755
«Κόκκινο πανί» για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης η εικονιζόμενη πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου | ΙΝΤΙΜΕnews

Τασία vs Βενιζέλος στην Επιτροπή Θεσμών: «Να φύγεις!» – «Ποια είσαι εσύ και με απειλείς;…»

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2018, 13:45
«Κόκκινο πανί» για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης η εικονιζόμενη πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου
|ΙΝΤΙΜΕnews

Τασία vs Βενιζέλος στην Επιτροπή Θεσμών: «Να φύγεις!» – «Ποια είσαι εσύ και με απειλείς;…»

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2018, 13:45

H Eπιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μπορεί να αποφάσισε την κλήση σε ακρόαση του Πάνου Καμμένου (κατόπιν σχετικού αιτήματος της αντιπολίτευσης) για την υπόθεση της ακυρωθείσας πώλησης όπλων και πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, η άρνηση όμως της προέδρου της Επιτροπής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, να συναινέσει στην κλήση και άλλων προσώπων (ανάμεσά τους και ο μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος) προκάλεσε ακόμη ένα έντονο φραστικό επεισόδιο με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, με εκατατέρωθεν βολές και βαρείς χαρακτηρισμούς.

«Θα κληθεί ο Καμμένος. Σας το λέω για να είστε πιο αλέγροι» ανακοίνωσε, κάνοντας και ολίγον πνεύμα, η κυρία Χριστοδουλοπούλου απευθυνόμενη στα μέλη της επιτροπής από την αντιπολίτευση.

Οσο για την απόρριψη του αιτήματος να κληθεί και ο μεσάζων της συμφωνίας με τους Σαουδάραβες,  εξήγησε ότι  δεν μπορεί να γίνει δεκτό δεδομένου ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι εκπρόσωπος ξένου κράτους. «Δεν θα μετατρέψουμε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε Εξεταστική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η άρνηση της προέδρου να γίνει δεκτό αίτημα της αντιπολίτευσης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με τον Μάκη Βορίδη από τη ΝΔ να την κατηγορεί ότι με τη στάση της «ξεφτιλίζει τον Κανονισμό και το Σύνταγμα».

«Δεν έχετε το δικαίωμα να μην κάνετε δεκτό το αίτημα της μειοψηφίας» είπε ο κ. Βορίδης, και έπειτα από συνεχείς αντεγκλήσεις η συνεδρίαση διεκόπη προσωρινά.

Αλλά και με την επανέναρξη της συνεδρίασης τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο, με τον Βαγγέλη Βενιζέλο να εξαπολύει προσωπική επίθεση στην κυρία Χριστοδουλοπούλου, καταλογίζοντάς της «θεσμικό αυταρχισμό».

Εκείνη τότε τον κάλεσε «να μην κάνει διάγγελμα», λέγοντάς του ότι, αν θέλει, μπορεί να αποχωρήσει.

Εξαλλος από την… «προτροπή» της προέδρου της Επιτροπής, ο κ. Βενιζέλος διαμαρτυρήθηκε εντόνως, χτυπώντας τη γροθιά του στο τραπέζι.

«Τελειώσαμε» επέμεινε εκείνη, για να επανέλθει ο πρώην υπουργός: «Δεν τελειώσαμε, τώρα αρχίζουμε…».

Διαβάστε αναλυτικά τους διαλόγους κατά τη διάρκεια της θυελλώδους, όπως εξελίχθηκε τελικά, συνεδρίασης:

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Δεν είναι δυνατόν να κληθεί εδώ ο κ. Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος, που εσείς τον αποκαλείτε μεσάζοντα, ήταν εκπρόσωπος ενός ξένου κράτους με πληρεξουσιότητα. Αμφισβητείτε εσείς εάν η πληρεξουσιότητα ήταν έγκυρη ή όχι; Αυτά τα διερευνά η Δικαιοσύνη. Εμείς εδώ δεν είμαστε εξεταστική επιτροπή για να τελειώνουμε μια και καλή. Ο κ. Παπαδόπουλος δεν έχει να εισφέρει επί των θεσμών τίποτα. Δεν είναι μάρτυρας σε εξεταστική, δεν είναι σε προκαταρκτική επιτροπή, δεν είναι τίποτα ο κ. Παπαδόπουλος.

