490
Ο πρόεδρος της ΝΔ στο βήμα του συνεδρίου που συνδιοργανώνουν η Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) | iNTIMEnews

Μητσοτάκης: Με κάλπες και εκλογικά συστήματα παίζει μόνο όποιος φοβάται τον λαό

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2018, 12:58
Ο πρόεδρος της ΝΔ στο βήμα του συνεδρίου που συνδιοργανώνουν η Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
|iNTIMEnews

Μητσοτάκης: Με κάλπες και εκλογικά συστήματα παίζει μόνο όποιος φοβάται τον λαό

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2018, 12:58

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, ώστε να διαλυθεί το βασικό δημοκρατικό κύτταρο της κοινωνίας, θα γίνουν με τον σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου που διεξάγουν από κοινού η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση για τις μεθοδεύσεις με τη μετάθεση της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών και την εξαγγελία διεξαγωγής τους με το σύστημα της απλής αναλογικής.

«Θα το ξαναπώ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «όχι άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να ποδηγετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλοιώνοντας το εκλογικό σύστημα και παίζοντας με τον χρόνο των εκλογών.

Οπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει το υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις. «Σκοπός της κυβέρνησης είναι να πληγεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο – αυτό θέλουν» υποστήριξε.

Με τις κάλπες, όμως, και τα εκλογικά συστήματα, παρατήρησε, παίζει μόνο όποιος φοβάται την ετυμηγορία του λαού, «ούτε εγώ, αλλά ούτε και οι καλοί αυτοδιοικητικοί που τιμούν τις θέσεις τους έχουν τέτοιες ανησυχίες, μόνο ο κ. Τσίπρας…».

Ακόμη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως ο «μεγάλος ασθενής» στην Ελλάδα είναι το ίδιο το κράτος – «κράτος γραφειοκρατικό, αρτηριοσκληρωτικό, γερασμένο και σκουριασμένο, που αδικεί όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες» είπε. «Η νομοθεσία παραμένει κατακερματισμένη, αρμοδιότητες και γραφειοκρατία ταλανίζουν τη σχέση κράτους-δήμων-περιφερειών, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό χρειάζεται αναβάθμιση. Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με μικρότερο, επιτελικό κράτος και με ισχυρότερους δήμους και περιφέρειες» τόνισε, και επιγραμματικά αναφέρθηκε στο τι θα κάνει η ΝΔ για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

«Επανεξετάζουμε συνολικά τη λειτουργία των αποκεντρωμένων διοικήσεων και τη μεταφορά από το κεντρικό κράτος ζωτικών αρμοδιοτήτων. Η σημερινή αποκεντρωμένη διοίκηση, μέχρι να αλλάξει το Σύνταγμα, θα διατηρήσει μόνο τις απολύτως προβλεπόμενες, από το Σύνταγμα, αρμοδιότητες. Οι παρεμβάσεις μας θα θέσουν τις βάσεις για την πιο τολμηρή μεταρρύθμιση που αφορά την οργάνωση του κράτους. Την πλήρη απελευθέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από τη θεσμοθέτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας. Δηλαδή την πραγματική δημοσιονομική αποκέντρωση».

Οπως υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ , η μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι για τη ΝΔ η Αυτοδιοίκηση αποτελεί θεσμικό εταίρο, συνομιλητή και συνεργάτη, ενώ για το κυβερνών κόμμα είναι πολιτικό όργανο προς εξαγορά και εκμαυλισμό.

«Για μένα, όμως, και τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν μπλε, ροζ, πράσινοι ή κόκκινοι αυτοδιοικητικοί. Δεν υπάρχουν χρώματα, όπως δεν υπάρχουν και διαχωριστικές γραμμές. Διαχωριστική γραμμή υπάρχει μόνο με το παρελθόν, στο οποίο δεν θα γυρίσουμε ποτέ πίσω» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε από το βήμα του συνεδρίου των ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, και κλείνοντας προσέθεσε:

«Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τέλος στη μιζέρια και στο τέλμα που κυριαρχούν στη χώρα μας. Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε τους Ελληνες και να βάλουμε τέλος σε άγονους διχασμούς. Οσο και αν η κυβέρνηση δεν το αντέχει ψυχολογικά, η ώρα της πολιτικής αλλαγής πλησιάζει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...