324
Από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 23/3 | John Thys/Pool via Reuters

Τουλάχιστον δέκα ευρωπαϊκές χώρες θα απελάσουν ρώσους διπλωμάτες

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2018, 19:53
Από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 23/3
|John Thys/Pool via Reuters

Τουλάχιστον δέκα ευρωπαϊκές χώρες θα απελάσουν ρώσους διπλωμάτες

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2018, 19:53

Σε συνέχεια της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στη Μόσχα για διαβουλεύσεις, σε μια συμβολική κίνηση στήριξης στη Βρετανία, ρώσοι διπλωμάτες αναμένεται τις επόμενες ημέρες να απελαθούν από την ΕΕ.

Τουλάχιστον δέκα χώρες-μέλη της ΕΕ θα ζητήσουν από ρώσους αξιωματούχους να φύγουν, ενώ, σύμφωνα με τον Guardian, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση απαντώντας, με αυτόν τον τρόπο, στην έκκληση της Βρετανίας για αλληλεγγύη και ανάληψη δράσης.

«Αυτό που συνέβη στη Μεγάλη Βρετανία δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη λήξη της Συνόδου όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ομόφωνα ότι κατά πάσα πιθανότητα η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στον πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Σε κοινή γραμμή πλεύσης με τη γαλλική πλευρά και η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ συμφώνησε ότι έχουν καταγραφεί ύποπτες υποθέσεις πίσω από τις οποίες βρίσκεται η Μόσχα.

Τα κράτη-μέλη που εκτιμάται ότι προετοιμάζουν την απομάκρυνση ρώσων διπλωματών είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Εσθονία, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Δανία.

Μετά τις τοποθετήσεις ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τη Βρετανία ότι επιχειρεί να μεγαλοποιήσει καταστάσεις.

Με την τοποθέτηση του προέδρου του συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, εξ ονόματός τους, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών-μελών, συμπέραναν ότι η εμπλοκή της Ρωσίας είναι η «μόνη πειστική εξήγηση» για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσμπερι.

Η δήλωση αυτή των 28 είναι αισθητά πιο σκληρή από τη διατύπωση στο αρχικό προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, στο οποίο αναφερόταν πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παίρνει «πολύ σοβαρά την εκτίμηση της κυβέρνησης της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία είναι πολύ πιθανό ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ευθύνεται» για την επίθεση.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους εταίρους της να επιδείξουν αλληλεγγύη και να της προσφέρουν ομόφωνη στήριξη, καταδικάζοντας την εμπλοκή που αποδίδει στη Μόσχα στην υπόθεση της δηλητηρίασης του Σκρίπαλ και της κόρης του, την 4η Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...