Βορίδης: Δεν έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε πρόσωπα επί της αιτήσεως που θα καλέσετε. Θα καλέσετε όλους όσοι αναφέρονται στην αίτησή μας. Γι’ αυτό είναι δικαίωμα μειοψηφίας, για να μην είναι υπό την αίρεσή σας, για να μην το κρίνετε εσείς, για να το ασκούμε εμείς.

Χριστοδουλοπούλου: Δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Θεσμών σε εξεταστική επιτροπή. Πάρτε την ευθύνη και ζητήστε εξεταστική επιτροπή. Όλα αυτά που λέτε είναι αυθαίρετα.

Βορίδης: Είναι αίτημα της μειοψηφίας, δεν μπορείτε να το αλλοιώνετε ή να το εγκρίνετε. Ή θα το εφαρμόσετε όπως έχετε υποχρέωση ή παραβιάζετε ευθέως το δικαίωμα της μειοψηφίας, πολύ απλά.

Βενιζέλος: Από εσάς και από την πλειοψηφία λέγονται πράγματα τα οποία είναι θεσμικώς αδιανόητα τελείως. Εκπροσωπείτε σκληρές απόψεις ενός κοινοβουλευτικού αυταρχισμού. Αυτά που λέτε τώρα, όταν θα τα αναζητήσει κάποιος μετά από χρόνια, θα βρεθεί σε πάρα πολύ δυσάρεστη θέση.

Χριστοδουλοπούλου: Τα ξέρουμε αυτά…

Βενιζέλος: Δεν ξέρετε τίποτα και αφήστε τα αυτά σε μένα. Δεν σας κάνω μάθημα, διατυπώνω την άποψή μου, απευθύνομαι στη Βουλή και στον ελληνικό λαό. Θα μας μέμφεστε επειδή απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό;

Χριστοδουλοπούλου: Επειδή δεν μπορείτε να μιλάτε αλλού, πρέπει εδώ, για να το υποστούμε όλοι;

Βενιζέλος: Εσείς απαξιώνετε και χλευάζετε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Η μειοψηφία ζητά να ασκήσει το δικαίωμά της. Θέλουμε να κληθούν όσοι σας είπαμε, μπορείτε να αρνηθείτε όμως, εάν δεν σεβαστείτε τον κανονισμό, το Σύνταγμα και το δικαίωμα της μειοψηφίας. Εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να συμπράξω σε κωμωδία ακρόασης του κ. Καμμένου χωρίς να περιλαμβάνεται η ακρόαση και των άλλων προσώπων.

Χριστοδουλοπούλου: Τα διαγγέλματα τελείωσαν, κ. Βενιζέλο. Φύγετε.

Βενιζέλος: Μη μου λέτε εμένα «φύγετε», είστε αγενής. Ποια είστε για να με απειλείτε εσείς;

Χριστοδουλοπούλου: Δεν σας απειλώ, αφήστε το μπλαζέ ύφος σε μένα. Τελειώσαμε.

Βενιζέλος: Όχι, δεν τελειώσαμε. Τώρα αρχίζουμε. Μη χλευάζετε τον ελληνικό λαό. Εάν πάτε να κάνετε αυτό το τέχνασμα ότι καλούμε τον Καμμένο και όχι τους υπόλοιπους, αυτό συνιστά προσβολή του Συντάγματος και της Βουλής και θα αντιδράσω εγώ – και ελπίζω όλη η μειοψηφία όπως πρέπει.

Μπροστά στην άρνηση της κυρίας Χριστοδουλοπουλου να κληθούν και άλλα πρόσωπα εκτός του υπουργού Άμυνας και να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο εκπρόσωπος του Ποταμιού αποχώρησαν από την αίθουσα, κατηγορώντας την πρόεδρο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Η ημερομηνία κλήσης του κ. Καμμένου στη Θεσμών και Διαφάνειας δεν προσδιορίστηκε, με την κυρία Χριστοδουλοπούλου να διερωτάται κατά πόσο μπορεί να κληθεί αυτή την περίοδο αυξημένης έντασης στα ελληνοτουρκικά και εν όψει των πρόωρων εκλογών στη γείτονα τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...