσίασε το νέο εκπληκτικό δημιούργημά του, την Εθνική Βιβλιοθήκη του Κατάρ.

Ποιος χρειάζεται νέες βιβλιοθήκες στην εποχή της ψηφιακής εποχής; Σίγουρα οι εμίρηδες που θέλουν να δημιουργήσουν ένα πολιτισμικό αποτύπωμα στο εμιράτο και στον αραβικό κόσμο, ιδίως σε μια εποχή που βάλλονται για τις σχέσεις τους με το Ισλαμικό Κράτος.

Ο τίτλος της γαλλικής Le Monde χαρακτηριστικός: «Ο Ρεμ Κούλχας σχεδιάζει το όνειρο του νέου Κατάρ».

Οντως η νέα βιβλιοθήκη είναι ένα μνημειώδες αρχιτεκτονικό έργο. «Πήραμε μια πιατέλα και διπλώσαμε τα άκρα της προς τα επάνω για να δημιουργήσουμε εξέδρες για τα βιβλία και παράλληλα να δημιουργήσουμε πρόσβαση στο κέντρο της αίθουσας. Αμέσως βρίσκεσαι περικυκλωμένος κυριολεκτικά από κάθε βιβλίο –όλα παρόντα, ορατά και προσβάσιμα χωρίς την παραμικρή προσπάθεια» εξήγησε ο Κούλχας. «Το εσωτερικό είναι μεγάλο ακόμα και για άλλες κλίμακες. Αυτή η βιβλιοθήκη είναι ένας χώρος ο οποίος θα  μπορούσε να φιλοξενήσει σχεδόν έναν ολόκληρο πληθυσμό και βεβαίως έναν ολόκληρο πληθυσμό από βιβλία», προσέθεσε με λυρικό τόνο ο Ολλανδός.

 

qatar-3.jpg.860x0_q70_crop-scale

1520702335_872047_1520704887_sumario_grande

quatar-.jpg.860x0_q70_crop-smart

Ολόκληρη η βιβλιοθήκη χτίστηκε από μάρμαρο για να προσφέρει φυσικό φωτισμό αλλά και δροσιά.

H Εθνική Βιβλιοθήκη του Κατάρ χτίστηκε υπό την αιγίδα της Μόζα αλ-Μίσνεντ, δεύτερης συζύγου του εμίρη Χαμάν Μπεν Χαλίφα αλ-Τάνι, ηγέτη του εμιράτου από το 1995 έως το 2013, και μητέρας του εμίρη Ταμίν Μπεν Χαμάντ αλ-Τάνι, ο οποίος τον διαδέχθηκε.

Αυτό το έργο έχει τρεις βασικές αποστολές:

Πρώτον, να είναι μια ανοιχτή δωρεάν βιβλιοθήκη για τον λαό του Κατάρ, ή έστω εκείνων που μπορούν να διαβάζουν.

Δεύτερον, να είναι μια ερευνητική βιβλιοθήκη.

Και τρίτον να είναι μια βιβλιοθήκη αρχαίων συγγραμμάτων.

Εχει δύο θεματικούς πυλώνες: ο πρώτος αφιερωμένος στις ρίζες του αραβικού πολιτισμού και ο δεύτερος στις σχέσεις του Κατάρ με τον υπόλοιπο κόσμο, δεδομένου ότι το εμιράτο υπήρξε επί χρόνια υπό βρετανική επικυριαρχία. Οι θησαυροί της ψηφιοποιούνται και θα συνδεθούν σε ένα δίκτυο με άλλες 70 βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο.

70010001600 (1)700 (1)

Τα εγκαίνια έγιναν την περασμένη εβδομάδα ύστερα από μια εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία. Οπως αναμενόταν, παραβρέθηκαν διάφορες προσωπικότητες. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λανγκ, ο διευθυντής του περίφημου μουσείου Γκούγκενχαΐμ στη Νέα Υόρκη, Τόμας Κρενς, ο Νίκολας Νεγκροπόντε, ιδρυτής του Media Lab του MIT της Μασαχουσέτης.

1520702335_872047_1520705282_noticia_normal_recorte1

Τα εγκαίνια έγιναν από τον ίδιο τον εμίρη ο οποίος τοποθέτησε μια σπάνια περγαμηνή του 843 μ.Χ. του Μοχάμεντ αλ Μπουχάρι, εκ των ταγών του σουνιτικού Ισλάμ. Ηταν το υπ΄ αριθμόν 1.000.000 σύγγραμμα που τοποθετήθηκε στις προθήκες της βιβλιοθήκης.

Οσο για τον Κούλχας, αυτή είναι η τρίτη του βιβλιοθήκη, μετά από αυτές του Σιάτλ στις ΗΠΑ και της Καέν στη Γαλλία, αλλά το γραφείο του, το ΟΜΑ, ήδη εργάζεται για την ανέγερση της έδρας του Qatar Foundation.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...